Пилка винного знайде

2 Грудня 2009
34003
2 Грудня 2009
18:13

Пилка винного знайде

34003
Вітчизняні чиновники-моралісти готувалися до появи шостої частини «Пилки» заздалегідь
Пилка винного знайде

Вітчизняні чиновники-моралісти, які цього року регулярно чудують публіку дивовижними рекомендаціями щодо заборони неправильного мистецтва, готувалися до появи шостої частини фільму про різника-віртуоза на прізвисько Конструктор заздалегідь, ще у травні поскаржившись Генпрокуратурі на чергову загрозу осквернення українського суспільства.

 

І все ніби було добре: і Генпрокуратура, й вітчизняний кінопрокат, і дегенеративні шанувальники сучасного кінематографу - всі дружно, в мирі й злагоді, чекали на прем'єру «Пилки-6», заплановану на кінець жовтня цього року.

 

Аж ось буквально напередодні екранного пришестя видатного маніяка й гуманіста сучасності Джона Креймера прокинулася «Телеглядацька асоціація батьків України», яка від імені громадськості закликала владу зупинити монстра.

 

Всі моральні вартові нації переконані, що «Пилка» - надзвичайно небезпечний для здоров'я українців треш, що в особливо збоченій та водночас привабливій для молоді формі пропагує жорстокість та насильство.

 

Мені важко збагнути, по-перше, чому це телеглядацька асоціація так переймається кінопрокатом, по-друге, чому саме шоста частина «Пилки» викликала стурбованість батьків (хіба у попередніх йшлося про квітникарство?), а по-третє, як саме художній фільм може «стимулювати суттєве погіршення криміногенної ситуації в державі». Попри те, що експертна комісія при Мінкульті технічно захистилася від «наїзду» розгніваних батьків неготовністю оголосити остаточне рішення щодо «Пилки-6», фільм у кінотеатри потрапив, хоч і з невеликим запізненням.

 

Фільмам жахів у вітчизняному культурному просторі, який характеризується надійним омертвінням власного кіновиробництва, не щастить. Сам факт існування жанру, в якому жорстокість і насильство віддавна встановлюють різноманітні нелюдські рекорди, час од часу викликає естетичне «прозріння» то у асоційованих батьків, то у чиновників, ба навіть у деяких експертів. Це саме той випадок, коли незнання законів і специфіки жанру чомусь звільняє від відповідальності за пророчі дурниці.

 

Безперечно, «Пилка» свого часу дозволила сформулювати кілька важливих для жанру жахів і сучасного кіно загалом запитань, які стосуються художньої мотивації та доцільності зображення деталізованого насильства. Для горору ця дискусія фактично завершена ще три десятиліття тому, після низки резонансних слешерських фільмів і неймовірної кількості трешових фонтанів плоті. До «Пилки» важко було уявити, що доволі специфічний різницький напрямок горору може викликати настільки великий інтерес у масового глядача, який уможливить появу справді скандальних «Хостелів» і «Мучениць».

Почасти причина полягає в тому, що «Пилка» - це аж ніяк не треш, і навіть відверто слешерська естетика використовується в цій багатосерійній історії лише як засіб. В усьому іншому це класичний детектив з чудовою сценарною основою і оригінальним головним героєм, який істотно вирізняється на тлі безкінечного потоку історій про маніяків-психопатів чи маніяків-геніїв.

 

Залякати глядача до смерті - це вчорашній день горору. Серіал «Пилка» має на меті інше - залякати публіку до життя.

 

Ідея франшизи значною мірою перегукується з «Бійцівським клубом» Чака Паланіка, герої якого також повстають проти поширеної у вгодованому суспільстві знудженості від розміреного, механічного існування. Різниця в тому, що герої Паланіка відновлюють в душі гостроту відчуттів та яскравість кожної прожитої хвилини в сякий-такий революційний спосіб, натомість Джон Креймер скептичніше налаштований і до суспільства, і до окремих його представників, які не здатні цінувати чуже життя, бо й самі по-справжньому не живуть.

 

На сучасному телебаченні (зокрема й українському) доволі поширений розважальний формат - це програми кшталту «На що ти здатен заради грошей?». Учасники таких шоу демонструють готовність на різноманітний дрібний переступ заради миттєвої винагороди. Зніми штани посеред майдану - отримай десятку. Проповзи на пузі сто метрів - і ти переможець шоу! Конструктор також запитує своїх жертв, на що вони здатні, - тільки не заради жалюгідних призів чи п'яти хвилин слави (або ганьби, що в наш дегероїзований час - одне й те ж), а заради абсолютної і єдиної для кожного цінності. Він знає, що для більшості розчарованих і цинічних громадян ніякого вибору насправді немає: заради власного порятунку більшість з них готові на все.

 

Варто наголосити, що сценаристи «Пилки» хоч і спробували пояснити причини і логіку «роботи» Креймера, проте відмовилися від спокусливої можливості перетворити його на убивцю-героя, до чиєї правди варто прислухатися. На відміну від Джона До та Ганнібала Лектора, Пилка все ж таки нікого насправді не рятує - ані своїх «піддослідних», ані ненависне суспільство.

 

Страждання не йдуть людям на користь, не сприяють жодним позитивним метаморфозам (а тим більше, очищенню) - і саме з цього починається «Пилка-6». Та й виконавець «плану Пилки», детектив Хоффман, від самого початку прагнув не справедливості, а помсти.

 

Режисер шостої частини Кевін Гротерт більшою мірою, ніж постановники попередніх частин, увиразнює ідею про безглуздість «жорстокого гуманізму», яка у перших частинах нібито схиляла глядача на бік Креймера. Саме заради цього він вже у першій сцені використовує цитату зі стрічки Фінчера «Сім»: тваринне жадання вижити не викликає співчуття; знущання над жертвами не еквівалентне справедливій карі, на яку вони однаковою мірою заслуговують. Творцям «Пилки-6» довелося угробити майже весь трудовий колектив одного страхового агентства, щоб розвіяти останні симпатії до методів Креймера. Інша річ, що його соціальна діагностика, як і раніше, безпомильна. Конструктор на власному досвіді переконується, що здоров'я людини залежить не від неї і навіть не від лікаря, а від страхових компаній - саме вони насправді вирішують, кому жити, а кому померти. Звісно, маніяк не звик до такого розподілу повноважень.

 

Важливо також, що Гротерт утримався від розбудови слешерського вектору франшизи: анатомічний театр хоч і не прикрили на ремонт, але змагання з розчленування плоті вільним стилем у «Пилці-6» не настільки брутальне, як у попередніх частинах. Усе ж таки Конструктор мертвий, а це дає можливість переглянути маніакальну винахідливість тортур.

 

Михайло Бриних, для видання «Левый берег»

 

Фото - lb.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Бриних, «Левый берег»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34003
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач
5264 дн. тому
Здається, автор - патологоанатом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду