Ми не відступимо - кажуть противники тютюнової реклами

15 Лютого 2011
16176
15 Лютого 2011
18:37

Ми не відступимо - кажуть противники тютюнової реклами

16176
14 лютого 2011 року відбулося громадське обговорення законопроекту №5164 про повну заборону реклами тютюну, яке організувала «Детектор медіа». У круглому столі взяли участь народні депутати, експерти, представники громадських організацій, журналісти.
Ми не відступимо - кажуть противники тютюнової реклами

На законопроект №5164 про повну заборону реклами тютюну чекає непросте проходження у другому читанні. Про це під час круглого столу «Громадське здоров'я проти інтересів тютюнового бізнесу?» в «Главред-медіа» заявив народний депутат Юрій Мірошниченко. «Наші опоненти  усе будуть робити, щоб він не пройшов», - зазначив він, відкинувши звинувачення в особистому фінансовому зиску від ухвалення відповідного закону.

 

«Але деякі депутати залишаються принциповими у прагненні повністю заборонити пропаганду тютюнопаління. Ми не відступимо», - сказав Мірошниченко. Він звернув увагу присутніх на те, що останнім часом з'явилося багато замовних матеріалів проти цього проекту. Він вважає, що ті, хто наводить непереконливі аргументи у замовних статтях, зацікавлені у збільшенні споживання тютюнових виробів. 

 

 

 

Народні депутати - ініціатори законопроекту № 5164 Андрій Шевченко та Юрій Мірошниченко 

 

«Ми виступаємо проти спонсорства виробників тютюну, бо воно передбачає інформування про спонсора. Нехай займаються благодійністю. Так само ми проти дегустації тютюнових виробів, бо українське суспільство апріорі заперечує дегустацію цигарок. А щодо надмірності покарання, передбаченого законопроектом №5164 - то сувора відповідальність завжди може демотивувати суб'єкта чинити правопорушення. Штраф у 100 чи 200 гривень порушника не зупинить», - зауважив Юрій Мірошниченко. Він заперечив, що закон суттєво зменшить надходження до бюджету - держава заощадить на лікуванні хворих, це не кажучи про те, що здоров'я громадян не можна виміряти в коштах.

 

Як повідомив голова комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, до комітету наразі надійшло вже 60 поправок до законопроекту №5164. Для підготовки проекту до другого читання якнайшвидше створять робочу групу, заявив він.

 

«Треба зробити таке визначення правових норм, щоб у результаті закон не впливав на право журналістів писати. Зміни повинні бути передбачуваними для ринку, обговорення поправок - максимально публічним. Ми маємо підготувати таку версію законопроекту, яку підтримає максимальна кількість депутатів», - сказав голова профільного комітету.

 

З-поміж складних моментів Андрій Шевченко назвав заборону реклами в інтернеті: «Інтернет - це територія свободи, тому будь-яке втручання держави в регулювання всесвітньої мережі може мати непередбачувані наслідки».

 

А от на думку народного депутата Тараса Чорновола, цей закон лише збільшить засміченість вітчизняного законодавства, оскільки його ніхто не дотримуватиметься. Річ у тім, зауважує народний депутат, що законопроект «містить низку неприпустимих положень, зокрема про обмеження інформування споживача. Крім того, деякі його норми виходять за межі регулювання законом про рекламу».

 

На думку парламентарія, реальну боротьбу з палінням забезпечить не закриття доступу до інформації, а серйозні мотиви, як, наприклад, проблеми зі здоров'ям; також проти тютюнопаління зіграє можливість ведення здорового способу життя. «Потрібна альтернатива: недорогі спортивні зали, басейни, незабудовані набережні, де вранці можна пробігтися й зробити зарядку, бігові або велосипедні доріжки. Займаючись спортом, людина не зможе курити - це речі несумісні», - підкреслив Чорновіл, зізнаючись, що сам не проти кинути палити.

 

Опонент проекту №5164 народний депутат Тарас Чорновіл та захисник народний депутат Євген Царьков

 

Ще один з ініціаторів законопроекту №5164, народний депутат Євген Царьков, у своєму виступі зазначив, що норма про обмеження реклами тютюну абсолютно конституційна, оскільки це обмеження -  в інтересах здоров'я нації. «Ніхто з керівників тютюнових компаній та їхніх дітей не палить. А заяви про те, що ми цим проектом обмежуємо свободу слова - лицемірство», - сказав Царьков.

 

Народний депутат Дмитро Ветвицький - категорично проти внесення поправок до другого читання, бо вважає, що вони можуть викривити сенс законопроекту. «Треба ухвалити жорсткий закон, щоб у найближчі 30-40 років наша молодь перестала палити. Крім того, треба піднімати акцизи на тютюнові вироби, щоб цигарки стали дорогими для молоді», - висловився він.

 

Японія у 2010-му збільшила податок на тютюнові вироби на 40%, порівняно з цим законопроект №5164 не є аж занадто жорстким, вважає народний депутат Ірина Бережна. «Державі нескладно буде контролювати заборону тютюну в інтернеті. Якщо ми цього не зробимо, то статистика підліткового тютюнопаління в Україні ставатиме ще страшнішою», - сказала вона.

 

 

 

Народні депутати Андрій Пінчук та Ірина Бережна 

 

Інший учасник круглого столу, народний депутат Андрій Пінчук, який є ініціатором законопроекту про заборону продажу тютюнових виробів у малих архітектурних формах (кіосках), зазначив: подолання тютюнової епідемії в України - це рух дорогою, на якій кілька смуг. Перша - ухвалення відповідного законодавства, друга - пропаганда здорового способу життя, третя - будівництво спортивних майданчиків, тренажерних залів тощо.

 

Під час круглого столу виступали як прихильники законопроекту, які наполягали на його негайному розгляді, так і опоненти, які просили відкласти його на кілька років. Генеральний директор Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексій Погорєлов зазначив, що він підтримує ідеологію законопроекту №5164, але вважає, що не варто забороняти механізми, які дадуть змогу вести роз'яснювальну роботу і доносити інформацію до споживача.

 

На думку директора Інституту медіа права Тараса Шевченка, тютюнопаління - не просто шкідлива звичка, а наркотична залежність, тому закон має бути жорстким щодо неї. «У законопроекті треба заборонити всі форми реклами тютюну, як це вже зроблено щодо реклами зброї, і залишити якомога менше винятків, тому що тютюнова індустрія намагатиметься кожен із них розширити, як вона це робить зараз. Україна ратифікувала рамкову конвенцію, яка має силу закону. Тому нам потрібно тільки привести у відповідність українське законодавство», - пояснив Тарас Шевченко.

 

 

 

Директор Інститут медіа права Тарас Шевченко

 

Підтримує законопроект у першому читанні і виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник. «Так, рекламісти за повну заборону реклами тютюну. Водночас ми проти заборони на інформацію для дорослих споживачів. Як на мене, продаж цигарок у МАФах більше шкодить, ніж ці заборони», - сказав він.

 

 

 

 Виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції Максим Лазебник

Голова координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко заявив, що його обурюють дешевий популізм і маніпуляції з обох сторін. Він закликав присутніх говорити про ефективність рішень, бо саме цей проект може стати одним із тих, що засмічують правове поле.

 

 

 

 Глава координаційної ради Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко

 

ТК передасть до парламентського комітету з питань свободи слова всі конкретні пропозиції, які звучали під час круглого столу. Незабаром буде опубліковано повну текстову версію обговорення.

 

 

 

 Учасники круглого столу - народні депутати України
 
 
 

Світлана Остапа, модератор круглого столу, журналіст порталу «Детектор медіа» 

 

Нагадаємо, проект №5164 було ухвалено в першому читанні 30 листопада 2010 року, за нього проголосували 303 народні депутати. 15 березня 2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації з охорони здоров'я із боротьби проти тютюну, що набула чинності 4 вересня 2006 року. Конвенцією передбачено, що Україна повинна протягом п'яти років, тобто не пізніше 4 вересня 2011 року, ввести повну заборону на всі форми реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів.

 

З 15 лютого ТК починає збір підписів на захист законопроекту №5164. Приєднатися до прихильників повної заборони реклами тютюну в Україні можна, залишивши свій підпис у формі на цій сторінці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16176
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду