Пане Президент, не порушуйте Конституцію

15 Березня 2010
46303
15 Березня 2010
17:28

Пане Президент, не порушуйте Конституцію

46303
Заява Інституту медіа права, ГО «Детектор медіа» та Інституту масової інформації щодо призначення нового керівника Національної телекомпанії України
Пане Президент, не порушуйте Конституцію

У зв'язку з повідомленням щодо звільнення керівництва Національної телекомпанії України (НТКУ) Інститут медіа права, ГО «Детектор медіа» та Інститут масової інформації висловлюють стурбованість з приводу можливого неконституційного призначення нового керівника НТКУ. Після рішення Конституційного Суду України у справі щодо відповідності Конституції України частини третьої статті 14 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» № 21-рп/2009 від 15.09.2009 р. положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», які регламентують порядок призначення та звільнення керівників НТКУ та НРКУ втратили чинність. Конституційний Суд України у своєму рішенні чітко написав, що Президент України та Верховна Рада України не можуть мати кадрових повноважень щодо НТКУ, оскільки таких повноважень їм не надає Конституція.

 

На нашу думку, єдиним правильним способом виходу з проблемної ситуації є терміновий розгляд та ухвалення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», як це рекомендує КСУ. Відповідний законопроект, що регламентує це питання, включений до порядку денного засідання Верховної Ради України на 1 квітня 2010 р. Проект Закону України «Про внесення зміни та доповнень до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо Національних теле- та радіокомпаній України) № 2445 від 25.04.2008 р., який визначає правову базу діяльності НТКУ та НРКУ на рівні закону, розроблений за активної участі громадських організацій та зареєстрований народним депутатом Андрієм Шевченком. Законопроект потребує змін у зв'язку з рішенням Конституційного Суду України, однак ці зміни можуть бути внесені між першим та другим читаннями.

 

Враховуючи те, що положення Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до якого «керівники Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Верховної Ради України» визнане Конституційним Судом України неконституційним, ці органи не мають права призначати керівника НТКУ.

 

Наші громадські організації закликають Президента України Віктора Януковича не порушувати Конституцію України.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
46303
Читайте також
19.03.2010 19:12
Петр Григоренко, «Комментарии»
34 973
19.03.2010 13:24
Валентина Самченко, «Україна молода»
35 869
17.03.2010 07:31
Отар Довженко
, Наталя Лигачова
116 028
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я знала, что модераторы уберут мой комментарий
5156 дн. тому
И напишу еще раз. Телекритика не то издание, которое имеет моральное право говорить о законах и Конституции. Достаточно почитать форум и заказные статьи. В каждой теме нарушен тот или иной закон и Конституционные права. Поэтому, не смешите своими "заявами".
KOBLIA
5157 дн. тому
Уполномоченый экс-командиром УТ-1 г.Илащуком вице-президент Женя Каленский 6 марта провалил отборочный тур Евровидения с Лазаровичем, а сейчас тот же Каленский будет проваливать повторный отборочный тур , но уже с Арфушем. "Пацан развел всех" - Илащука, Лазаровича (с него ещё и бабло снял), Герман, Арфуша и Гошу Бенкендорфа. Правда , если ещё успеет... Сегодня Илащук, пока его ещё не уволили, подписал Контракт с Лазаровичем на его участие от Украины на Евровидении в Осло, следовательно , если т.т.Каленский-Арфуш проведут повторочный тур претендентов поехать в Осло, Лазарович подаст в Суд на НТКУ, и , соответственно, его выиграет, имея на руках Контракт. После такого скандала и позора Украину вообще могут дисквалифицировать с Евровидения. Позор то какой и для Герман, и для Януковича, и для НТКУ и всей Украины !!!
домовик
5158 дн. тому
Пане б уважно прочитав, про що мова йде, а не скакав як капітошка бо знайомим назвам.
Капитошка
5158 дн. тому
Мне бы хотелось послать в далёкое прошлое всех защитников убогого УТ-1
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду