КСУ визначив, що президент не має відношення до призначення і звільнення керівників НТКУ і НРКУ

17 Вересня 2009
23594
17 Вересня 2009
12:52

КСУ визначив, що президент не має відношення до призначення і звільнення керівників НТКУ і НРКУ

23594
КСУ визначив, що президент не має відношення до призначення і звільнення керівників НТКУ і НРКУ

Конституційний суд України визнав неконституційним призначення і звільнення президентом керівників Національної телекомпанії і Національної радіокомпанії України за поданням парламенту.

 

Таке рішення виголосив голова КСУ Андрій Стрижак, повідомляють Українські новини.

 

Стрижак пояснив, що таким чином, зараз президент не має відношення до призначень керівників НТКУ і НРКУ.

 

За його словами, у формуванні цих компаній повинні брати участь громадські ради, які ще не створені, і Верховна Рада повинна після цього рішення Конституційного суду вирішити, хто і як має формувати ці громадські ради.

 

Як відомо, у червні 52 депутати Верховної Ради звернулися до КСУ із проханням оцінити конституційність відповідних положень закону «Про телебачення і радіомовлення».

Депутати вирішили, що парламент не уповноважений вносити подання президенту про призначення і звільнення керівників НТКУ і НРКУ, а президент - не уповноважений їх призначати і звільняти.

 

Оскільки, зазначили депутати, НТКУ і НРКУ є держпідприємствами, управління якими, включаючи звільнення і призначення керівництва, є повноваженням Кабінету міністрів.

 

Голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко (фракція Партії регіонів) схвально оцінила таке рішення Конституційного суду. «Судя по последнему назначению президентом НТКУ Василия Илащука, была нарушена процедура. И тепер Илащук оказался в роли полуруководителя. Сейчас вполне ясно, что назначение Илащука и Набруска были незаконними. Тепер эти компании будут или неконтролируемые или контролируемые в уродливой политической форме», - зазначила Олена Бондаренко.

 

Як сказала ТК Лариса Мудрак, керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента України, рішення КСУ у Секретаріаті сприймають як об'єктивну даність. Нині інформаційна служба готує розгорнутий коментар щодо рішення КСУ.

 

Перший заступник  голови Комітету з питань свободи  слова та інформації, народний депутат, бютівець Андрій Шевченко зауважив, що таке рішення КСУ не стало для нього несподіванкою. «Кожному, хто вміє читати, було очевидно, що Ющенко, коли призначав і звільняв президентів НТКУ, порушив закон, перевищивши свої службові повноваження. Для Ющенка ця ситуація подвійно неприємна, оскільки восени 2005 року він обіцяв більше не звільняти і не призначати президентів НТКУ та НРКУ», - зазначив Шевченко. На його думку, рішення КСУ має стати сигналом для Верховної Ради, щоб вона сформувала громадські ради НТКУ та НРКУ. «У попередньому парламенті цей процес загальмувався через небажання тодішньої коаліції проголосувати за формування громадських рад, - сказав Андрій Шевченко. - Додам, що парламент взагалі усунувся від своєї роботи в медійній сфері. Крім того, що не сформовані громадські ради НТКУ та НРКУ, у нас не призначений голова Держкомтелерадіо, майже три роки парламент не оголошує конкурс на заміщення вакантних посад в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення».

 

За словами  Шевченка, призначення Ілащука зараз виглядає так само нелегітимним, яким воно й раніше. «Про це неодноразово говорили президентові, і тепер це ставить під сумнів легітимність всіх рішень Ілащука», - зауважив народний депутат.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23594
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мама Юля
5341 дн. тому
Нарешті я Васю атправлю в Бабруйск!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду