Комісія журналістської етики висловила недовіру Тетяні Котюжинській

Комісія журналістської етики висловила недовіру Тетяні Котюжинській

12 Жовтня 2016
3838

Комісія журналістської етики висловила недовіру Тетяні Котюжинській

3838
І запропонувала їй добровільно скласти з себе повноваження члена КЖЕ
Комісія журналістської етики висловила недовіру Тетяні Котюжинській
Комісія журналістської етики висловила недовіру Тетяні Котюжинській

Члени Комісії з журналістської етики на черговому засіданні 12 жовтня 2016 року висловили недовіру члену КЖЕ (члену правління ВГО «КЖЕ») Тетяні Котюжинській.

Зокрема, більшість присутніх членів Комісії підтримали таке рішення: «У зв’язку з грубими порушеннями Статуту ВГО КЖЕ, проведенням з’їзду КЖЕ без відповідного рішення Комісії, а також неетичну поведінку у відношенні до членів ВГО КЖЕ, поширення недостовірної інформації про членів Комісії, висловити недовіру Тетяні Котюжинській та запропонувати їй добровільно скласти повноваження члена Комісії з журналістської етики». Наразі в КЖЕ залишилося 11 членів з 15-ти. За таке рішення проголосували: голова КЖЕ Володимир Мостовий, члени Сергій Гузь, Тетяна Лебедєва, Сергій Томіленко, Світлана Остапа та Зоя Шарикова, Тетяна Котюжинська утрималася.

Наступне засідання заплановане не 21 жовтня, на ньому члени КЖЕ мають заслухати звіт про виконання гранту Тетяною Котюжинською, Сергієм Штурхецьким  та ін.

Нагадаємо, Комісія журналістської етики (КЖЕ) провела внутрішню перевірку звіту щодо виконання проекту за грантом Ради Європи «Сприяння дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та сприяння формуванню запиту суспільства на якісну журналістику», наданого в 2015 році (11 вересня-20 грудня), керівником якого була Тетяна Котюжинська, і визнала, що проект за грантом виконано неякісно, очікуваних результатів не досягнуто.

Рішення КЖЕ, які обговорювалися членами КЖЕ в цей період, остаточно не підготовлені, не підписані, не оприлюднені, а, значить, не вступили в силу.

Сайт не наповнювався належним чином, а більша частина публікацій, які представлені в звіті, є або передруком з інших медіа, або створені в період до вересня 2015 року. Звітна документація по роботі піар-менеджера і медіаюриста засвідчила відсутність надання якісних послуг і невідповідність отриманих коштів обсягу виконаних робіт.

Відповідно до угоди, КЖЕ мала  розробити механізм видачі Національної прес-карти, створити базу даних та видати щонайменше 2000 безкоштовних прес-карт. Цього також не було зроблено.

Нагадаємо, після висунених претензій до КЖЕ у неналежному виконанні гранту Ради Європи, члени КЖЕ 29 червня 2016 року створили комісію з перевірки виконання цього гранту та антикризову робочу групу.

Раніше, КЖЕ на своєму засіданні підтвердила повноваження членів Комісії, обраних на з’їзді підписантів 24 квітня 2015 року, і визнала не легітимність проведеного Тетяною Котюжинською з’їзду 22 квітня 2016 року.

Раніше Володимир Мостовий – один із засновників Комісії з журналістської етики, багаторічний її голова, поставив під сумнів легітимність останнього з’їзду (загальних зборів) КЖЕ, який відбувся 22 квітня 2016 року в рамках Міжнародної конференції ОБСЄ «Журналістика в умовах конфлікту: досвід для зниження напруги у суспільстві».

Деякі члени КЖЕ публічно заявили, що не знали про проведення з’їзду, на якому було переобрано склад комісії, внесені зміни до статуту тощо. З того моменту діяльність комісії на кілька місяців була заблокована.

На фото – Тетяна Котюжинська

Фото: Мediasapiens

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду