Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно

Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно

31 Серпня 2016
3505

Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно

3505
Водночас КЖЕ прийняла за основу зміни до Положення про Національну прес-карту.
Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно
Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно

Комісія журналістської етики (КЖЕ) провела внутрішню перевірку звіту щодо виконання проекту за грантом Ради Європи «Сприяння дотриманню професійних етичних стандартів в українських медіа та сприяння формуванню запиту суспільства на якісну журналістику», наданого в 2015 році (11 вересня-20 грудня), і визнала, що проект за грантом виконано неякісно, очікуваних результатів не досягнуто.

Таке рішення було ухвалене одноголосно на засіданні КЖЕ 31 серпня 2016 року. Комісія з’ясувала, що переважна більшість членів КЖЕ взагалі не була поінформована про перебіг виконання цього гранту.

Члени КЖЕ одноголосно підтримали звіт комісії з перевірки гранту, в якому, зокрема зазначено, що місія і стратегічні цілі, зазначені в пропозиціях, не були досягнуті, оскільки частина заявлених у гранті заходів не була проведена, або була проведена на дуже низькому рівні.

Керівником цього грантового проекту  була членкиня КЖЕ Тетяна Котюжинська, серед виконавців ще один член КЖЕ Сергій Штурхецький (виступав як редактор сайту КЖЕ, контент-менеджер, та піар-менеджер), а також виконавчий секретар НМПУ Оксана Винничук (менеджер проекту) та інші.

Рішення КЖЕ, які обговорювалися членами КЖЕ в цей період, остаточно не підготовлені, не підписані, не оприлюднені, а, значить, не вступили в силу.

Сайт не наповнювався належним чином, а більша частина публікацій, які представлені в звіті, є або передруком з інших медіа, або створені в період до вересня 2015 року. Звітна документація по роботі піар-менеджера і медіаюриста засвідчила відсутність надання якісних послуг і невідповідність отриманих коштів обсягу виконаних робіт.

Відповідно до угоди, КЖЕ мала  розробити механізм видачі Національної прес-карти, створити базу даних та видати щонайменше 2000 безкоштовних прес-карт. Цього також не було зроблено.

Члени КЖЕ вирішили затвердити на найближчому засіданні зміни до Положення про Національну прес-карту, а в жовтні 2016 року провести повне перезавантаження.

Вирішено також направити листа про відповідні рішення КЖЕ до Ради Європи.

Нагадаємо, після висунених претензій до КЖЕ у неналежному виконанні гранту Ради Європи, члени КЖЕ 29 червня створили комісію з перевірки виконання цього гранту та антикризову робочу групу.

У листі за підписом заступника голови Офісу РЄ Олени Литвиненко зазначалося: «КЖЕ повинна тимчасово передати обладнання, придбане в рамках гранту для друку прес-карт, до Офісу Ради Європи. Це обладнання буде повернуте Радою Європи КЖЕ після того, як ситуація навколо легітимності КЖЕ буде вирішена однозначно та буде розроблено процедуру видачі прес-карт. Зокрема, має бути обрано голову КЖЕ. Також, має бути визначено процедуру надання прес-карт у співпраці з професійними об’єднаннями (НСЖУ, НМПУ, НАМ, УАВПП), представниками телеканалів та органами державної влади».

На фото – Тетяна Котюжинська

Фото: Мediasapiens

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3505
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду