Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики

Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики

22 Квітня 2016
4389
22 Квітня 2016
19:09

Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики

4389
Оскільки про з’їзд не було нічого відомо до останнього дня, і ні порядок денний, ні документи, які мали там ухвалюватися, не обговорювалися членами КЖЕ. У нас в розсилці не було порядку денного, і хто його формував і обговорював – невідомо.
Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики
Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики

На сьогодні планувався зовсім інший захід – міжнародна конференція, яку підтримав офіс координатора ОБСЄ, про журналістику в умовах конфлікту. Це була підсумкова конференція після багатьох тренінгів, які проводилися для журналістів в Україні, на якій мали б роздати остаточні рекомендації.

Також на вчорашньому пленумі НСЖУ стало відомо, що на сьогодні планується третя конференція редакторів комунальних ЗМІ. Як з’ясувалося сьогодні, всі три заходи відбувалися не тільки в одному приміщенні, але й що на всіх цих заходах були присутні одні й ті самі люди. Фактично, це був захід «три-в-одному».

Хто запрошував делегатів на з’їзд КЖЕ, мені не відомо. Чи були там присутні делегати, делеговані організаціями, які підписали Кодекс журналістської етики, мені теж не відомо. Тому я вирішила не йти на з’їзд, и коли мені в чаті у ФБ повідомили, що на з’їзді планується ротація членів, я сама запропонувала ротувати мене. І повідомила секретарю КЖЕ Тетяні Котюжинській, що виходжу з КЖЕ.

Чи була потреба проводити з’їзд саме зараз? Мені здається, що ні, бо раніше голова комісії пан Мостовий неодноразово зазначав, що  з’їзд проводиться раз на два роки. Минулий з’їзд був рівно рік тому, і на ньому, також з голосу, як і сьогодні, вносилися зміни до статуту КЖЕ.

На мій погляд, не можна в рамках великої конференції на зовсім іншу тему, проводити такий масштабний захід, як з’їзд КЖЕ. І питання про реформування друкованої преси, або реформування державних ЗМІ у суспільні, можливо, і можна було б обговорювати на з’їзді, коли б до КЖЕ надійшли якісь скарги від суб’єктів цього процесу, або від глядачів, які не задоволені  програмою тих суб’єктів, які мають увійти до складу Суспільного. Але наскільки я знаю, до КЖЕ таких скарг не надходило, принаймні, мені як члену КЖЕ про це невідомо.

В особистих розмовах з іншими членами КЖЕ я з’ясувала, що вони також ставлять під сумнів легітимність цього з’їзду. Хоча б тому, що рішення, на ньому прийняті, зокрема зміни до статуту, були проголосовані з голосу. І багато делегатів, якщо вони делегати, думаю, навіть не розуміли, за що голосували.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду