Свобода проти «Свободи»: Бердяєв і Шуфрич

4 Січня 2008
17846
4 Січня 2008
09:00

Свобода проти «Свободи»: Бердяєв і Шуфрич

17846
Свобода проти «Свободи»: Бердяєв і Шуфрич
В Україні напередодні Нового року став відомий найбільш вільний і найбільш щирий політик. Він був визначений у найрейтинговішій програмі країни – «Свободі Савіка Шустера». А оскільки це справді найбільш популярне політичне шоу, то, очевидно, і на Донбасі, і на Галичині вже знають: живим утіленням політичної свободи став Нестор Шуфрич. Волею глядачів, які зібралися у студії і представляли собою весь великий і могутній український народ.
 
Отож тепер народ знає, якими треба бути, щоб твоє прізвище асоціювали зі свободою. Або Шустером, або Шуфричем. Третього, якщо вірити телебаченню, не дано. Бо ж «Свобода слова» з Андрієм Куликовим – програма з досить низьким рейтингом, геть загнана в куток народним улюбленцем Шустером...
 
«В протиположность распространненому мнению, я всегда думал, что свобода аристократична, а не демократична. Огромная масса людей совсем не любит свободы и не ищет ее. Революционные массы не любят свободы. Многое я приобрел в своем духовном пути, в опыте своей жизни, но свобода для меня изначальна, она не приобретена, она есть a priori моей жизни. Идея свободы для меня первичнее идеи совершенства, потому что нельзя принять принудительного, насильственного совершенства. Все в человеческой жизни должно пройти через свободу, через испытание свободы, через отвержение соблазнов свободы».
 
Це не Шустер і не Шуфрич. Це людина, яку звали «філософом свободи» (власне, він із цим погоджувався). Наш краянин Микола Бердяєв. Представник досить типової київської інтелектуальної родини кінця ХІХ – початку ХХ століття, яка жила на межі двох культур – і, власне, синтезувала їх у собі (нагадаю, що брат Миколи Сергій був українським поетом, а філософ Бердяєв ніколи не почувався у Москві чи Петербурзі «своїм»...).
 
«Борьбу за свободу я понимал прежде всего не как борьбу общественную, а как борьбу личности против власти общества. Нельзя мыслить свободу статически, нужно мыслить ее динамически. Существует диалектика свободы, судьба свободы в мире. Свобода может переходить в свою противоположность. В школьной философии проблема свободы обычно отождествляется с свободой воли. Свобода мыслилась, как свобода выбора, как возможность повернуть направо и налево. Выбор между добром и злом предполагает, что человек поставлен перед нормой, различающей добро и зло... Свобода воли необходима для ответственности и наказания. Для меня свобода всегда означала что-то совсем другое. Свобода есть моя независимость и определяемость моей личности изнутри, и свобода есть моя творческая сила, не выбор между поставленными передо мной добром и злом, а мое созидание добра и зла. Самое состояние выбора может давать человеку чувство угнетенности, нерешительности, даже несвободы. Освобождение наступает, когда выбор сделан и когда я иду творческим путем».
 
Бердяєв у молодості був марксистом, але марксистом своєрідним: для нього це був засіб європеїзації філософської думки тодішньої Російської імперії. Засвоївши Маркса (і на все життя зберігши пошану до нього як до економіста та соціолога), Микола Бердяєв жорстко розкритикував російських радикальних адептів марксистського вчення, з їхнім тупуватим матеріалізмом й аморальною політичною заангажованістю. Бердяєв був серед авторів уславленої збірки «Віхи», яка викликала шалену зненависть Леніна. Ясна річ, що він був значно глибшим за Леніна, Троцького, Бухаріна і навіть Луначарського, який справді виглядав неабияким інтелектуалом. Але Бердяєв їм програв – тому, що його міркування про свободу могли зрозуміти лише кілька тисяч освічених людей, а плебсу ближчими були Ленін з Троцьким. І якби тоді були телевізійні шоу, цей програш став би ще більш переконливим – адже щирішого гасла, аніж «Грабуй награбоване!», годі було шукати...
 
«Я никогда не соглашался отказаться от свободы и даже урезать ее, ничего не соглашался купить ценой отказа от свободы. Я от многого мог отказаться в жизни, но не во имя долга или религиозных запретов, а исключительно во имя свободы и, может быть, еще во имя жалости. Я никогда не хотел связывать себя, и это, вероятно, ослабило мою активность, ограничивало возможности реализации. Но я всегда знал, что свобода порождает страдание, отказ же от свободы уменьшает страдание. Свобода не легка, как думают ее враги, клевещущие на нее, свобода трудна, она есть тяжелое бремя. И люди легко отказываются от свободы, чтобы облегчить себя».
 
І в Українській революції 1917-21 років більшовики переграли своїх опонентів із таборів соціалістів та консерваторів, так само вміло використовуючи поняття свободи та наочно демонструючи себе самих як щирих і вільних людей. Якщо Центральна Рада, скажімо, намагалася побудувати земельні стосунки через закон (хай і недосконалий), якщо для українських державників головним була розбудова країни з усіма складнощами цього процесу, то більшовики запропонували позірно необмежену «свободу від» – від усього, що назвали «пережитками минулого». Бери силою землю, живи вільно, при тобі гвинтівка та революційна свідомість. Це тільки потім з‘ясується, що є ВЧК, яка твою особисту свободу вмить може перетворити на смерть, на небуття.
 
«Свобода человеческого духа есть и свобода зла, а не только добра. Но свобода зла ведет к своеволию и самоутверждению человека, своеволие же порождает бунт, восстание на самый источник духовной свободы. Безграничное своеволие отрицает свободу, отрекается от свободы. Свобода есть бремя, путь свободы - крестный путь страдания. И вот человек в слабосильном бунте своем восстает против бремени свободы. Свобода переходит а рабство, принуждение. Социализм - порождение человеческого самоутверждения, человеческого Своеволия, но он приканчивает свободу человека».
 
Ну, а потім у європейському політичному житті настав час ефірних шоу – тільки ще не телевізійних, а радійних. У Німеччині кінця 1920-х – початку 1930-х усіх своїх опонентів переграли дві політичні сили: націонал-соціалісти та комуністи, вміло використовуючи надані новітньою технікою масової комунікації можливості. І хіба доктор Геббельс не говорив про свободу? Говорив, ще і як: «Наші думи про солдатів німецької революції, які кинули свої життя на олтар майбутнього за ради того, щоб Німеччина постала знову... Хай лунає маршова хода коричневих батальйонів: За свободу!» І знов-таки, німцями була схвалена саме ця, друга свобода – «свобода від». Наслідки відомі.
 
Але хто закине докторові Геббельсу, що він був нещирим, а?
 
«Я не согласен принять никакой истины иначе, как от свободы и через свободу. Слово свобода я употребляю здесь не в школьном смысле - свобода воли, а в более глубоком метафизическом смысле. Истина может принести мне освобождение, поэтому истину я мог принять лишь через свободу. Поэтому есть две свободы... Изначальность, непроизводность моей свободы выражалась в том, что я мог принять не-я, лишь сделав это не-я содержанием своего я, введя его в свою свободу. Борьба за свободу, которую я вел всю жизнь, была самым положительным и ценным в моей жизни, но в ней была и отрицательная сторона - разрыв, отчужденность, неслиянность, даже вражда».
 
Ось такою непростою насправді є свобода. Але це для Миколи Бердяєва. Думаю, якби когось цікавили думки сучасних непересічних інтелектуалів, ми також почули б чимало цікавого, хай навіть з телеекрану (це у нас він став знаряддям конструювання дебілізованої реальності, а у Європі на телебаченні можна побачити й розумних людей, і не на «підхваті», а у перших ролях). Тому задовольнимося Шуфричем і Шустером: ми залишилися на історичному рівні першої третини ХХ століття. І якщо інші народи виносять часом якийсь досвід із минулого, то нас уроки історії, схоже, нічого не вчать.
 
«Вторжение масс есть вторжение огромных количеств людей, у которых не выражена личность, нет качественных определений, есть большая возбудимость, есть психологическая готовность к рабству. Это создает кризис цивилизации. Масса усваивает себе техническую цивилизацию и охотно вооружается ею, но с большим трудом усваивает духовную культуру... Человеческое своеволие и человеческий произвол истребляют свободу человека. Страшно человеку попасть в зависимость исключительно от человеческой воли, от человеческого произвола, от господства масс человеческих, не подчиненных никакой Истине, никакой Правде».
 
Може, й справді краще читати книги, а не дивитися наше («наше»?) телебачення? Чи, принаймні, дивитися його поменше? І тоді ми й справді станемо вільними і щирими? Не менш, аніж Нестор Шуфрич?
 
Сергій Грабовський,кандидат філософських наук,член Асоціації українських письменників
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17846
Читайте також
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 999
04.03.2008 08:33
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
65 637
19.02.2008 13:52
Костя Гнатенко
для «Детектор медіа»
25 756
11.01.2008 07:19
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
18 624
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Славко
5959 дн. тому
Уважаемый Сергей! Вы пишете, что "філософ Бердяєв ніколи не почувався у Москві чи Петербурзі «своїм», а скажете пожалуйста на какой земной Родине ФИЛОСОФ СВОБОДЫ может быть СВОИМ?!! Вы же кандидат философских наук, не совершайте насилие над историей и мыслью во имя своих сегодняшних(=преходящих) симпатий и антипатий. С надеждой на понимание...
вермутЪ
5960 дн. тому
Вот случайно нашел (http://apgolub.boom.ru/difiram1.htm) Разверз моргалы шустрый Шуфрич, Изображая честный взгляд, Ведь правдолюбец он де-юре И вдрызг народный депутат. Де-факто ж он простой жучила И беспринципный аферист, Любого круче крокодила Свою взыскующий корысть. Характеристика более чем удашна. Самое время задать вапрос кандидату гальюнологии: и при чем сдеся Бердяев? Атвет ясен: да ни при чём. Бороду сбрить можно, а умище-то куда девать?! Вот и пописывает.
Справедливый
5960 дн. тому
По Грабовскому давно психушка плачет, интересно читать только для постановки диагноза...
ups
5960 дн. тому
Савик классно постебался над многочисленными "рейтингами" по итогам года, которые так любят выдавать на гора в конце каждого года многие СМИ. В студии были одни из самых одиозных персон украинского политикума, одни только профайлы чего стоили, вот уж где дурь каждого засверкала новыми красками. И "награда" Шуфричу, как самому свободному (читай "от мозгов") политику- самое ТО! Тем более вызывает недоумение статья Грабовского,даже закралась мысль, уж не перепутал ли автор этот проект с "Великими украинцами"? Так всерьез отнестись к полностью стебному выпуску "Свободы с Шустером" - это все равно, что искать глубокую философскую мысль там, где ее не может быть по определению. Правильно здесь уже писали: огурцовщина в полный рост. Именно эта статья уважаемого автора- полностью "мимо".
Алекс
5960 дн. тому
Браво, Сергій Грабовський, і браво, "олька"!!! Ніяк не зрозуміють люди на ТБ, особливо на Інтері, що не можна опускатися до рівня глядачів, а краще піднімати глядачів до свого рівня. Якщо звичайно є такий рівень!:))) Дякую Грабовському ще раз
олька
5961 дн. тому
Грабовський! Я хочу сказати: "Дякую". Не зважайте на тих, хто статтю назвав "опусом". Такі й симфонічну музику називають "шумом". Що поробиш, про Бердяєва знає така сама кількість обраних, про яку він і писав, як про шукачів свободи особистості. Я працюю на телебаченні і добре знаю, як шеф-редактор, який не знає, хто така Теліга або навіть комік-буф Яковченко, просто викреслює їх з сюжету. Мовляв, "люди єтого не знают"... Ми скоро докотимось до рівня Елочки-людожерки - бо увесь час рівняємось на незрозумілиий рівень - можливо - скоро про найвільнішу особистіть будуть голосувати такі самі "Мальвіни" які рекламують пральну машинку Ретона. Прото наші телеканали - це пральні машинки для відмиву коштів - правда різного класу - одні "Ріга" 60-х років. а інші - безшумні "Міле". Але різниці немає. Савік - просто місіонер. А де він ще буде так заробляти гроші як на не українських телеканалах. Де він ще потрібен? Так що , дякую п.Грабовський. принаймні, дали привід подивитись крізь призму справжнього філосова. Недарма його Ленін вислав у 22-му. А якби не вислав його та інших - може не було б стільки біомаси... Якби, якби...
хома
5961 дн. тому
Прочитав цей "опус", і одразу згадав горезвісного Огурцова з "Карнавальної ночі". Пане Грабовський, це ж так можна себе до сказу довести! Бердяєв в передсвяткові і святкові дні- це вже, мабуть, занадто навіть для Вас.
вермутЪ
5961 дн. тому
В огороді бузина -- в сортирі грабовський, він пантрує дуже пильно, чи помиє нестор руки.
из под елочки
5962 дн. тому
улыбающемуся господину: нет, соотечественник, "самый свободный" Шуфрич это даже не смешно, хотя программы не видела, никогда не могу смотреть Шустера больше 10 минут - скучно.
улыбайтесь, господа!
5962 дн. тому
Ну и бред, прости Господи, что статья, что комментарии. Такое впечатление, что Шуфрича наградили Нобелевской премией. Да относитесь вы к этому с юмором, как и был задуман тот выпуск !
Интернационалист
5962 дн. тому
Ну что, сползает набекрень овечья шкура вашего кудрявого космополитичного барашка, от которого в простодушном умилении была вся жлобская и туповатая журналистская тусовка? Нет еще, не видны мелкие щучьи зубы?
из под елочки
5962 дн. тому
"Тоска - это переживание человеком богооставленности", - говорил Бердяев. В прикладном смысле тоска, если угодно "тошнота" (по Сартру, другому апологету сободы превыше всего) которую вызывают украинские телешоу - это нормальная физиологическая реакция организма на отравление, рвотный рефлекс, попытка освободиться. Вот такая низовая (для начала) свобода нам уже доступна - спасибо украинскому телевидению и его "кумирам" вроде Шу+Шу и другим, резвящимся в кавычках "Свободы слова". А книги всем читать не нужно, в этом занятии нет элемента долженствования - полная, слава богу, индивидуальная Свобода.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду