Наталка Седлецька: «Влада — нова, але корупційні «схеми» можуть лише змінити вивіски»

Наталка Седлецька: «Влада — нова, але корупційні «схеми» можуть лише змінити вивіски»

26 Липня 2014
12427
26 Липня 2014
12:34

Наталка Седлецька: «Влада — нова, але корупційні «схеми» можуть лише змінити вивіски»

12427
На Першому Національному – новий проект розслідувань
Наталка Седлецька: «Влада — нова, але корупційні «схеми» можуть лише змінити вивіски»
Наталка Седлецька: «Влада — нова, але корупційні «схеми» можуть лише змінити вивіски»

Минулого тижня в ефірі Першого Національного каналу вийшов дебютний випуск програми журналістських розслідувань «Схеми. Корупція в деталях» з ведучою Наталкою Седлецькою. Нагадаємо, що ця журналістка раніше вела проект розслідувань у сфері держзакупівель «Тендер News» на ТВі. Анонсувалося, що цей новий проект Першого Національного буде про корупцію у великій політиці, зловживання чиновників владою, оборудки, афери та власне старі схеми, які може використати нова влада. Ключовим об'єктом для професійної уваги журналістів, як розповіли творці програми, стануть представники нової влади. Власне, вже в перших випусках «Схем» йшлося про те, навіщо Арсенію Яценюку бетонний завод; скільки коштуватиме повоєнна відбудова сходу, та чи не ризикнуть політики «нагріти руки» на горі українців?

 

Про формат нової програми, журналістську команду та як залишатися об'єктивним на національному каналі День розмовляв з Наталкою Седлецькою.

 

- «Схеми» - це телевізійна програма у жанрі розслідувань та аналітики. Корупція в іменах та деталях - те, на чому ми фокусуємося. Тривалість - 25 хвилин. Виходитиме проект щочетверга о 20.00, - розповіла ведуча. - Це спільний проект «Радіо Свобода» та Першого Національного. Це означає, що «Радіо Свобода» повністю фінансує проект, платить зарплати, надає нам техніку, офіс, тобто ми працюємо на базі редакції «Радіо». Перший Національний натомість надає нам студію для запису програми та ефір у постійному праймовому слоті. За такого спільного виробництва наша редакція працює як окремий, незалежний сталий колектив.

 

А хто в творчій команді «Схем»?

- У нашій команді Тетяна ПЕКЛУН - одна із засновників руху «Чесно», антикорупціонер з Центру протидії корупції. Вона виконує редакторсько-продюсерські функції, знаходить теми та консультує журналістів. З нами журналіст Сергій Андрушко один з кращих українських телевізійних репортерів, який також давно і грунтовно пише і знімає про корупцію. З нами - Олександр Черновалов з «Комерсанту» та Левко Стек з «Радiо Свобода», який приєднається до нас, як тільки повернеться із зони АТО. Також ми співпрацюємо з журналістами вузкопрофільних онлайн-видань, які апріорі «копають» глибше в своїй тематиці. І ми в процесі пошуку ще одного-двох журналістів на постійну основу. Режисер програми - Микола Ігнатов, головний оператор - Кирило Лазаревич, дизайнер - Максим Асика. Моя роль - автор та ведуча програми. Тут я отримала змогу сформувати команду проекту, повністю запустити процес виробництва. Знімаю сюжети також, веду ефір, редагую програму та керую виробничим процесом.

 

Чому ви вирішили вести програму саме на Першому Національному?

- Коли наприкінці весни закінчувалася моя стипендія (імені Вацлава Гавела, проект «Радіо Свобода» та чеського МЗС. - Авт.), то Мар'яна Драч, керівник української служби «Радіо Свобода» запропонувала мені написати проект телевізійної програми, вони розвивають цей напрямок. Я повністю підготувала концепцію «Схем», і її буде схвалено керівництвом медіа у Празі - там знаходиться штаб-квартира «Радіо Свобода»/ «Радіо Вільна Європа», що об'єднує редакції з 19 країн світу.

 

На Першому Національному вже давно не було програм, які б критично висвітлювали політику та владу. А програми розслідувань, гадаю, взагалі ніколи не було. Відтоді як Перший Національний взяв курс на суспільне мовлення - нарешті українські глядачі зможуть побачити таку програму на «першій кнопці».

 

Ми запропонували керівництву каналу особливий формат співпраці і... дійшли згоди, яка мені здається, вигідної обом сторонам. Перший Національний отримує новий якісний продукт, а ми з «Радіо Свобода» - великий телевізійний майданчик для його демонстрації.

 

Для мене та наших журналістів також критично важливе наступне. Авторитет і незаплямована репутація «Радіо Свобода», а також Перший Національний канал, що прямує до суспільного мовлення - це таке поєднання, що виключає можливість будь-якого впливу на редакційну політику програми.

 

Ми почали підготовку до ефіру у червні. «Схеми» - це програма про велику політичну корупцію, про зловживання чиновниками наданою їм владою, про оборудки, афери та схеми - звідки і пішла назва програми. Влада - нова, але корупційні схеми можуть просто поміняти вивіски, наше завдання - ретельно за цим стежити, розслідувати та надавати розголосу.

 

Вадим Лубчак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду