Добро з телеекрану

Добро з телеекрану

19 Липня 2014
10102
19 Липня 2014
17:27

Добро з телеекрану

10102
Як програма Херсонської ОДТРК «Скіфія» «Подаруй світло» допомогла знайти нові родини майже ста п’ятдесяти дітям
Добро з телеекрану
Добро з телеекрану
Сюжети останніх новин схожі на суцільні зведення з полів бою. На жаль, щодня ми чуємо про поранених або вбитих співгромадян — як військових, так і цивільних. Усім зрозуміло, що сьогодні головна тема для України — подолання російської агресії у вигляді найманих сусідньою державою терористів. Утім, окрім Донецької та Луганської областей і окупованого Криму, в інших регіонах ситуація не така напружена. Тут зосереджуються на місцевих соціальних, економічних, політичних проблемах. Разом із великою увагою до сходу журналісти висвітлюють актуальні локальні події та створюють цікаві позитивні проекти, які надихають, піднімають настрій, спонукають до творіння. І це — вкрай важливо сьогодні. 
 

Один із таких проектів — програма «Подаруй світло» на Херсонській ОДТРК «Скіфія». Журналісти взялися за благородну й доволі непросту справу — показати справжнє життя дітей-сиріт, дітей-інвалідів, ВІЛ-інфікованих; дітей, від яких відмовилися батьки, а також життя усиновлених. Та головна мета проекту — не лише озвучити проблему, а й допомогти з її вирішенням, тобто влаштувати дитину до прийомної родини чи дитячого будинку сімейного типу. Забігаючи наперед, можна сказати, що програма «Подаруй світло» навіть перевершила очікування її творців. За час виходу в ефір журналісти «Скіфії» допомогли близько ста п’ятдесяти дітям знайти нові родини, а в рамках телепроекту зародилися цікаві рубрики й навіть благодійна акція. Більше того, автора і ведучу проекту «Подаруй світло» Анастасію СОБОЛЄВУ днями було удостоєно звання «Журналіст року» від НСЖУ, а до того програма стала кращою на конкурсі «Благодійна Україна» в номінації «Благодійність у медіа». «День» зустрівся з Анастасією, щоб поговорити про її проект і особливості медіа-благодійності.

 

«До запуску програми «Подаруй світло» «Скіфія» часто приділяла увагу соціальним темам. Однак це були зазвичай редакційні інформаційні сюжети про проблеми інтернатів або неблагополучні сім’ї, які виходили в блоці новин, — розповідає «Дню» Анастасія Соболєва. — Перед нами ж постало завдання зробити щось справді важливе і помітне. Спочатку ми звернулися до успішного досвіду Луганської ОДТРК «ЛОТ», яка понад десять років випускає в прямий ефір програму «Кожне життя — надія». Луганські колеги дали цінні поради щодо особливостей зйомки і роботи з різними групами дітей. Ми вирішили працювати у форматі ток-шоу, де в спеціально створену студію приходять до тридцяти людей для розмови на задану тему. Із самого старту й до сьогодні я роблю акцент на героях програми — сиротах, людях з особливими потребами, сім’ях, які прийняли до себе дітей з інтернатів. Це — основний блок, у якому глядачі дізнаються «живі» історії, бачать щирі емоції, руйнують для себе стереотипи щодо цих людей. Часто доводилося чути, що в сиріт погані гени, з ними будуть проблеми, або що діти з інтернатів розумово відсталі, здатні максимум на закінчення ПТУ і так далі. Але хибність цих тверджень розвінчують прийомні батьки, які розвивають у дітей нові таланти, даруючи родинне тепло. Наприклад, одна родина з Канади усиновила хлопчика-інваліда з Цюрупинського дитячого будинку-інтернату. Він не міг розмовляти і ходити, лікарі не давали йому шансів на довге життя. Через п’ять років нові батьки привезли хлопця в Україну, ми зустрілися в студії. Нині дитина вільно володіє англійською і російською, ходить з допоміжним пристроєм, але без візка. Також ми ведемо рубрику «Сирітство — не вирок», де показуємо приклади успіху відомих у регіоні людей, які пройшли ці складні життєві шляхи. Це додає дітям віри у свої сили. Усі ці історії супроводжуються відзнятим матеріалом із дитбудинків, короткими інтерв’ю дітей, коментарями фахівців».

 

Крім головних героїв проекту, на ефір запрошуються представники громадських організацій, благодійних фондів, духовенства, держслужбовці, проводяться Skype-конференції з іноземними усиновлювачами. Програма стала майданчиком для об’єднання зусиль тих, хто займається порушеними проблемами, але не завжди перетинається в реальному житті. «Мені подобається, що після ефіру гості не розходяться, а продовжують спілкуватися в студії, ділитися досвідом. Це навіть важливіше, ніж картинка на екрані. Був випадок, коли сім’я Бехтольдів із Цюрупинська не могла всиновити дитину через якісь бюрократичні перепони. Запросивши їх на програму разом із чиновниками, ми порушили цю тему. І нещодавно знову зустрілися в студії, куди Бехтольди прийшли з двома усиновленими дівчатками, — продовжує ведуча. — Нещодавно мені також телефонували зі словами вдячності за те, що завдяки нашій програмі люди всиновили дитину. Часто буває, що люди не можуть усиновити, але хочуть бути друзями, наставниками, допомагають матеріально, беруть дітей додому на вихідні. Ми не ведемо статистики, скільком людям допомогли, але нещодавно пригадали більшість випадків: їх уже понад півтори сотні. Ми побачили, наскільки важливою може бути роль ЗМІ у вирішенні цих проблем».

 

У рамках проекту «Подаруй світло» журналісти «Скіфії» започаткували власну благодійну акцію «Не залишайся осторонь». Завдяки їй збираються іграшки, одяг, меблі, шкільне приладдя та інші речі для малозабезпечених і багатодітних родин. До акції долучаються як організації, так і звичайні глядачі. За цю ініціативу всеукраїнський християнський рух Альянс «Україна без сиріт» вручив колективу програми Почесну подяку.

 

Наразі телевізійний проект продовжує розвиватися. Готуються нові програми, присвячені дітям-інвалідам. Про те, що ця тема важлива передусім для самих дітей, свідчить спілкування і дружба героїв попередніх програм з Анастасією Соболєвою. Робоче місце ведучої — ніби маленький музей авторських робіт, подарованих юними учасниками ефірів. Картини, вироби з дерева, паперу, пластиліну — ці речі, за словами Анастасії, додають їй упевненості в тому, що вона займається справою, яка, безсумнівно, несе людям світло надії та доброти.

 

Іван Антипенко, «День», Херсон
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іван Антипенко, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду