Молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі: Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан

Молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі: Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан

8 Липня 2014
11564
8 Липня 2014
15:18

Молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі: Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан

11564
Молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі: Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан
Молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі: Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан

Молодий молдавський кінорежисер Крістіан Жерегі - володар Гран-прі престижного українського кінофестивалю "Відкрита ніч". Його документальний фільм "Заповіт", знятий під час відомих подій на Майдані, змусив плакати не лише глядачів, а й членів журі. Занадто ще свіжі в пам'яті нації трагічні події.

 

Наше ексклюзивне інтерв'ю з переможцем кінофестивалю відбулося перед його поверненням на Донбас. Там, у самому пеклі АТО, він з групою знімає фільм про війну, нав'язану нам сусідом-окупантом.

 

 

- Крістіане, головна й провідна тема ваших фільмів - патріотизм. Чому? Існує думка, що сучасне покоління обирає... колу.

- Категорично не згодний! Можливо, така думка була актуальною ще рік тому. Зараз усе змінилося. Суспільство політизувалося, тепер модно мати власну позицію, давати власну оцінку... І все це актуально для віку 15+, тобто для молодого покоління. Через 5-10 років сьогоднішні школярі стануть рушійною силою змін. Вони вже не повернуться до модної ще недавно апатії і відокремлення себе від держави і країни. Молоде покоління навчилося за декілька місяців робити вибір і нести відповідальність, захищати свій вибір у найскладніших умовах.

 

- Ви прийняли бойове хрещення на Майдані і були поранені напередодні свого 24-річчя...

- Тоді це було швидше «водохреще», коли на Грушевського нас, операторів «Вавілон-13», які стояли до останнього, беркутівці «змивали» з водометів крижаною водою. Потім був відстріл журналістів на Грушевського.

 

- Зйомки "Заповіту" ледь не коштували вам життя (режисера було поранено під час зйомок. - Ред.). Чи не  занадто дорога ціна для фільму?

- По-справжньому небезпечно було під час штурму Інститутської. Інтроспектива цього короткого фільму охоплює ніч з 18 на 19 лютого і день похорону 22 лютого. Але тоді ми не думали про небезпеку. Ми просто працювали.

 

- За що ви любите Україну? Чим вас привабила наша країна?

- Я прожив 20 років у Москві. Ще півроку тому я казав: я більше не вірю в людей. Така, знаєте, апатія була. Російська. Нічого не зміниться. Все буде як було. Наші зусилля марні. Я знаю країну... Але на моїх очах прокинулося і зібралося суспільство. Величезний мурашник. Кожен несе вагу більшу за власну в десять разів. І цих людей можна любити. Цьому народу є чим пишатися. У цій країні хочеться жити. А в Україні тепер є така річ як Совість. Совість перед своєю країною. Перед іншими. Перед тими, хто робить більше, ніж ти. Бути громадянином - це для мене тепер уже зовсім інше поняття. Бути людиною також. Думати про інших. Адже для мене раніше такі слова як «обов'язок перед країною»,  «громадянство», «суспільство» були просто фантиками,  етикетками. Нічого в них не було.

 

- Крістіане, Гран-прі фестивалю отримав ваш помічник, ви в цей час були на зйомках в зоні АТО... Як реагує ваша сім'я на ризик, на який ви постійно себе наражаєте?

- Та як... Мої батьки не українці, їм було незрозуміло, що в країні відбуваються серйозні зміни, справжня революція. А зараз у нашій - і я кажу «нашій», тому що я живу в цій країні і не маю наміру її міняти ні на що, - в нашій країні йде війна. Війна не за шматок землі, а за долю країни. Як би це не звучало «високим ямбом» - це так. Ми зробили вибір, коли прийшли на Майдан. Ми - імунітет України.

 

 

- Розкажіть про проект "Вавілон13".

- Проект «Вавілон» - це громадська ініціатива, навіть не творчий проект, тим більше не комерційний. "Вавілон" був створений узимку, це повністю волонтерський проект, який об'єднав професіоналів і студентів, небайдужих до своєї країни.

 

Ті, хто міг би витратити цей час, працюючи за євро за кордоном в ігровому кіно і отримуючи кошти на нові машини, будинки і квартири, працювали, вкладаючи свої гроші.

 

Ми відрізали для себе тему політиків. Їх у нашому кіно - немає, свідомо. У нас є - люди.

 

- Чому ви вибрали неігрове, документальне кіно? Адже значно легше було піти стежкою, уторованою вашим відомим батьком Валеріу Жерегі.

 - За фахом я режисер ігрового кінематографа. Режисура - не професія, в яку варто приходити молодим. Без досвіду Життя.

 

Ніколи не використовував батькові знайомства на благо професії, стараюся цього уникати як вогню. У мене власне коло знайомств, власний шлях. Для будь-якої творчої самостійної особистості найнеприємніше, що може бути, - коли хтось із родичів є відомою персоною. Тому що для всіх ти завжди фігуруватимеш як син чи донька відомої персони.

 

 

- Чи впливає батько на ваше становлення?

- У нас із батьком років у 14 був укладений пакт. Він не просуває мене, як більшість відомих людей просувають своїх діточок. І не змушує мене змінювати мої рішення. Я йду власним шляхом і іноді звертаюсь по пораду.

 

- Про що будете знімати фільми після війни, адже вона колись закінчиться?

- Буквально взимку у мене з'явився контракт на постановку повнометражного кінофільму за моїм авторським сценарієм, написаним 5 років тому. У цьому сценарії дуже багато пророчого. Багато з того, що було там, зараз відбувається в Україні. Ми навіть вибрали «натуру» для зйомок - Севастополь і Донецька область.

 

 - А який Крістіан Жерегі у звичайному житті - ваші хобі й уподобання?

- Я люблю російський рок 80-их, 90-их, люблю слухати платівки Pink Floyd, Black Sabbath, Iron Maiden. Мені подобаються часи 90-их, вони мої, рідні... Я фанат BMW, автоспорту, як аматор їздив у різних типах змагань, але завжди - за кермом BMW. Завжди мріяв потрапити до музею BMW. Вдячний консулу України в Мюнхені, організував нам екскурсію в неробочий день.

 

- Ваші мрії здійснюються?

- Здійснюються. Я хотів знімати кіно, яке буде потрібне людям. Україна дала мені цю можливість. Хотів подорожувати з цим кіно - і об'їхав усю Європу. Улюблений письменник - Еріх Марія Ремарк, давно мрію зняти кіно за всіма його творами...

 

- У 24 роки бути відомим і популярним... Слава не зриває дах?

- Яка слава? Ще восени я нікого не знав, і мене ніхто не знав у професійному середовищі в Україні. Тепер усі, хто був за Майдан, - одна велика команда. Наші фільми («Вавілон13») увійшли до візуальної історії країни. Їх дійсно бачили сотні тисяч людей. Але в наших роботах немає титрів. Це - принципова позиція.

 

Ми не гламурні режисери, ми не будемо ходити по синіх хідниках у дорогих костюмах із метеликом. Ми як шахтарі - ви бачите наше кіно, а не нас, і це дуже добре.

 

- Якими ви бачите Молдову та Україну завтра?

- Не так давно, представляючи альманах фільмів проекту "Вавілон13", я об'їхав усю Європу.

 

Вважаю, дуже скоро буде непомітною різниця, де жити - в Польщі чи в Україні, в Румунії чи Молдові. Так буде, якщо зараз обидві наші країни позбудуться «старшого брата». 

 

Лілія Клименко, Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Клименко, «Укрінформ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11564
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду