Олександр Роднянський: «У Києва – великий нереалізований потенціал»

23 Липня 2007
28319
23 Липня 2007
13:55

Олександр Роднянський: «У Києва – великий нереалізований потенціал»

28319
Дехто вважає, що якби Роднянський очолив Мінкультури, то галузь, що фінансується за залишковим принципом, стала б улюбленим дітищем української політики. Інтерв'ю з Олександром Роднянським.
Олександр Роднянський: «У Києва – великий нереалізований потенціал»

Потомственний киянин Олександр Роднянський – один з небагатьох, хто зробив кар’єру в Росії, не покинувши Україну. Він часто приїздить до української столиці, аби бути в курсі роботи каналу «1+1», де є генеральним продюсером, зустрічається з українськими друзями та колегами. Україна може пишатися, бо і в Білокам’яній таких знавців мистецтва екрану, як він, не знайдеш. Дехто вважає, що якби Роднянський очолив Мінкультури, то галузь, що фінансується за залишковим принципом, стала б улюбленим дітищем української політики. Це доводить хоча б те, що російський «Кінотавр», який називали фестивальним відпочинком, перетворився на потужний форум, що нині диктує моду сучасного кіно.

 

– Які нововведення чи закони потрібні нашій культурі для руху вперед? Що заважає працювати особисто вам?

– Брак ідей. А ще – система зрозумілих правил, які б стимулювали інвестиції в кіноіндустрію і творчі телевізійні проекти. Мені здається, що нині важливо, яким є загальний економічний клімат: аби здійснилися сподівання на економічне диво. А з іншого боку, скажу, як людина, що постійно читає багато сценаріїв і передивляється чимало проектів, дуже сумніваюся, що нинішні творчі кадри здатні щось докорінно змінити. Бракує насамперед не коштів, а ідей. Бо якщо з’явиться якийсь справді талановитий проект, то знайдуться й гроші для його реалізації. Зробив же Шапіро свій фільм «Путівник», який представив Україну на Берлінському кінофестивалі. Так, ця картина суперечлива, несподівана, але він її зробив, і ніякі закони цьому не завадили. Ось і Федору Бондарчуку потрібні були особливі обставини, а не нововведення, аби створити серйозну картину «Дев’ята рота». Отже, багато ідей можна реалізувати вже сьогодні. Інша річ, як мотивувати, запалити на творчість молодь: щоб той, хто навіть не збирався писати сценарії, знімати фільми, відчув у цьому потребу і зиск. Так само необхідно стимулювати інвестиції в кіноіндустрію. Багато залежить від зростання життєвого рівня, аби глядачі не економили на кінотеатрах. Це дасть змогу створити міцний і різноманітний прокатний ринок, здатний прогодувати власну кіноіндустрію. Не забуваймо й про психологічний настрій у суспільстві, котрий не  відчуває голоду на власне кіно – не треба себе в цьому обманювати. Попри заклики в пресі, хіба хтось перестав дивитися російські телесеріали чи фільми? Найвищий глядацький рейтинг нині мають концерти поп-зірок, яких критика лає і в нас, і в Росії. Отже, перелом у суспільстві зроблять не  заклики, а зміна глядацьких орієнтирів. І в цьому сенсі я ліберал, бо вважаю, що всі жанри і митці мають розвиватися вільно –  це тільки збагачуватиме наш кінематограф.

 

– Ви творча людина, єдиний з режисерів маєте три статуетки «Ніка», могли б знімати й надалі талановите кіно. Звідки така тяга до продюсерства?

– Це теж творчість. «Продюсер» англійською – той, що створює. І мені хочеться створювати якнайбільше кінофільмів, серіалів, шоу, телепередач. Десь можу бути й режисером. Але для мене ця професія має смисл лише тоді, коли вона авторська, щоденникова. Як автор люблю знімати інтимне, камерне кіно, а як продюсер – сприймаю зовсім різні проекти. І чесно кажучи, почуваюся в них більш креативною постаттю. Саме продюсери світового кіно вважаються творцями багатьох проектів. І саме їм вручають «Оскар».

 

– І все ж цю професію насамперед пов’язують з грошима і прибутком.

– Так будь-який проект пов’язаний з грошима – і кіно, і театр, і телебачення. Ми живемо у світі, де гроші є системою координат нашого існування, з якою звіряємо наші можливості, ідеї, інтереси аудиторії. Адже глядачі голосують ногами, якщо йдеться про кінематограф, та перемикачем – якщо маємо на увазі телебачення. А це і є гроші. Адже тепер не радянські часи, коли можна було називатися творчим індивідуумом, попри незатребуваність свого таланту у публіки. А з появою вільного ринку з’явилася й конкуренція за глядача. Але, вважаю, що кіно і телебачення це не просто спосіб заробляти. Задіяні тут бізнес-проекти є інструментом, що дають змогу часто й відповідально робити якісні та яскраві програми, фільми, шоу. Без цієї схеми не було б і великого світового кінематографу.

 

– Цікаво, чому в Москві шалено популярні українці з клеймом придурків – та ж таки Вєрка Сердючка, або няня-плебейка з Маріуполя у вашому серіалі «Моя прекрасна няня»?

– Няня? Та вона розумніша за всіх. Вона ж рятує тата від невміння розуміти власних дітей. Щодо Вєрки Сердючки, то тут спрацьовує не її ідіотизм, а енергія, лукавство, безшабашність. І саме тому в Росії вона стала найулюбленішим персонажем. У нас же Вєрки соромляться. Вважаю, що у подібній реакції на Сердючку спрацьовує глибокий комплекс неповноцінності. Невже щосекунди необхідно самоутверджуватися і бачити образ українця лише в широкоплечому двометрового зросту блондинові з блакитними очима? Ми ж п’ятдесятимільйонний народ з різними національностями і характерами. І те, що такий талановитий актор, як Андрій Данилко, зміг знайти цей образ і так вдало його реалізувати на сцені, завоювати величезний російськомовний світ, може бути тільки предметом гордості. Сердючка – персонаж номер один і в Європі, і в Росії. За популярністю давно випереджає і Пугачову, і Кіркорова, не кажучи вже про інших попсовиків. Данилко – єдиний, хто здатен зібрати двічі поспіль повний стадіон Лужники. Він просто молодець! А ваше питання можу сформулювати по-іншому – брати Клички чи Андрій Шевченко, які так шикарно виглядають і такі переможні красені, хіба є відображенням пересічного українця? Невже всі такі ж накачані й чарівні, як ці спортсмени?

 

– Отже, краще працювати в Москві, а жити в Києві?

– Я дуже люблю Київ. Завжди вважав, що наше місто особливе. Тут є великий нереалізований потенціал, шанси перетворитися на східноєвропейську столицю. Так, Київ Москвою не стане, бо Білокам’яна входить до дуже вузького кола мегаполісів таких, як Нью-Йорк, Лондон, Париж за напруженим ритмом життя. Москва – це виклик. Там шалена конкуренція: тобі не вибачать жодного промаху, і там неможливо прикритися трьома схвальними статтями. У Росії не дозволять обдурити глядача, бо постійно публікують списки рейтингів, розмовляють про справи жорстко, без реверансів. Ти мусиш дуже добре писати, аби відповідати брендові видання чи газети, і таким чином спонукати подальшу їх популярність.

 

– Суто побутове питання – як ви влаштувалися у Москві?

– Нормально. Купив квартиру.

 

– А яке у вас громадянство?

– Українське, і київська прописка.

 

– Але ж зараз обговорюється питання, що українцям не дозволять жити і працювати в Москві…

– Якщо виженуть, то не керуватиму компанією СТС-МЕДІА і двома телевізійними каналами. Нічого не продюсуватиму, а пакуватиму валізи… 

 

«Українська столиця»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Українська столиця»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28319
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду