«Руданівці» на «Телетріумфі»: конкуренція буде жорсткою

12 Липня 2007
3882
12 Липня 2007
15:08

«Руданівці» на «Телетріумфі»: конкуренція буде жорсткою

3882
Криворізька телерадіокомпанія «Рудана» подала 4 заявки на участь у найпрестижнішому професійному конкурсі «Телетріумф».
«Руданівці» на «Телетріумфі»: конкуренція буде жорсткою

Криворізька телерадіокомпанія «Рудана» подала 4 заявки на участь у найпрестижнішому професійному конкурсі «Телетріумф», який усьоме проводить Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Як заявив на брифінгу в Києві голова Нацради з питань ТБ і РМ Віталій Шевченко, остаточна кількість заявок склала 256. З них приблизно половина від загальнонаціональних, половина — від місцевих телекомпаній. Роботи надійшли практично з усіх областей, але найактивнішими виявилися телевізійники Харківщини, Вінничини і Донеччини. Змагання триватиме у 19 стандартних номінаціях та у 2 спеціальних: «За особливий внесок у розвиток українського телебачення» і «Фаворит телепреси».

Згідно з переліком конкурсних робіт, який прес-служба Нацради з ТБ і РМ опублікувала на офіційному сайті (www.nrada.gov.ua), найбільшу конкуренцію належить витримати програмі «Книжкова полиця» редактора ТРК «Рудана» Ольги Хвостової. Поруч із нею в номінації «Навчальна, пізнавальна, культурологічна, соціальна передача», першість виборюватимуть аж 38 претендентів, серед яких найбільше столичних телекомпаній — 25. Слід визнати певну недолугість цієї «триєдиної номінації», де між собою конкурують різножанрові телепередачі: про післяпологову депресію, про визволення Києва в роки Великої вітчизняної війни, про історію вітчизняного шоу-бізнесу. Та найбільш прикро, що 216-тий випуск улюбленої криворіжцями програми про українську книжку співставлено ще й з кулінарним шоу.

Наступна робота «руданівців», якій на «Телетріумфі» буде непереливки — це програма під назвою «Зараження жорстокістю» авторства редактора Вікторії Сімкіної з циклу «Резонанс». Вона віднесена до позажанрової номінації «Спеціальний проект», де протистоятиме також великій кількості конкурентів — 27. Серед них є доволі гучні роботи, як, наприклад, спецпроект ТЕТу про долі жінок-телеведучих, кількаденний прямоефірний телемарафон «Український вибір» «5 каналу», український дубляж мультфільму «Сімпсони» (ТВК «Студія Пілот») тощо.

Програма авторства заступника головного редактора ТРК «Рудана» Ольги Чистякової «Браво, Малахов!» про нашого земляка і всесвітньовідомого танцівника Володимира Малахова боротиметься за першість у номінації «Регіональна передача» проти 19 суперників. Найактивніше їй протистоятимуть такі традиційні телевізійні регіони, як Львів та Луганщина — по 5 робіт. Також твори до цієї номінації подали й колеги з інших 8 областей. Проте у криворізької програми є шанс перемогти, якщо журі не віддасть перевагу розповідям про елітні львівські кав’ярні, полтавські вишиванки, історію уманських музеїв, поневіряння луганських афганців або життя сумських солдатів.

І лише остання криворізька телевізійна робота — фільм «Небо на землі» редактора Наталії Рибчинської — змагатиметься у вузькій номінації «Документальний фільм». Із розповіддю про історію становлення Криворізько-Нікопольської єпархії конкуруватимуть 15 робіт з Києва, Одеси, Львова, Харкова і навіть міста Гребінки, що на Полтавщині. Звідти привезли стрічку про знаменитого письменника Євгена Гребінку. Криворіжцям буде важко протистояти й одразу двом політичним «документалкам» виробництва «5 каналу» — про українську незалежність і Віктора Ющенка. І тут є певний тест для журі — чи справді на телебаченні цінується заполітизованість?

Цього року термін подання заявок на «Телетріумф» був подовжений і закінчився 20 червня. Тому церемонію нагородження перенесли на 20-ті числа серпня. Церемонію збирається показати канал «1+1» орієнтовно у День незалежності. Додатковий місяць для перегляду робіт і їхньої оцінки стане в нагоді й оновленому журі, склад якого Нацрада цього року кардинально переглянула, а саме — зменшила кількість членів журі, котрі так чи інакше пов’язані з одним із центральних телеканалів. Сумніви в об`єктивності суддівства на конкурсі з’явилися у багатьох медіа-професіоналів після того, як торік той канал отримав левову частку премій «Телетріумф», причому за програми-ветерани. Аби уникнути фальсифікацій, тепер оргкомітет конкурсу вирішив доручити підрахунок оцінок експертів незалежній аудиторській фірмі.

І наостанок, перемога на конкурсах багато в чому залежить не лише від особи автора, вдалої теми, захопливої драматургії, якості зйомок і монтажу, а й від правильного вибору номінації. Так «руданівці» мають неабиякі шанси перемогти з інформаційною програмою у номінації «Місцеві новини». Цього року програму «Місто» ТРК «Рудана» не висувала, але саме у цій номінації «Телетріумфу» виявилося критично мало заявок — 5. Вочевидь так сталося, адже, з одного боку, доступ центральним каналам сюди закритий, а з іншого — не всі регіональні ТРК можуть пишатися власним інформаційним продуктом. Отже, місцевим телевізійникам є в якому напрямку вдосконалюватися, щоб гідно виглядати й на наступному «Телетріумфі».

Віктор Коваленко, «Вестник Кривбасса»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Вестник Кривбасса»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3882
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду