Ростислав Хотин: Треба все пропускати через українську призму

Ростислав Хотин: Треба все пропускати через українську призму

23 Березня 2014
12457
23 Березня 2014
16:34

Ростислав Хотин: Треба все пропускати через українську призму

12457
Кореспондент «1+1» у Брюсселі розмірковує про важливість міжнародної інформації для вітчизняних телеглядачів
Ростислав Хотин: Треба все пропускати через українську призму
Ростислав Хотин: Треба все пропускати через українську призму

Ростислав Хотин - один iз небагатьох досвідчених українських журналістів, які подають глядацькій аудиторії новини безпосередньо з-за кордону. Наша розмова - про важливість міжнародної інформації для формування світогляду та минуле, реалії і перспективи.

 

«Брюссель вийшов на перше місце, відтіснивши навіть Вашингтон»

 

- Ростиславе, на вашу думку, чи був би іншим світогляд українців, якби з часів проголошення Незалежності в ефірі вітчизняних телеканалів було більше міжнародної інформації та аналітики?

- Не можна сказати, що «міжнародки» не було в українському ефірі зовсім. Були часи, пригадую, коли теленовини - аби уникнути зайвих проблем із владою на внутрішньо-політичному поприщі - тікали в «міжнародку», і випуски новин були калейдоскопом (неосмислених) міжнародних новин. Особливо популярними були народження чергового білого тигреняти в якому-небуть берлінському зоопарку чи одяг кінозірок на «Оскарах»... Але ніхто й ніколи не зробив аналітичної розвідки - а в чому секрет здобуття «Оскарів» та який рецепт успіху і чому українські стрічки наразі не здобули нагород Американської кіноакадемії? Це я так, для прикладу, але таких прикладів - дуже багато.

 

Ми також якось обговорювали з колегами, що часом міжнародні новини на телеканалах - це клуб кіноподорожей. На українському телеекрані були сюжети із Патагонії, Камбоджі, Шпіцбергена і Ботсвани, тобто журналісти подорожують свiтом не за свій рахунок. Але мало хто серйозно аналізував, як так сталося, що Польща споживає втричі менше газу, ніж Україна, а її ВВП утричі більший! Або чим живе російська нечорноземна глибинка?

 

«Міжнародка» - це добре. Але треба все пропускати через українську призму. І Україна, і її медіа-простір, як на мою скромну думку, втратили понад два десятиліття, тоді як її найближчі сусіди на Заході зробили якісний стрибок. І це залишилося непроаналізованим...

 

- Наскільки коректно казати, як це робили телеменеджери, що, зокрема, й міжнародні теми - це малорейтинговий продукт?

- Успіх, вочевидь, у поєднанні якісного висвітлення внутрішніх подій і міжнародних. Адже зовнішня політика є продовженням внутрішньої.  На телебаченні Бі-Бі-Сі міжнародні новини і аналіз стоять дуже високо. Можливо, це пов'язано з тим, що Британія правила половиною світу. Утiм i українці, незважаючи на стереотипне уявлення про те, що це провінціали, теж жили у багатьох імперіях: Російській, Австро-Угорській, Османській. Та і в СРСР теж цікавились світом, принаймні регіональними подіями, які, можливо, більш важливі, ніж класична «далека» «міжнародка». До речі, до революції пару одеських газет мали кореспондентів у Берліні, Парижі й Нью-Йорку.

 

- Останнім часом ви з'являєтесь в ефірі каналу «1+1». Вам ставлять завдання готувати ту чи іншу тему? Ви їх самі ініціюєте?

- Це взаємний процес. У Брюсселі стільки всього відбувається! Щось пропонує канал, з якоюсь пропозицією виходжу я. Але зазвичай тема на поверхні, переважно - це реакції ЄС на події в Україні. Якось так сталося, що через пріоритетність європейської інтеграції в українській зовнішній політиці Брюссель у плані реакції, ваги свого слова і залученості в українські справи вийшов на перше місце, відтіснивши навіть Вашингтон чи Москву, думка яких була більш важливою, наприклад, у 90-ті роки, коли було ядерне роззброєння. І вага Брюсселя буде лише наростати - Україна напевно порушить питання про членство в ЄС.

 

«На Бі-Бі-Сі була найширша у світі мережа україномовних кореспондентів»

 

- Чи не пропонували вам робити окрему програму?

- Ні, не пропонували. Але в мене є кілька ідей - як щодо програми, так і щодо документальних фільмів. Це наразі таємниця! Та й роботи нині вистачає. Але мріяти ніколи не зайве...

 

- Зважаючи на ваш багаторічний досвід роботи у міжнародній журналістиці, приблизно яка кількість тематичних проектів про політику й економіку зарубіжних країн з проекцією на розвиток України мала б бути в українському телеефірі? Які мовники у першу чергу мали б їх показувати?

- Усе залежить від днів, тижнів і ваги новин. Також залежить багато від аналітичного підходу до тих чи інших новин. Ну і від кореспондентської мережі. У нас на Бі-Бі-Сі була найширша у світі мережа україномовних кореспондентів: за кордоном було аж 30 кореспондентів і стільки ж в Україні. І все це були вишколені за стандартами Бі-Бі-Сі професіонали високого класу.

 

- Агентство УНІАН майже півроку тому заявило про плани розширити корпункт у Брюсселі, який займався Європейським союзом, НАТО і країнами Бенілюксу, створивши мережу кореспондентів  у Західній та Центральній Європі. Чи є початкові результати реалізації цих планів?

- Коли я приїхав до Брюсселя у жовтні минулого року, то спочатку була підготовка до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі, потім реакції на непідписання Угоди про асоціацію і початок Майдану. Думали, з Нового року трохи більше часу й ресурсу буде, але події в Україні розвивались дуже дратаматично, і Брюссель і реагував, і діяв як посередник дуже активно. Тому роботи багато. І зараз - також через кримську кризу. Для розбудови корпунктів треба було мати 2-3 тижні спокійного розміреного брюссельського життя, якого я так і не пізнав. Але потроху якось зрушиться, сподіваюся.

 

-  Як ви оцінюєте кадровий потенціал журналістів в Україні, які могли б фахово займатися міжнародною тематикою?

- Дуже високо оцінюю потенціал - особливо молоді кадри, які вже і на Майдані, і на Грушевського попрацювали, і в Криму. Це дуже солідний початковий етап у кар'єрі. Хоча, коли дивишся Бі-Бі-Сі, то там дуже багато досвідчених, уже у віці, журналістів, а в Україні у кадрі багато молодих - така вікова революція. В Україні люди трохи старшого віку ідуть або у прес-служби, або відходять від активної журналістики взагалі. Немає спілкування поколінь.

 

Про легендарну Хелен Томас, яка майже 60 років

ставила запитання одинадцяти американським лідерам

 

- В інтерв'ю у 1998 році ви казали: «Я ніби постійно для себе відповідаю на запитання: чий шлях нам доведеться пройти неминуче (більш розвинених суспільств), чийого ми можемо уникнути, а що б нам бажано у жодному випадку не повторювати». Україна зараз свій шлях проходить?

- Україні весь час дорікали, що незалежність на наші плечі звалилася згори на тарілочці і що вона не виборювалась. Це неправда, бо українці заплатили за незалежність та мрію про неї і Крутами, і Холодним Яром, і Голодомором, і жертвами у Другій світовій, і століттями сумарної відсидки у ГУЛАГах українських дисидентів. Тепер, після Майдану, ніхто вже не матиме права дорікати українцям - величезною ціною дісталася Україні свобода і незалежність.

 

Україна, звичайно, повторює шлях своїх посткомуністичних сусідів, але із запізненням на два десятиліття.

 

- Більше 15 років тому ви наводили приклад про те, що Клінтону - тодішньому президенту США - набагато цікавіше подорожувати з 35 журналістами, котрі платять за себе і які вільні, пишуть із самоповагою про те, що дійсно думають, аніж везти за собою залежних добровольців, котрим просто можна наказати, як і що писати. Наступний Президент України, на вашу думку, возитиме з собою «своїх» журналістів?

- Знаєте, була така легендарна американська журналістка Хелен Томас (я її бачив у Вашингтоні у 1990-х). Вона була кореспонденткою при Білому домі від президента Ейзенхауера і до Обами - за майже 60 років ставила непрості, але неупереджені запитання аж одинадцяти американським лідерам. Вона була в пулі Білого дому, і це не залежало від того, чи хороший, чи поганий президент США при владі. Так і в Україні має бути. На мою скромну думку, президентський пул - це нормально, але мас-медіа мають самі платити за переліт і проживання своїх кореспондентів. Пул має бути відкритим, і за нього не повинні платити українські платники податків. Як правило, на Заході кореспонденти, які працюють iз лідерами, - це журналісти топ-класу!

 

ДОСЬЄ «УМ»

Ростислав Хотин, 46 років

Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка.

1996 р. - стажувався на курсах «Журналістика в умовах збройних конфліктів» у Лондоні.

З червня 1991 - кореспондент міжнародної інформаґенції Reuters.

Був ведучим міжнародного телетижневика «Вікна у світ» («Вікна-СТБ»).

Працював у Чечні під час першої війни і був на Балканах у 90-ті роки. Був автором прайм-таймового проекту про перетворення в Східній Європі на каналі «1+1» .

З 1998 - редактор Української служби Британської телерадіомовної корпорації Бі-Бі-Сі (м. Лондон).

З жовтня 2013 - брюссельський кореспондент агентства УНІАН і телеканалу «1+1».

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду