Солдати словесного фронту

Солдати словесного фронту

15 Березня 2014
12236
15 Березня 2014
09:50

Солдати словесного фронту

12236
Росія продовжує вести активну інформаційну війну, вимикаючи у Криму українські канали
Солдати словесного фронту
Солдати словесного фронту

Уже всім, хто хоч краєм ока дивився російські телеканали, очевидно, що Росія проти України веде масовану інформаційну війну. Останні три місяці цілеспрямовано і брутально глядачів і мешканців українського сходу та півдня, приблизно третина яких тяжіє до «кнопок» «старшого брата», агітатори путінського режиму переконують, що в Україні правлять «бандерівці», а Росія хоче врятувати якщо не всіх «пригноблених», то хоча б Крим. Розвінчування «запроданців-самозванців» телеведучим Дмитром Кисельовим, який свого часу встиг попрацювати на каналі ICTV й обзавестися прекрасною віллою у Коктебелі, та колективне звернення до громадськості російських діячів культури, які підтримують позицію Путіна стосовно України і Криму, у газеті «Известия» - занурюють у стан дежавю. Мета роботи агітаційно-пропагандистської машини агресора, якому не вдалося підім'яти під себе Київ, але хочеться будь-що відтяти Кримський півострів, - дестабілізувати ситуацію й окупувати частину території України.

Бий журналістів - щоб інші боялися

Українським медіа не вдається повноцінно дати відсіч натиску російської пропаганди на своєму інформаційному полі, коли основним місцем розгортання подій став Крим, - у цьому може переконатися кожен, хто ввімкне телевізор: у денному ефірі на телеканалах якщо не «Повернення Мухтара», «Прокурорська перевірка», «Вулиці розбитих ліхтарів» і «Скліфосовський», то «Битва екстрасенсів» та Мастершеф». Це громадянська позиція журналістів, концентрація у Києві телеканалів і редакцій друкованих й електронних видань та підтримка проєвропейськи налаштованих киян дали змогу досить повномасштабно висвітлювати події у середмісті столиці: на Майдані, вудицях Інститутській і Грушевського, у найнапруженіші дні запускаючи додаткові випуски новин та інформаційні марафони. На Кримському півострові, де немало мешканців налаштовані проросійськи, українські журналісти - швидше «чужі», аніж «свої». А російські агресори взагалі не церемоняться з непідконтрольними представниками четвертої влади.

 

Увечері 7 березня напали під час прямого включення журналістів на знімальну групу телеканалу СТБ у Сімферополі та пошкодили техніку. Тоді ж у Севастополі розбійний напад здійснили на дві знімальні групи програми «Подробиці» телеканалу «Інтер». Озбро­єні люди захопили і побили кореспондентів та операторів, вилучили техніку і документи. Режисерові «5-го каналу» Антону Локтіонову зламали пальці. 9 березня поблизу міста Армянська, що на Перекопському перешийку, невідомі у військовій формі затримали і викрали п'ятьох українських журналістів та активістів, яких відпустили 11 березня. Цього дня, у вівторок, на самовстановленому кордоні на трасі Херсон-Армянськ озброєні військові, що не визнають себе представниками збройних сил Росії, та колишні спецпризначенці у формі розформованого «Беркута» затримали і пограбували знімальну групу італійського телеканалу SKY TG 24. Озброєні люди вимагали ліцензію або акредитацію для роботи у Криму. Озброєна група з автоматами Калашникова погрожувала і вилучила батареї відеокамер, флешку із записаними матеріалами, пристрій для онлайн-стримінга та ноутбуки. Серед тих, хто зазнав у Криму погроз, фізичних нападів чи й серйозних травм, - журналісти телевізійних новин агентства «Ассошiейтед пресс», телемереж Бi-Бi-Сi й Сі-Ен-Ен. Інститут масової інформації з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові, із них 24 випадки фізичної агресії щодо журналістів.

«Немає «зелених чоловічків», є російські окупаційні війська»

Мешканці півострова з минулого тижня відрізані від інформації українських мовників. У Криму вимкнули ретрансляцію ефірного сигналу українських телеканалів «Інтер», «Бриз», «1+1», «5-го каналу», «Першого Національного» та СТБ, замінивши їх російськими НТВ, «Першим каналом», «Росією-24», ТНТ і каналом «Звезда». Проблеми виникли з підключенням до інтернету кримськотатарського каналу АТР. Кабельні оператори Криму під силовим тиском також змушені були відключити більшість українських каналів Це при тому, що зазвичай - за результатами загальнонаціонального опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, - лише 28% опитаних кримчан дивляться політичні новини на російських телеканалах. Віднедавна змушені дивитися практично всі тільки пропутінську пропаганду.

 

«Зараз настав той час, коли в інформаційних програмах, новинах треба називати речі своїми іменами. В Україні, на території Криму немає «зелених чоловічків» або ж загонів «народної самооборони Криму», а є російські окупаційні війська. Немає прем'єр-міністра Криму Аксьонова. А є нелегітимний та не визнаний українською владою авантюрист, який називає себе «прем'єр-міністром». Усі рішення, які у ці дні приймає парламент Криму, треба трактувати як «так звані» або ж незаконні, оскільки вони ведуть до сепаратизму», - йдеться у розповсюдженому цього тижня зверненні директора департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдана Червака  до керівників вітчизняних телерадіокомпаній України та журналістів.

 

Найбільше фактажу про напружену ситуацію у Криму в цілодобовому режимі продовжують давати інформаційні «5-й канал» та «Канал 24». Рейтингові «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна» обмежуються випусками новин за звичним розкладом. У середу «5-й канал» спільно з російським опозиційним телеканалом «Дождь» проводив телемарафон у форматі телемосту Київ-Москва. Сьогодні в ефірі ТРК «Україна», починаючи з вечірнього випуску «Событий», глядачі побачать спеціальний проект у форматі телемарафону «Україна єдина». У студії політики, експерти, відомі люди та прості українці разом шукатимуть відповідь на запитання «Як Сходу і Заходу України прийти до компромісу?». Під час дискусії плануються прямі включення зі Львова, Дніпропетровська, Донецька, інших міст.

Замість «Громадського» - шоу, що не раз себе скомпрометувало

Еклектично виглядає ефір «Першого Національного», який має майже 100-відсоткове покриття і мав би стати головним об'єктивним вітчизняним мовником. Із 26 лютого, відколи в ефірі Першого Національного транслюються інформаційні блоки інтернет-мовника «Громадське телебачення», рейтингові показники державного каналу зросли у 2-5 разів. Саме ефіри, які ведуть, зокрема, Данило Яневський, Наталя Гуменюк, Андрій Сайчук, найактуальніші й інформаційно насичені. Утiм «Перший» уже не кожного дня показує всі три раніше заявлені блоки «Громадського». Зокрема, останні дні з 10.00 до 12.00 показують змагання паралімпійців.

 

Із блоком з 19.00 до 22.00 особливі проблеми у п'ятницю. Із минулого тижня у цей час показують, усупереч попередньо підписаній угоді між «Громадським» і «Першим Національним», ток-шоу «Шустер live». За інформацією «Громадського ТБ», рішення про надання ефіру «Студії Савіка Шустера» нібито погоджено вже новим Кабінетом Міністрів, а безпосередні вказівки щодо вимкнення «Громадського» з прайму «Першого Національного» надходять від секретаріату прем'єр-міністра. Навіть якщо це не відповідає дійсності, до кінця року проект, який уже не раз скомпрометував себе маніпулятивними технологіями, буде в ефірі «Першого Національного» - це закріплено у швидко підписаному контракті між «Савік Шустер студія» та НТКУ.

 

У новинах, які готують журналісти Національної телекомпанії, які ще кілька тижнів тому говорили з екрана про правильні дії Януковича-Клюєва-Портнова, відчувається внутрішня напруга і підсвідоме бажання догодити вже новій владі.

 

ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА

Брехню насаджують, погрожуючи автоматом

Із кінця минулого тижня у Криму з аналогового ефіру зникли практично всі українські телеканали, а на їхніх частотах розпочали мовлення російські «Первый канал», «Россия 1», «Россия 24», НТВ, ТНТ, СТС. Так само «переформатування» відбулося і в кабельних та цифрових мережах. За інформацією джерел телеканалу «1+1», зокрема кабельні оператори Криму змушені були відключити більшість українських каналів 9 березня після того, як працівникам стали погрожувати зброєю.

 

Ще 1 березня Рада національної безпеки та оборони України прийняла рішення «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України», яке передбачало і тимчасове припинення мовлення кількох російських каналів. Станом на 12.00 11 березня - час, до якого за наполяганням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення мали припинити ретрансляцію у своїх мережах передач телеканалів «Россия 24», ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть»), «РТР Планета», «НТВ-Мир» усі українські провайдери програмної послуги,  - підконтрольні Кремлю ефіри в Україні зникли приблизно в половини телеспоживачів, які до цього мали змогу їх дивитися. На вчорашньому засіданні парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації народні депутати у прийнятому рішенні попередили провайдерів програмної послуги про кримінальну відповідальність за поширення ними у своїх телемережах телерадіопрограм, які пропагують культ жорстокості, національної нетерпимості та дискримінації.

 

Відповідно до положень статті 34 нашої Конституції та статті 10 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод свобода інформації, слова і мовлення не є абсолютною і може зазнавати обмежень в інтересах національної безпеки і територіальної цілісності. У нинішніх українських реаліях Рада національної безпеки й оборони і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення мають негайно виробити й ухвалити рішення та процедури про відключення на території України мовників країни-агресора, які в своїх програмах сіють паніку, розпалюють національну ворожнечу, поширюють заклики до війни і виправдовують військову агресію їхньої держави, таку позицію висловила «Детектор медіа» експерт iз медіа-права, викладач Могилянської школи журналістики Наталія Петрова. Паралельно Генеральна прокуратура України уповноважена ініціювати судові провадження про заборону такої ретрансляції в Україні з огляду на означені інтереси суверенної держави, оскільки чинним законодавством у телерадіопросторі заборонено поширення програм ненависницького змісту та неправдивої інформації. Рада національної безпеки й оборони має негайно реалізувати дії, які б повернули у телеефір Криму українські канали.

 

Щодо нібито незаконності розірвання в односторонньому порядку наявних у вітчизняних провайдерів ліцензійних угод з російськими телеканалами. Це цивільно-правові угоди, у кожній з яких є розділ про форс-мажорні обставини. Військова агресія однієї країни на території іншої, поза сумнівом, є однією з таких обставин. Тож припинення трансляції телеканалів агресора на території України є цілком легітимним і виправданим. «Якщо це комусь видається не так - російські мовники вже тепер отримують право шукати справедливої сатисфакції у Страсбурзі», - каже медіа-експерт Наталія Петрова.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12236
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду