Президент в ефірі…

Президент в ефірі…

15 Лютого 2014
13170
15 Лютого 2014
16:36

Президент в ефірі…

13170
«Янукович виглядав дуже впевнено. Тільки незрозуміло – від глибокого знання, чи, навпаки, абсолютного нерозуміння ситуації», - експерт
Президент в ефірі…
Президент в ефірі…

Віктор Янукович знову на телеекранах. Учора три національні канали транслювали інтерв'ю Президента відомому українському журналістові доби радянської перебудови Віталію Коротичу. «Колись у Коротича було добре ім'я, справи, репутація... Так усе самому перекреслити...», - одразу з'явилися цитати-характеристики журналістській роботі Коротича у Фейсбуці. Розмова між ними тривала трохи менше однієї години, а сам Янукович з екрана телевізора виглядав напрочуд спокійним та впевненим. Останнє одразу ж викликало недовіру експертів та прискіпливого глядача. «Янукович відверто переграє», - впевнені вони.

 

«Інтерв'ю, безумовно, зрежисоване, - коментує «Дню» соціальний психолог Олег Покальчук. - Постійна усмішка, награна плавність рухів - універсальний набір, який має на меті приховати справжні емоції Віктора Януковича».

 

Тим не менше, протягом інтерв'ю глава держави таки окреслив відразу кілька символічних меседжів, які демонструють його ставлення до нинішньої ситуації в країні.

 

Перший - «Люди вийшли протестувати, бо прагнули романтики». Поштовхом цьому стала начебто непоінформованість суспільства про недоліки Угоди про асоціацію з ЄС.  «Настрої людей і виробників були різні», - сказав Янукович. При цьому він зазначив, що взяв на себе відповідальність і зупинив підписання цієї Угоди «за крок до соціальної та економічної катастрофи». «І успішно її уникнув», -  іронізують у соціальних мережах.

 

Друге - «У нас достатньо сили, щоб поставити на місце будь-кого». Мовляв, радикальні заклики опозиції до народу небезпечні, бо у влади є достатньо сил для контрдії, але «наступним кроком повинен стати мир». «За новою українською традицією, якщо в інтерв'ю Янукович починає говорити про мир, значить потрібно готуватися до нової атаки на Майдан», - саркастично реагує у своєму Facebook народний депутат Віктор Балога.

 

Третє – «Зовнішній тиск буде зустрічати супротив з боку України».  Про конкретний тиск із якої сторони Віктор Янукович не уточнив. «Треба показати всім, що у власній хаті ми здатні навести лад самостійно», - не без пафосу процитував Кобзаря Президент.

 

Четверте - «Питання федералізації України нині не на часі». Із усмішкою на обличчі Президент сказав, що «ця ідея давно блукає політичними коридорами», та й у суспільстві «йде дискусія». Так само, Віктор Янукович додав, що не виключає можливості проведення референдуму з «найбільш болючих питань». Не важко здогадатися, які саме «болючі питання» мав на увазі гарант, аналізуючи основні акценти його інтерв'ю.

 

П'яте - «Я більше, ніж хто-небудь інший зацікавлений у тому, щоб все в Україні було гаразд». Ця фраза - чи не єдина, як кажуть експерти, могла бути сказана щиро. При цьому висловлювання Віктора Януковича про те, «треба все робити з любов'ю», «думка кожної людини має бути почута і врахована», «я завжди звіряю годинник з людьми», «я ніколи не знімав із себе відповідальності», «я завжди був і буду відкритий», «для мене дати слово - означає стати заручником свого зобов'язання» не дуже відповідали нинішній ситуації в країні. У відповідь кретивники з мережі створили низку тематичних мемів.

 

«Склалося враження, що Президент просто не в курсі ситуації, яка відбувається в країні, - коментує «Дню» політолог Костянтин Матвієнко. - Видається, що Янукович просто не знає тих причин, які вивели людей на вулиці і не зовсім розуміє, які наслідки це може мати для України як з внутрішньої, так і з зовнішньої точок зору».

 

У той же час експерт не виключає, що продемонстрована під час інтерв'ю впевненість Президента може мати зовсім інше коріння. «По-перше, Янукович усвідомлює близький кінець української опозиції, яка готова «здати» всі вимоги Майдану перед владою. По-друге, він розуміє, що в нього є певний ресурс для того, щоб уберегти своє становище, - каже Костянтин Матвієнко. - Незважаючи на те, що інтерв'ю має відверто рекламний характер, абсолютно точно зрозуміло, що Віктор Янукович почувається дуже впевнено». «Питання тільки в тому - від глибокого знання, чи, навпаки, абсолютного нерозуміння ситуації», - вважає політолог.

 

Реверсно-компліментарне інтерв'ю Віктора Януковича Віталієві Коротичу навряд чи мало на меті пролити світло на реальне політичне самопочуття чинної влади, впевнені опитані «Днем» експерти. Навряд чи його побачив і широкий загал громадян, коли для того, аби відшукати фахівців, які б дивилися цю розмову, у нас пішло не мало часу.

 

«Справжні емоції Президента можна прослідкувати не з інтерв'ю, а з указів, які видавалися Верховою Радою, а потім - скасовувалися, - пояснює «Дню» Олег Покальчук. - От це - справжні емоції Президента, а не жести та міміка, які він демонструє у кадрі».

 

Залишається тільки уважно спостерігати за новими політичними рухами Януковича і Ко. Зважаючи на форсований перебіг політичних подій у країні, кореляцію у формулі «слів-дій» довго очікувати не доведеться.

 

Юлія Лучик, «День»

Фото -  http://www.day.kiev.ua

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Лучик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду