Редакторские катастрофы недели

11 Червня 2007
15827
11 Червня 2007
15:59

Редакторские катастрофы недели

15827
Главные темы новостей 4 – 10 июня 2007 года.
Редакторские катастрофы недели

Понедельник, 4 июня

Главные темы решения Президента и правительства по засухе, ситуация в парламенте, заявления Президента Российской Федерации Владимира Путина об Украине.


«Новини», Первый национальный

В студии – Юлия Бориско. В целом – выпуск неполитический. Начали с засухи, ушли на цены на бензин. Дальше – очень хорошее включение Юлии Бориско: «У Нью-Йорку розпочався Форум співпраці "Україна-Північна Америка". Знайомитись і шукати економічних партнерів на нього приїхали провідні українські та американські компанії. Крім того, серед гостей – представники Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкцій та розвитку, а також українських Мінфіну та Експортно-імпортного банку. У Нью-Йорку працює кореспондент української служби "Голосу Америки" Тетяна Ворожко на прямому зв’язку зі студією. Тетяно, наскільки масштабним є форум, і чого від нього чекати Україні? Тетяна Ворожко, журналіст української служби "Голосу Америки": Добрий вечір, Київ. Так, цей форум досить масштабний. Передбачається, що це стане найбільшою конференцією в цьому році, присвяченою саме інвестуванню в Україні. Зокрема, можна зауважити, що один із організаторів конференції – Нью-Йоркська фондова біржа та її партнерська компанія Euronext. Серед українських компаній присутні СКМ та індустріально заявлений... "Індустріальний союз Донбасу". Значить, обговорюється, ну, безперечно, обговорюються можливості інвестування в Україну. І я говорила на цю тему з Адріаном Каратницьким, одним із організаторів конференції. Він каже, що організатори сподіваються, що в першу чергу їм вдасться переконати потенційних інвесторів приїхати до України, бо багато інвесторів бачать Україну на рівні розвитку такої країни, як Албанія. Коли ж вони приїдуть, вважає Адріан Каратницький, то потенційні інвестори зможуть поміняти свою точку зору та, можливо, й інвестиційні плани. Також на конференції присутні великі банки та фонди, які сподіваються, що в разі, якщо великі українські компанії вирішать розміщувати IPO, то вони можуть виступити в якості посередників. Київ? Юлія Бориско: Тетяно, на інвестиції в якій саме галузі сподіваються українці? І чи вже укладені перші контракти? Тетяна Ворожко: Ну, безперечно, контракти ще не укладені і навряд чи будуть укладені безпосередньо на конференції. Що стосується секторів, то так, безпосередньо буде йтися розмова про комерційну нерухомість, про такі сектори, як інфраструктура, телекомунікації, роздрібна торгівля. І так само, за словами голови торгівельної палати США в Україні Хорхе Зукоскі, самі в ці сектори передбачаються збільшення інвестицій, але зменшення інвестицій в аграрний сектор України. Київ? Юлія Бориско: Це була Тетяна Ворожко із Нью-Йорка. Там українські та американські бізнесмени зібрались на економічний форум».


«Підсумки», «Эра»

В студии – Руслан Полищук. Начали тоже с засухи, а дальше опять дали «джинсу» от Андрея Деркача, собственника канала. И опять в исполнении журналиста Сергея Сидорука (карманного журналиста Андрея Деркача?): «Збагачення урану підпадає під міжнародні угоди щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Тож передавати технології неядерним державам заборонено. Росія ж стверджує, що центр в Ангарську вже має конкретні домовленості з Казахстаном, і запрошує до участі у цьому проекті багату на уран Україну, не порушуючи жодних договорів. Ми ж у разі згоди матимемо можливість отримувати в майбутньому відносно недороге ядерне паливо на засадах кооперації. У центральному офісі "Енергоатому" відбулося підписання протоколу про наміри співробітництва атомних електропромислових комплексів України та Росії. Зі втіленням намірів обіцяють не зволікати. Андрій Деркач, генеральний директор ДК "Укратомпром", президент НАЕК "Енергоатом": Я думаю, что мы в ближайший промежуток времени, 4-5 месяцев, будем иметь возможность еще провести дополнительные консультации и отстроить уже работу в виде соглашений. Драфт этих соглашений мы на сегодняшний день имеем. Единственный момент – мы должны вписать это все в финансово-хозяйственную деятельность и налоговое и бухгалтерское законодательство Украины и России».


Затем последовал внятный, со всеми точками зрения, сюжет Юлианы Дубовик о событиях в парламенте.

«ТСН», «1+1»

В студии – Наталия Мосейчук. Начали с состояния здоровья министра внутренних дел Василия Цушко. Затем шел внятный, со всеми точками зрения, сюжет Елены Мацюцькой о событиях в парламенте. Дали и заявления президента России Владимира Путина об Украине. Дальше – не о политике.


«ТСН», «1+1», ночной выпуск

В студии – Виталий Гайдукевич, в данном конкретном выпуске выказавший полное отсутствие чувства юмора по поводу заявлений президента Российской Федерации Владимира Путина. Оцените сами его поведение и чувство юмора визави Гайдукевича – как всегда «стебного» Дмитрия Корчинского: «Віталій Гайдукевич: Власне, двома словами цитата пана Путіна: "Були сподівання на хлопців з України, але й там все іде до суцільної тиранії". Запитання, панове, до вас обох. Чи відповідає висловлювання лідера сусідньої держави принципам невтручання, нехай і опосередкованого, у справи України, і чи має, відповідно, пан Путін право на подібне висловлювання?... Дмитро Корчинський: "Ви знаєте, латиноамериканці задають зараз тону в музиці і в політичній риториці. І от вислови Путіна в стилі Уго Чавеса. Ви знаєте, я вважаю, що Путін, безумовно, має право це говорити, тому що він постачає нам газ по цінах, значно нижчих за світові, і хай говорить, що хоче, тільки не підвищує ціни на газ. Насправді ці вислови свідчать про те, що він нічого не розуміє з того, що відбувається в Україні. Європейці теж не розуміють – це не дивно, тому що ми самі теж багато чого не розуміємо, як зараз щойно ми чули. Насправді Україна якщо до чогось і котиться, то це до анархії, до свободи. До диктатури вона не котиться, точно. Ми бачимо абсолютну рівновагу сил. Це не дві сили, це п’ять-десять сил, і ніхто нічим не може керувати, жодними процесами. Жоден диктатор навіть не світить у нас в найближчі років 20».


«Подробности», «Интер»

В студии – Анна Гомонай. Начали с парламента, внятным сюжетом Ольги Клюевой. Ушли на происшествия. Неполитический выпуск.


«Факты», ICTV

В студии – Иванна Коберник. Начали с ЧП, перешли к парламенту. Дали внятный, со всеми точками зрения, сюжет Виктора Сороки по поводу парламентских баталий. О политике все… Вернее, было бы все, если бы не вот эта студия Иванны Коберник: «Росія візьме участь у добудові третього та четвертого енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції. Про це йдеться у протоколі про наміри співробітництва в атомній галузі, підписаному сьогодні між російським федеральним агентством з атомної енергетики і вітчизняним "Укратомпромом". Північні сусіди вже заявили про готовність вкладати гроші у цей проект. Також серед домовленостей – інвестування росіянами розробки Новокостянтинівського уранового родовища. Меморандумом про співробітництво передбачено і спільне виробництво ядерного палива для атомних електростанцій». И вот этого синхрона Андрея Деркача: «Мы рассматриваем этот процесс и ядерную энергетику как мультинациональный продукт. Мы рассматриваем возможности выхода на рынки третьих стран, в том числе и европейскую составляющую проекта». В «джинсе» Андрей Деркач добрался и до ICTV?


«Викна-новини», СТБ

В студии – Сергей Попов. Начали с этого: «У Тимошенко стріляли. Ця інформація миттєво поширилася країною. Подейкують, снайпер поцілив у лідерку опозиції у дворі президентського Секретаріату. Інтернет-видання "Обком", наприклад, звернуло увагу на дивні, як на нього, події, що відбувалися біля офісу лідера держави. Його кореспонденти помітили там пожежників та бійця "Беркута", які дивилися кудись у далечину. У Тимошенковім осередку інформації про замах на босиню не підтвердили й не спростували, заявивши лише, що усілякого інтернет-спаму не коментують. Кілька тижнів тому високопосадовець президентського Секретаріату пан Гелетей попередив про можливі замахи на лідерів опозиції. Саме тієї миті, коли під стінами Секретаріату начебто зазіхали на життя Тимошенко, у його стінах він коментував ті справи. Валерій Гелетей, керівник Управління державної охорони України: "Після того, як я передав всі матеріали Службі безпеки України, порушена кримінальна справа, вона розслідується, ця кримінальна справа, і будь-яке розголошення по кримінальній справі... я не хотів би на них наголошувати. Звичайно, я знаю процес, який... по якому рухається Служба безпеки України». Глупость, конечно, строить сюжет на основании слухов, но чего не сделаеш ради рейтингов. Дальше о парламенте внятно – Ольга Червакова.


«Репортер», Новый канал

В студии – Владимир Павлюк, который тоже выказал полное отсутствие чувства юмора по поводу заявлений Владимира Путина. «Володимир Путін вважає себе абсолютним демократом. При цьому є лише одна біда. На думку російського президента, він такий єдиний у світі. Ці одкровення Путін зробив під час інтерв’ю західним ЗМІ. На запитання, чи не повертається Росія до тоталітаризму, абсолютний демократ відрубав: брехня. Натомість Путін просив звернути увагу на критичну ситуацію з демократією за межами Росії. У Європі, наприклад, із демонстрантами жорстоко поводяться – застосовують сльозогінний газ і гумові кулі. Про пострадянський простір і говорити не варто. Одна надія у Путіна була, цитую, "на хлопців з України, та й ті себе дискредитували". Тепер усе іде до тиранії, вважає російський президент. А ще шкідливим для України є можливий вступ до НАТО, переконує Путін. Мовляв, це додатковий дражливий чинник у стосунках з Росією». Володя, вы слова Владимира Путина о том, что в мире был лишь один демократ – Махатма Ганди, да и то поговорить не с кем – тоже за чистую монету приняли?


«24 часа», ТОНИС

В студии – Ирина Король. Начали с болезни министра внутренних дел Василия Цушко, дали внятный, со всеми точками зрения, сюжет Ирины Маркиной о событиях в парламенте. И, как и Первый национальный, сделали это включение: «Ірина Король. У Нью-Йорку відкрилася конференція, яка напряму стосується України. Там обговорюють перспективи інвестування в нашу економіку. І про її деталі ми довідаємося від наших колег у "Голосі Америки", де на прямому зв’язку Тетяна Ворожко. Тетяно, вечір тобі добрий. Розкажи, хто організував конференцію, бере у ній зустріч, і яка її загальна мета? Тетяна Ворожко: Добрий вечір, Київ. Сьогодні в самому серці Нью-Йорку, в готелі на Times Square розпочався триденний інвестиційний форум "Україна – Північна Америка". Це найбільший інвестиційний форум, присвячений саме Україні. Цей форум організований українським центром сприяння іноземним інвестиціям та "помаранчевим" колом у співпраці з Нью-йоркською фондовою біржею та її партнером Euronext за участю провідних українських компаній, великих північноамериканських банків та фондів венчурного капіталу. Конференція тільки розпочалася, і ми вже побачили колишнього прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, а також побачили представників компаній Morgan Stanley, Concorde Capital, Horizon Capital, Ernst & Young, Standard and Poor`s, а також представника українського холдінгу СКМ і представників найбільших юридичних компаній України, представників Нацбанку та посольств України. Але ще більше учасників очікується на наступних сесіях та протягом наступних днів. Так зокрема завтра зранку своїми враженнями від інвестування в Україну ділитиметься Рональд Лаудер – засновник та керівник компанії "СМЕ", яка володіє частками компанії "1+1". Що стосується мети конференції, то мені вдалося поговорити ще перед початком із Адріаном Каратницьким, одним із організаторів. Він каже, що він сподівається, що ця конференція, власне, простимулює багатьох інвесторів спочатку приїхати до України. Бо, на його думку, багато інвесторів уявляють Україну десь на розвитку Албанії. Коли ж вони приїдуть, каже він, то вони можуть змінити свою точку зору та, можливо, інвестиційні плани. Також на конференції присутні інвестиційні банки та фонди, які сподіваються, що якщо великі українські компанії вирішать розміщувати IPO, то вони можуть виступити посередниками. Що стосується планів безпосередньо учасників від українських компанії, то я говорила з Джеком Мендозою-Вілсоном, це директор із міжнародних та інвестиційних стосунків холдінгу СКМ. За його словами, вони приїхали з наміром розповісти про свій бізнес та взагалі інвестиційну ситуацію в Україні. І одна з можливостей інвестування, за словами Мендози-Вілсона, – це залучення банківських капіталів США до СКМ. Київ? Ірина Король: Тетяно, чи обговорювалась на конференції тема політичної кризи в Україні і її вплив на інвестиційну привабливість нашої держави? Тетяна Ворожко: Так, безперечно, це одна з найголовніших тем конференції, яка активно обговорюється не лише на конференції, а й у кулуарах. За словами голови Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі, інвестори, незважаючи на кризу, залишаються зацікавленими в українському ринку, зокрема зберігається високий інтерес до інвестування в банківський сектор, комерційну нерухомість, телекомунікації та роздрібну торгівлю. Але впав інтерес до аграрного сектору. Присутній на форумі колишній прем’єр-міністр України Юрій Єхануров намагався переконати інвесторів, що політична криза несе не лише негативи, а й позитиви. За його словами, таким чином відбувається вибраковка політичної еліти та формування національної свідомості. На доказ зростання інвестиційної привабливості України він навів той факт, що Україна виграла тендер на проведення чемпіонату з футболу "Євро-2012" та Верховна Рада нещодавно проголосувала 11 законів, необхідних для вступу у Всесвітню торгівельну організацію. А також, за словами деяких учасників форуму, політична криза не відлякала тих, хто вже давно працює в Україні, але вплинула на репутацію України на міжнародних ринках капіталу. Власне, це і далі буде обговорюватися на цій конференції. Ірина Король: Тетяно, яких прогнозів стосовно України звучало більше – оптимістичних чи песимістичних? Тетяна Ворожко: Ну, загалом переважно лунали оптимістичні прогнози. Ірина Король. Тетяно, і як ще довго триватиме конференція? І що ще крім цього, що ми вже перерахували, обговорюватимуть її учасники? Тетяна Ворожко: Конференція триватиме загалом три дні. Вже буде обговорення по секціям. Зокрема обговорювалося інвестування в нерухомість, інфраструктуру, розміщення IPO, розвиток законодавства України, що стосується інвестування, а також завтра відбудеться брифінг представника Нью-йоркської фондової біржі для українських компаній. Київ? Ірина Король: Тетяно, я дуже тобі дякую».


«Один день», К1

В студии – Дмитрий Анопченко и Марина Леончук. Начали с болезни министра внутренних дел Василия Цушко, ушли на парламент. Очень хорошее место выпуска, внятное, со всеми точками зрения: «Марина Леончук: Парламентська арифметика. 150 заяв про складення депутатських повноважень у Верховній Раді поки немає, а отже підстав для її розпуску також немає, – переконує спікер Мороз. І навіть у вже зареєстрованих заявах голова парламенту шукає зачіпки. Каже: їх перевірять на відповідність законодавству. Тому Олександр Мороз вже звернувся за роз’ясненнями до ЦВК і не виключає подання до Конституційного суду. А коаліціянти кажуть: пакувати валізи їм ще зарано, адже Рада і надалі легітимна. Раїса Богатирьова, народний депутат України, фракція Партії регіонів: "Слово "розпущена" взагалі якось навіває на інші думки. Я вважаю, що ми мусимо зараз особливо всі демонструвати – і спадкоємність влади у нас, і правонаступність влади, і Верховна Рада буде діяти, оскільки вона зараз у правовому полі діє до прийняття присяги депутатами наступного скликання". Дмитро Анопченко: Коаліціянти наголошують: депутати, які не можуть не потрапити до наступного складу парламенту, вже сьогодні відкликають свої написані заяви. У відповідь "Наша Україна" переконує: Мороз і коаліція таким чином намагаються зірвати дострокові вибори. Тим часом в лавах "нашоукраїнців" перші втрати. Борис Беспалий вийшов з партії. Він був радником президента і його довіреною особою на виборах. Беспалий каже: пішов на цей крок на знак протесту проти рішення щодо складання мандатів, – і жорстко критикує своїх тепер вже колишніх однопартійців. Борис Беспалий, народний депутат України: "Це не захист прав меншості. Це – диктатура меншості. Не можна побудувати демократію антидемократичними методами. Цей сумнівний експеримент над людьми, над країною, над здоровим глуздом тим більше неприйнятний у державі, яка не є правовою, а демократія в якій лише започатковується».


«Вчасно», НТН

В студии – Алексей Лихман. Начали с ЧП, перешли на внятный, со всеми точками зрения, сюжет Татьяны Кухоцкой о ситуации в парламенте. Выпуск без манипуляций и передергиваний.


«Час», 5-й канал

В студии – Егор Соболев. Сначала – разговор ведущего с журналистом из «Коммерсанта» Мустафой Найемом, который изложил информацию от своих источников о ситуации с болезнью Василия Цушко – информацию, которую в принципе ЖУРНАЛИСТ Егор Соболев должен был получить от своих источников САМ. Хорошее место диалога ведущего с политиком Инной Богословской: «Єгор Соболєв: Пані Інно, я вас не питаю, чи це так. Але важливе запитання від Беспалого. Він сказав: якщо ми так зробимо, то ми відкриємо шлях наступній опозиції, якщо вона назбере хоча би 150 мандатів, розпустити Верховну Раду тоді, коли вона це захоче. Він правий? Інна Богословська: "Абсолютно правий. І в цій студії ще місяць тому ми з вами казали про те, що якщо піти цим шляхом, то, по-перше, ми будемо першими у світі, де парламентська демократія стає диктатом меншості. Це, правда, так. Тому що за таких умов, якщо піти на порушення, до речі, Конституції, тому що Конституція не каже про такі підстави, як підстава розпуску Верховної Ради, то у будь-якому парламенті меншість може заблокувати роботу парламенту за будь-яких умов. Такого не може бути. Це суперечить сенсу парламентаризму».



«События», канал «Украина»

В студии – Александр Мозговой. Начали с засухи, ушли на внутреннюю политику. Дали внятный, со всеми точками зрения, сюжет Нелли Ковальской о ситуации в парламенте. Дали спецоперацию: «Американский президент решил лично заняться ракетной агитацией. Сегодня он отправился в Чехию, где намерен лоббировать планы размещения неподалёку от Праги радиолокационной станции. Однако в Чехии ему не рады. В стране прошёл ряд антиамериканских демонстрацій. С чехами солидарен и российский президент. Перед саммитом "Большой восьмёрки" он высказал всё, что думает об американских ПРО в Европе. Путин уверен: американские ракеты направлены против России, и агрессивное поведение Вашингтона вынуждает Москву действовать ответно».


Вторник, 5 июня

Главные события дня – подписание Президентом третьего указа о выборах, резонансные заявления главы Секретариата Президента Виктора Балоги, убийство директора  радиорынка.


«Новини», Первый национальный

В студии – Юлия Бориско. Начали с Указа Президента о роспуске парламента, дали сюжетом Анны Калины сам Указ и реакцию на него, далее перешли на другие заявления Президента и резонансное убийство директора  радиорынка. Внятный, спокойный выпуск.


«Підсумки», ТРК «Эра»

В студии – Руслан Полищук. Начали с Указа Президента о роспуске парламента, дали сюжетом Юлианы Дубовик сам Указ и реакцию на него, не забыли дать и эту позицию: «Олексій Данілов, фракція БЮТ: "Ми не писали і не збираємося писати ніяких заяв. Ми вважаємо, що це дезертирство з полю бою. Ми вважаємо, що це зневага до українського народу в такий спосіб нібито вирішувати політичне питання"».


Ну и как же без «святого»? «Сергій Сидорук: Персонал атомних станцій проходить регулярні тренінги, у яких моделюються будь-які позаштатні ситуації. Контроль за надійністю людських навичок та технічного обладнання слід доручати незалежним експертам, найкраще сусідньої держави, де працюють на аналогічній техніці. Вже кілька років такі послуги надають одне одному атомники України та Росії. Андрій Деркач, генеральний директор ДК "Укратомпром", президент НАЕК "Енергоатом": "Как "Росенергоатом" так "Енергоатом" основной приоритет видит в культуре безопасности, повышение модернизации безопасности и надежности оборудования. И здесь мы во многих программах полезны друг другу. Совсем недавно у нас была миссия, и ваши представители принимали участие в проверке системы аварийного реагирования, где те рекомендации, которые были даны сегодня, успешно воплощаться нашим аварийно-техническим центром, подразделениями, которые отвечают за данные вопросы».


«ТСН», «1+1»

В студии – Наталия Мосейчук. Начали с резонансного убийства директора  радиорынка, продолжили Указом Президента о роспуске парламента, дали сюжетом Александра Загородного сам Указ и реакцию на него, включением Евгения Кучерова дали заседание у Президента по поводу засухи. И на второй день после резонансных заявлений президента России Владимира Путина «ТСН» начал понимать, что у российского лидера такое вот чувство юмора: «Досі немає офіційної реакції на слова Володимира Путіна про те, що Україна рухається до тиранії. Образилися на нього хіба що кілька націонал-патріотів. Щоправда, російський президент говорив про ситуацію з демократією у світі з певною іронією, і деякі експерти радять не зважати на його жарти. Але в кожному жарті є лише частина жарту, а решта – правда, застерігають політологи. Репортаж: Автор: Олександр ШИЛКО. Слова Путіна про Україну прозвучали під кінець його інтерв’ю, вже без телекамер. Але, за свідченнями очевидців, російський президент говорив з іронією, фактично, жартував. "Чи є я щирим демократом? Авжеж. Та знаєте, в чім лихо? У тому, що я такий один, інших таких у світі просто немає. Погляньте, що коїться в Північній Америці – жах: тортури, бездомні, Гуантанамо, тримання під вартою без суду і слідства. Погляньте, що відбувається у Європі: жорстокість до демонстрантів, застосування гумових куль, сльозогінного газу то в одній столиці, то в іншій, убивства демонстрантів на вулицях. Я про пострадянські терени й не кажу. Була одна надія на хлопців з України, та й ті повністю себе дискредитували. Там іде просто до суцільної тиранії: цілковите порушення Конституції, усіх законів і так далі. Після смерті Махатми Ганді поговорити ні з ким».


«ТСН», «1+1», ночной выпуск

В студии – Виталий Гайдукевич. Начали с резонансного убийства директора радиорынка, тему резонансных убийств продолжили диалогом с известным журналистом – специалистом по расследованию уголовных преступлений Евгением Лауером и правозащитником Эдуардом Багировым, коротко дали о событиях в парламенте. Виталий Гайдукевич: «Триває суперечка і навколо так званого обнулення списків. Коаліція, як і раніше, наполягає: ЦВК має сказати своє слово. В Секретаріаті президента заперечують: з’їзди і Блоку Юлії Тимошенко, і "Нашої України" все зробили за законом. І більше кандидатів у депутати від обох сил не існує. "Регіонал" Михайло Чечетов сумнівається в цьому. Каже: кандидати у слуги народу, що були у списку "Нашої України" за квотою промисловців і підприємців, вже готуються зайняти вільні парламентські місця. А таких Чечетов нарахував 44 особи. Водночас президентська канцелярія запевняє: партія-шмат політичного блоку не має права самостійно формувати фракцію у Верховній Раді. Логіка проста: люди обирали не цю окрему партію, а блок в цілому. Відтак, і поява 44 людей Кінаха у парламенті не є реальною. Тим часом у коаліції не відкидають можливості чергового, вже третього, звернення до Конституційного суду щодо нового указу президента». Конечно, надо было процитировать и точку зрения «людей Кинаха» на процесс.


«Подробности», «Интер»

В студии – Анна Гомонай. Начали с резонансного убийства директора радиорынка, ушли на Указ Президента о роспуске парламента, дали студиями ведущей сам Указ и реакцию на него, ушли на засуху и вот на этот материал: «Кредиты – на чистую воду. С сегодняшнего дня Нацбанк отдал распоряжение всем коммерческим банкам в обязательном порядке правдиво информировать украинцев о кредитных ставках, то есть с учетом всех платежей и комиссий. Сейчас в стране настоящий бум потребительского кредитования. И многие хитрые банкиры пытаются этим воспользоваться. То есть, когда вам, к примеру, обещают 10% годовых, это не значит, что они не превратятся в 16%».


«Репортер», Новый канал

В студии – Владимир Павлюк. Начали с резонансных заявлений президента России Владимира Путина с четко выраженной политической позицией ведущего: «Росія хоче продавати Україні газ за цінами, вищими, ніж ринкові. Таке заявив російський президент Володимир Путін. Каже: 15 років "блакитне паливо" діставалось українцям практично задарма, і російська держава зазнавала через це щороку збитків на 3-5 мільярдів доларів. Робити такі інвестиції в українську економіку Путін більше не має наміру, та ще й хоче відбити втрачені гроші, то ж тепер українці приплачуватимуть за газ 12-17% ринкової вартості палива. Українські опозиціонери вже назвали заяву Путіна шмаганням коаліціянтів по фізіономії та газовим шантажем. От, мовляв, яка насправді дружба між ним та Януковичем». Хотя бы для приличия, Володя, назовите, кого из украинских оппозиционеров вы имеете в виду. Сказали и об Указе Президента о роспуске парламента.


«Факты», ICTV

В студии – Иванна Коберник. Начали с убийства директора  радиорынка и ограбления «Брокбизнесбанка» в Ужгороде, ушли на Указ Президента сюжетом Владимира Горковенко со всеми точками зрения. Хороший выпуск.


«Викна-новини», СТБ

В студии – Сергей Попов. Начали с Указа Президента о роспуске парламента, студиями ведущего дали сам Указ и реакцию на него, ушли на убийство директора радиорынка и на международку. Внятный выпуск.


«24 години», ТОНИС

В студии – Ирина Король. Начали тоже с резонансного убийства, ушли на Указ Президента и реакцию на него – сюжетами Наталии Дмитроченко и Ирины Маркиной. Дали все внятно, не забывая и нюансов: «Андрій Данилов, народний депутат України 5-го скликання: "Ми не збиралися і не збираємося писати ніяких заяв. Ми вважаємо, що це дезертирство з поля бою. Ми вважаємо, що це зневага до українського народу, в такий спосіб нібито вирішувати політичне питання». Ошибочка вышла, не «Андрей» Данилов, а Алексей.


«Один день», К1

В студии – Дмитрий Анопченко и Марина Леончук. Начали все так же с убийства директора радиорынка и ограбления «Брокбизнесбанка» в Ужгороде, студиями ведущих ушли на Указ Президента и реакцию на него. Все внятно.


«Вчасно», НТН

В студии – Алексей Лихман. Начали с убийства директора Куреневского радиорынка включением Бориса Иванова, ушли на Указ Президента о роспуске парламента, дали сюжетом Юлианы Саух. В сюжете – только синхроны «коалициантов», точка зрения оппозиции дается через студию ведущего, что, в принципе, приемлемо. Потом диалог – с кем бы вы думали? С Михаилом Погребинским! Ха-ха-ха – три раза. Жив, «курилка» Медведчука! Жив на НТН!


«Час», 5-й канал

В студии – Святослав Цеголко. Начали с резонансного убийства директора Куреневского радиорынка сюжетом Наталки Павловой, хорошим телефонным включением прокурора столичного Соломянского района Веры Шуляковой, ушли на Указ Президента о роспуске парламента внятным сюжетом Ольги Снисарчук. А дальше – мог бы быть интересный диалог между лидером НСНУ Вячеславом Кириленко и «кинаховцем» Львом Гнатенко. Мог бы быть, если бы ведущий Святослав Цеголко сделал ДИАЛОГ между ними, а не просто включил телефоном Льва Гнатенко, позволив Вячеславу Кириленко просто комментировать его слова. Дальше был смешной диалог Цеголко и экс-министра иностранных дел Константина Грищенко. Почитайте, получите удовольствие: «Святослав Цеголко: Скажіть, як ви оцінюєте те, що переговори велися двома мовами нарешті. Тому що представники політичної сили, до котрої у вас є певні симпатії, говорять про те, що не можна вести переговори з Росією двома мовами, треба вести, зазвичай, тільки російською. Костянтин Грищенко: "Наскільки я розумію, переговори таки велися російською мовою. Можливо, я помиляюся. Прес-конференція велася для українських журналістів українською. У мене немає з цим питань". Святослав Цеголко: Тобто, переговори мають вестися і далі однією мовою? Костянтин Грищенко: "Я думаю, що ніколи не виникає ні у мене, ні у мого колеги Огризка питання про те, якою мовою вести переговори з американцями. Англійською, звичайно..." Святослав Цеголко: Зрозуміло».

«События», ТРК «Украина»

В студии – Александр Мозговой. Начали с резонансного убийства директора Куреневского радиорынка, ушли на Указ Президента о роспуске парламента, манипулируя по полной программе в сюжете Василия Сафянюка: «Сессионный зал Верховной Рады сегодня полупустой. Оппозиция игнорирует заседания парламента. Те же ее одинокие представители, которые зашли в зал, пришли с единственной целью: заявить о своей позиции к коалиции. Последние из могикан, как пафосно назвала себя пятерка свободных демократов, заявляет, что считает парламент легитимным, и ждут решения Конституционного суда. Бывшие соратники Юлии Тимошенко не намерены писать заявления о выходе из фракции. Они считают незаконным свое исключение. Алексей Данилов, народный депутат Украины, межфракционное объединение "Свободные демократы": "Ми не зраджували Блок Юлії Тимошенко, ми не зраджували український народ і не зраджували Україну. Ми не збиралися і не збираємся писати ніяких заяв, ми не вважаємо, що це дезертирство з поля бою". Легитимность заявлений БЮТ и "Нашей Украины" о сложении депутатских полномочий должна подтвердить Центральная избирательная комиссия, а возможно и Конституционный суд. На этом настаивают и спикер парламента, и коалиция. Александр Мороз, председатель Верховной Рады Украины: "До тих пір, поки Центральна виборча комісія не дає нам сигналу відносно того, що ніким замінити тих, хто вибули, а ті, що вибули, позбавлені депутатських повноважень, парламент працює"». Хоть бы для приличия точку зрения оппозиции дали…


Среда, 6 июня

Главные события дня – день журналиста, депортация из России советника Президента Николая Жулинского, резонансные заявления Президента Виктора Ющенко.



«Новини», Первый национальный

В студии – Александр Просянык. Начали с депортации Николая Жулинского сюжетом Максима Урлапова, ушли на заявления Президента о нелигитимности парламента, дали реакцию на него – все в сюжете Анны Калины. Сюжетом Павла Тырского дали день открытых дверей в Секретариате Президента. Внятный выпуск.


«Підсумки», ТРК «Эра»

В студии – Руслан Полищук. Начали с депортации Жулинского студиями ведущего, ушли на заявления Президента о нелигитимности парламента, дали реакцию на него – все в сюжетах Сергея Сидорука и Юлианы Дубовик. Потом сюжет Наталии Франчук о дне открытых дверей в Секретариате Президента. Выпуск без Андрея Деркача! Поздравляем «Підсумки»!


«ТСН», «1+1»

В студии – Наталия Мосейчук. Начали с событий в парламенте. Сомнительное начало в студии Натальи Мосейчук: «День приніс сенсаційну політичну заяву. Фракцію БЮТ у Верховній Раді можуть відновити, і зробити це пообіцяв Микола Замковенко, бютівець і нардеп парламенту V скликання. Він запевняє, що не тільки не складе з себе депутатських повноважень, а й відновить у парламенті фракцію БЮТ. Далі цитата: "Зберемо 25-30 депутатів, виберемо собі нового лідера і будемо працювати". Це агонія, – так коментують його заяву у штабі Блоку Юлії Тимошенко». Наталия! Таких «сенсаций» можно наскрести каждый день.


Затем шел сюжет Александра Загородного о парламенте. Дальше – очень хороший, ироничный сюжет Александа Моторного о дне открытых дверей в Секретариате Президента, со стендапом: «Усім охочим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду