«Майже як на війні...»

«Майже як на війні...»

1 Лютого 2014
11609
1 Лютого 2014
15:36

«Майже як на війні...»

11609
За останні сім днів в Україні постраждало 70 журналістів
«Майже як на війні...»
«Майже як на війні...»

Світлошумова граната, яку кинуто у спину, із травматичної зброї прострелено руку, 11 швів на голові, вибито праве плече, зламано ногу в результаті розхитування «Беркутом» автобуса, де розташувалася преса, постріли гумовими кулями по очах свідків, у живіт, у пах, вогнепальні поранення, побиття, розтрощене обладнання, затримання, викрадення, погрози вбивства та фізичної розправи. А ще відкрито кримінальні справи - усе це «наслідки» роботи журналістів на передових усіх Майданів України за період з 19 по 29 січня. Реєстр постраждалих медійників постійно оновлюють, тож медіа-юристи Інституту Медіа Права закликали медійників писати заяви про злочин до прокуратури і погодилися допомагати в цьому.

 

«Друга лінія фронту», за словами опозиційних лідерів, із Києва перекинулася майже на всі області України. Про масові акції, захоплення ОДА та спроби штурмів адміністративних приміщень регіональні журналісти не могли мовчати. А відтак, упродовж останніх днів випадки перешкоджання професійній діяльності, погроз та побиттів медійників все більше почали з'являтися в регіонах. І якщо в Києві достатньо медіа-експертів та юристів, які безкоштовно надають консультаційно-юридичну підтримку та допомагають захистити свої права, то місцеві журналісти, здебільшого, зі своїми проблемами залишаються сам на сам.

 

ЧЕРКАСИ

 

В останні дні у зв'язку з акціями протесту в Черкасах постраждало чимало журналістів. «Беркут» не лише забороняв журналістам працювати й знімати жорстоке побиття й арешт активістів і звичайних перехожих, але й забирав техніку, розбивав камери і навіть цілеспрямовано бив і затримував працівників ЗМІ. Варто спочатку згадати події, які відбулися в Черкасах 25 січня. Ідеться про «акцію» бійців «Беркуту» після мітингу-жалоби в пам'ять загиблим активістам Майдану в Києві. Коли новостворений «Свободою» загін самооборони пройшовся містом, поблизу торговельного центру «Хрещатик-сіті» він зустрівся з «тітушками». Останні, зрештою, почали масово відступати, а на учасників протестів «налетіло» біля сотні бійців «Беркуту». Саме під час побоїв і арештів міліцією по всьому центру міста усіх «підозрілих» фотокор інтернет-видання «Про все» Маріанна НЕМЧЕНКО зіштовхнулася із грубістю спецназівців, які заборонили їй фотографувати й забрали камеру.

 

Більш резонансні події відбулися в Черкасах 27 січня, коли «тітушки» і «Беркут» розгромили Автомайдан, який приїхав вночі до Черкас. Під час «другого штурму» ОДА було затримано близько 20 осіб, зокрема «автомайданцівців», журналістів і перехожих. «Беркут» жорстоко побив кореспондента «Інтера» Станіслава КУХАРЧУКА, а також журналістів польського каналу «Белсат», громадян Білорусі Сергія МАРЧИКА та Юрія ВИСОЦЬКОГО. Крім того, було розбито автомобіль «5-го каналу». Журналістів каналу «Белсат» після побоїв заарештували, хоч пізніше і звільнили.

 

Так, не дивлячись на те, що журналіст «Інтера» показав «Беркуту» посвідчення, спецназівці збили його з ніг і били вже лежачого. Крім того, розбили відеокамеру оператора місцевої телекомпанії «ВІККА» Сергія ЄФІМОВА, який намагався допомогти «інтерівцю». Коли Кухарчук зняв побої, журналісти поїхали в Соснівський РВ УМВС, намагаючись подати заяву про злочин, але її не прийняли.

 

Журналіста польського каналу «Белсат» Сергія Марчика частково врятував бронежилет, але міліція, зрозумівши, що журналіст у бронежилеті, почала бити його по ногах і руках.

 

ЗАПОРIЖЖЯ

 

У результаті розгону мітингу прихильників Євромайдану під стінами облдержадміністрації ввечері 26 січня найбільше постраждав фотокореспондент інформаційного агентства «Укрінформ» Дмитро Смольєнко, якого побили невідомі, розтрощили фототехніку. А згодом - міліція забрала журналіста до райвідділку. Оператора державної телерадіокомпанії Євгена УДОВИЧЕНКА звинуватили в участі  штурму ОДА, і суд посадив його під домашній арешт, а режисер цього ж каналу Нікіта ШЛЯХТУНОВ отримав струс мозку.

 

Постраждалий від нападу Дмитро Смольєнко звернувся із заявою до прокуратури, яка офіційно повідомила «Дню», що 28 січня за цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.365 КК України (перевищення влади або службових повноважень, яке супроводжувалося насильством).

 

«Я приїхав на маршрутці до Запорізької облдержадміністрації, коли  дізнався, що розганяють Майдан, - розповідає «Дню» Дмитро СМОЛЬЄНКО, фотокореспондент інформаційного агентства «Укрінформ». - Почав фотографувати. Я робив це відкрито, не ховаючись. Але мене тут же збив з ніг «тітушка», почав бити битою. До нього приєднався міліціянт. Я намагався прикрити голову і апаратуру. Голову мені таки розбили, відбито руки. Я кричав, що я журналіст, але це викликало зворотну реакцію. Після цього мене з розсіченим лобом завантажили в автозак і кудись повезли, як потім з'ясувалося, до райвідділку. Там мене завели до кабінету, куди прийшов губернатор Олександр Пеклушенко і почав розповідати мені про те, що я повинен знати, куди варто лізти, а куди - не варто. Словом, майже, як на війні...»

 

Співпрацю «тітушок» з міліцією підтверджує і головний редактор газети «Мрія» Юрій ГУДИМЕНКО: «Я і колеги з телеканалу «ТВ-Голд» прийшли до обладміністрації, коли дізналися про розгін. Посеред проспекту Леніна, навпроти ОДА, знімаємо натовп «тітушок» з білими пов'язками і міліціонерів. Один із «тітушок» підбіг до мене, обматюкав. Я лівою рукою показував посвідчення преси, на що він ударив кийком по пальцях, зім'явши моє посвідчення. У результаті я отримав перелом пальця на лівій руці, гематому. До лікарні не звертався, тому що була інформація: лікарям дали команду про всіх пацієнтів з травмами інформувати міліцію».

 

Поплатився за свою присутність «не в той час і не в тому місці» і головний редактор сайту комунального телеканалу «МТМ» Євген ДОВГИЙ: «Наздогнавши мене, міліціонери ударом кийка збили з ніг та почали бити по нирках і голові. Я спробував захистити тіло рукою. В цей час інші міліціонери кийками почали розганяти нашу групку, б'ючи кийками дівчат і кидаючи їх на землю...»

 

Наступного ранку після розгону запорізького Євромайдану в обладміністрації відбулася нарада під керівництвом губернатора Олександра Пеклушенка з керівниками структурних підрозділів та територіальних органів влади. На цей захід запросили представників лише декількох ЗМІ... Причини такої агресії більшості медій так і не прокоментували.

 

ДОНЕЦЬК

 

22 січня відбулися масові напади на представників ЗМІ: хлопці спортивної статури вигукували образливі слова на адресу працівників медіа, кидали у них презервативами з фарбою, яйцями та намагалися зіпсувати відеокамери і фототехніку. Наступного дня міліція міста організувала видачу жилетів з надписом «Преса», а 24 січня на спеціальному інструктажі кожному журналісту виділили правоохоронця для супроводу під час роботи на мітингах - таку практику продовжують і нині. Зазвичай, агресію до ЗМІ проявляють активісти донецького антимайдану, особливо вони не люблять журналістів «5-го каналу» та «1+1». Власний кореспондент «5-го каналу» Юлія БОЖКО розповідає: «Учасники мітингів «за владу» розшукують представників саме нашого каналу, навіть просять інших журналістів показати нас. Складається враження, що завдання цих людей - зробити провокацію, адже вони не знають моїх матеріалів, утім, обзивають мене аферисткою та ошуканкою. Погроз особистого характеру не було. Зараз ходимо у жилетах з надписом «Преса». Присутність міліції допомагає морально».

 

Журналісти Донеччини звернулися до губернатора області Андрія Шишацького, начальника ГУ МВС України у Донецькій області Романа Романова та донецького міського голови Олександра Лук'янченка з проханням захистити своїх колег.

 

Незабаром на брифінгу Андрій Шишацький зауважив: «Я не ділю журналістів на хороших і поганих, своїх і чужих, і всіляко сприятиму пресі. Я доручив міліції, громадським організаціям - козакам, афганцям, які патрулюють вулиці, особливу увагу приділяти безпеці ЗМІ. Всі журналісти можуть безперешкодно виконувати свої професійні обов'язки. Єдине прохання: кажіть правду!»

 

Втім, деякі працівники ЗМІ вимушені вживати особливі заходи безпеки. Активісти Євромайдану - журналістка «Порталу неполітичних новин» Катерина ЖЕМЧУЖНИКОВА та голова донецького осередку ВО «Свобода» Артур ШЕВЦОВ - нині переховуються за межами Донецька. Перед цим Катерині неодноразово погрожували учасники антимайдану, за дівчиною стежили.

 

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

 

Під час масових заворушень у Дніпропетровську постраждало шість працівників преси. Минулої неділі учасники народного віча, серед яких виявилось багато футбольних ультрас, штурмували будинок облдержадміністрації. За їхніми поясненнями, спровокували їх на це дії молодиків спортивної статури, які охороняли облдержадміністрацію разом з міліцією - вони жбурляли у натовп мітингуючих димові шашки. Під час штурму й масової бійки між сотнями ультрас та «тітушками» застосовувалася холодна й вогнепальна зброя, а розлючені молодики накидалися на представників преси, які фіксували події з використанням відео- та фотозйомки.

 

Найбільшу агресію до ЗМІ, за сукупністю свідчень, виявили захисники органу влади. Під час масових заворушень постраждали працівники міського телебачення з «34-го каналу» - журналістка Наталя СВЄТЛОВА, яку було побито дерев'яними палицями, та оператори Сергій КОЧЕТ і Данило ПЕТЕРИМОВ. Перший отримав поранення у спину з травматичної зброї, другий - травму руки. Забиття голови у відеооператора телеканалу ICTV Дениса СИНЕГІНА, у якого, окрім того, пошкодили камеру. На кореспондента газети «Вести» Ярослава МАРКІНА «тітушки» напали у сквері біля облдержадміністрації. У журналіста вилучили модем та розбили ноутбук, коли він передавав фотографії в редакцію з місця події. Поряд стояли працівники міліції, але вони на прохання про допомогу не реагували. 

 

У власного кореспондента газети «Урядовий кур'єр» та радіо «Ера» Наталі Біловицької, яка знаходилась в облдержадміністрації та сфотографувала «тітушок», яких в цей час інструктували люди в міліцейській формі, невідомі вилучили фотоапарат і флешку.

 

Журналісти на брифінгу в обласному управління МВС, де розповідали про недільні події, зажадали від начальника обласної міліції пояснень - що за люди з дубцями та фанерними щитами несли «бойову вахту» разом з правоохоронцями під час оборони облдержадміністрації. Полковник спочатку заявив, що він відповідає лише за своїх підлеглих, але потім назвав цих озброєних людей «добровільними помічниками». Звідки ці молодики, що скоїли більшість нападів на журналістів, залишилось невідомим.

 

Анна СВЕНТАХ, «День»; Олександр СОЛОНЕЦЬ, Черкаси; Катерина КІЗІМ, Запоріжжя; Марія ПРОКОПЕНКО, Донецьк; Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Свентах,«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду