«Молитва» за Вєрку

15 Травня 2007
7931
15 Травня 2007
15:44

«Молитва» за Вєрку

7931
Жанр «стьобу» людьми, які не переобтяженні снобізмом, сприймається з посмішкою і з високими балами. На відміну, наприклад, від того жанру, в який грається український політикум, лише відлякуючи собою Європу.
«Молитва» за Вєрку

У суботу сталося те, що і слід було довести: "Євробачення" - це не мистецький конкурс, де судять обличчя культур різних країн світу, а Вєрка Сердючка – не ганьба України.

Друге місце українського конкурсанта вкотре показало, що "Євробачення" - це конкурс шоу, а жанр, в якому працює Данилко – це затребуваний не лише на СНД-ешних просторах, але серед європейських поп-меломанів.

У суботній вечір велика частина українців знову об'єдналась у спільному вболіванні за Україну, хто б її на цьому конкурсі не представляв. І навряд, чи навіть затяті противники участі Сердючки у цьому єврошоу змогли втриматися від хвилювань під час поступового оголошення результатів голосування.

Сумнівно, що вони плювались від обурення, коли після підбиття підсумків голосування перших десяти країн, Україна займала в рейтингу перше місце.

І вже точно, що не змогли б вони спокійно спостерігати за тою антисердючкиною істерикою, яку закатали росіяни в прямому ефірі після майже нашої перемоги на "Євробаченні".

Бо, як завше у обговоренні українського питання, Сердючка була лише зачіпкою...

Зате слово "Україна" в суботній вечір знову отримало нагоду застрягти у свідомості європейців. І друге місце, до якого у своєму голосуванні долучилися всі, крім однієї країни-учасниці "Євробачення", означало застрягти з позитивним сприйняттям.

Адже жанр "стьобу" людьми, які не переобтяженні снобізмом, сприймається з посмішкою і з високими балами. На відміну, наприклад, від того жанру, в який грається український політикум, лише відлякуючи собою Європу.

Натомість, в Україні чомусь спокійніше реагують на "концерти" з матюками орденоносці баби Параски під будівлями органів влади, на відверто проплачене політичне вуличне волевиявлення громадян, на порушення правил з боку високого чиновника задля участі "Гринджол" на "Євробаченні", на жлобську любов до шику українських чиновників, на активне просування безголосих довгоногих співачок в український теле, -радіо простір, на низькій рівень пропагування української культури, на всюдисущий кіч та безсмак....

І це все якраз породжує рівень культури і світогляду, який влучно віддзеркалює артист-комік Андрій Данилко, починаючи зі свого першого образу провідниці. І в цьому причина його заслуженої популярності. Але у нас вкотре лякаються і борються з наслідками, не вникаючи в причини.

Зате у нас вміють вставляти свої п'ять непрошених копійок. Навіть раптом лідерку прогресивних соціалістів Вітренко сильно стурбувало, як Україна продемонструє себе Європі.

І вона не шкодувала образливих критичних слів на адресу Вєрки, виступаючи на російських каналах, тим самим підтримуючи нападки росіян на Данилка.

Хоча свого часу у Росії Данилку пропонували представити їхню країну на "Євробаченні".

Він відмовився, оскільки все-таки хотів поїхати на конкурс від своєї країни - цікаво, якби реагували в Україні, якщо б Данилко приніс росіянам одне з перших місць, а "Ґринджоли" в це час нас "потішили" одним з останніх.

Для порівняння - футболіст Андрій Шевченко заявляє, що, ймовірно, його син буде грати у збірній Англії. Не України. Шевченко не знає української мови взагалі. А колись він ще був членом СДПУ(о). Але врівноважені люди сприймають ці всі факти адекватно, намагаючись розуміти їхні причини.

Та ж історія з Данилком. Він має право на те, щоб ностальгувати за Радянським Союзом і захоплюватися президентом Путіним (про що він не боїться говорити), мати будь-яку орієнтацію (про яку через його сценічний образ безглуздо пліткують)...

Усе це його особисте право. Але від нього вимагається єдине - якщо робити свою роботу, то професійно. Що він і робить. Що і оцінила Європа.

Мар'яна П'єцух, для УП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7931
Читайте також
14.01.2008 14:13
Олександр Зирін
для «Детектор медіа»
12 501
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду