«Україна вразлива до тиску Росії, бо в країні панує банда» - огляд німецької преси

«Україна вразлива до тиску Росії, бо в країні панує банда» - огляд німецької преси

24 Листопада 2013
14192
24 Листопада 2013
16:36

«Україна вразлива до тиску Росії, бо в країні панує банда» - огляд німецької преси

14192
Ще ніколи з часів «Помаранчевої революції» 2004 року німецька преса не писала стільки про Україну. Утім, цього разу коментарі не такі оптимістичні, як дев'ять років тому.
«Україна вразлива до тиску Росії, бо в країні панує банда» - огляд німецької преси
«Україна вразлива до тиску Росії, бо в країні панує банда» - огляд німецької преси

У відмові Віктора Януковича підписувати угоду про асоціацію з Європейським Союзом німецькі оглядачі вбачають насамперед перемогу Росії. Мюнхенське видання Süddeutsche Zeitungназиває розворот Януковича до Москви особистим «досягненням» Володимира Путіна. «Таким чином російський президент перетягує Київ на свій бік і завершує свою розкольницьку справу: він хоче конфронтації, адже його режим тримається лише на жорсткому відмежуванні (від Європи - Ред.). ... Протягом століть лінії культурного, мовного та релігійного розколу пролягають територією, на якій знаходиться теперішня Україна. Але Європа в багатьох інших місцях показала, що вона може скидати свій історичний баласт. Місце України - в Європі. Так само, як і Росії», - пише газета. Утім, оглядач видання доходить висновку, що за президента Путіна, зовнішню політику якого визначає рівень тестостерону в крові господаря Кремля, своє місце в Європі Росія не знайде. Так само, ймовірно, як і Україна.

 

FAZ: «Путіну - не місце за столом переговорів»

 

Інше впливове німецьке видання - Frankfurter Allgemeine Zeitung - також вказує на руйнівну силу Володимира Путіна щодо намагань Євросоюзу сприяти демократичним та економічним перетворенням у Східній Європі. Оглядач франкфуртської газети звертає увагу на заяву канцлерки Анґели Меркель у Бундестагу під час нещодавніх слухань щодо «Східного партнерства» ЄС. Меркель заявила, що планує вести з Путіним переговори щодо того, як порозумітися в трикутнику між Україною, Росією та ЄС. «Як можна конструктивно говорити з російським керівництвом про наслідки угоди між Україною і ЄС? Передумовою для цього мало би бути визнання Росією, що Україна є суверенною державою. Але за нинішніх обставин Путіну - не місце за столом переговорів, в яких Україна і ЄС обговорюють свої майбутні відносини», - читаємо на шпальтах Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Попри критику ролі Кремля в провалі української євроінтеграції FAZ вказує й на відповідальність політиків у Києві: «Україна така вразлива, бо в ній панує банда, для якої особиста влада і прибутки важливіші, ніж доля країни... Важко давати кредити режиму, який настільки корумпований і ніколи не дотримує слова», - аналізує франкфуртське видання.

 

«Смерть сподівань» і питання Тимошенко
 

«В Україні вчора вмерли сподівання цілого покоління», - пишеSaarbrücker Zeitung. Видання аналізує роль «питання Тимошенко» у переговорах між Києвом і Брюсселем. «Євросоюз не міг діяти інакше, ніж вимагати відмови від вибіркового правосуддя, проявом якого є ув'язнення Юлії Тимошенко», - аналізує оглядач газети. Така думка домінує в німецькій пресі, хоча загалом «питання Тимошенко» мало хто вважає справжньою причиною провалу української євроінтеграції.

 

Натомість немає жодного коментаря, в якому не йшлося би про Володимира Путіна. Газета Volksstimme переконана, що Путін нині потирає руки від задоволення. «Він гарантував собі важливу сферу впливу. Це важить більше, ніж десять олімпійських медалей у Сочі», - пише видання з Магдебурга. Баварська Donaukurier також не сумнівається, що переможцем на даному етапі є Володимир Путін. «Очевидно, що Україна прогнулася під тиском північного сусіда і постачальника газу. Російський президент останнім часом вставляв Україні палиці в колеса, де тільки міг, аби унеможливити зближення з ЄС», - зазначає газета.

 

Провал політики Євросоюзу

 

Чимало видань вказують на те, що причиною провалу європейської інтеграції України є радше не Володимир Путін, а Віктор Янукович. «В України лише тоді є європейське майбутнє, якщо вона з власної волі вирішить іти цим шляхом. Обрати цей шлях українці зможуть щонайпізніше 2015 року, коли вони голосуватимуть за нового президента. Доти ЄС має взяти паузу й переосмислити свою політику в Східній Європі», - аналізує Mittelbayerische Zeitung.

 

Stuttgarter Zeitung зазначає, що Євросоюз має зробити висновки з нинішньої ситуації, в якій «його намагання проникнути у стару радянську сферу впливу опинилися під загрозою провалу». Утім, найбільш болючими наслідки цього провалу, читаємо у коментарі південнонімецького видання, є для пересічних українців. «Це гіркий момент для українців, які сподіваються на модернізацію. Вони бачать, наскільки краще живеться сусідам у Польщі, хоча після падіння «залізної завіси» ця країна починала реформи на тому самому економічному рівні», - констатує Stuttgarter Zeitung.

 

Євген Тейзе, Deutsche Welle

Фото - http://www.dw.de

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Тейзе, Deutsche Welle
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14192
Читайте також
21.11.2023 09:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду