Міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче

Міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче

8 Листопада 2013
11271
8 Листопада 2013
12:01

Міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче

11271
Саме такими словами охарактеризував свій новий телевізійний канал під назвою «ЕcпpeсоTV» відомий журналіст, а нині ще й опозиційний депутат Микола Княжицький. Про новий тип медіа, творчі плани та фінансову складову проекту наш колега розповів в ексклюзивному інтерв’ю сайту «Главное»
Міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче
Міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче

- У Харкові вже з'явились постери, що з 25 листопада ви запускаєте новий телевізійний канал. Розкажіть про нього більш докладно?

- Ми робимо певний симбіоз сайту і телебачення. В сучасному світі відкритої інформації головною є думка та оперативність. Розповсюджуватися вона може як через інтернет, так і через супутник, кабель чи будь-які інші носії. Тому у нас буде дуже хороший сайт. Ми запрошуємо працювати відомих журналістів, які будуть оперативно відображати всі події, що відбуваються в Україні та світі. Буде багато цікавих та не очікуваних блогерів, надзвичайно відомих людей, і буде телевізійний канал, який розповсюджуватиметься через супутник у кабельних мережах. Він подавати новини, а також авторські програми з різних міст України. Ми хочемо долучити до цього не лише київських журналістів, а й регіональних, щоб почути думку наших авторитетних колег на місцях про загальноукраїнські події.

 

- Кого з відомих журналістів зустріне глядач?

- На рекламних постерах ви вже могли побачити, що у нас будуть Віталій Портніков, Микола Вересень, Сергій Потімков, Вадим Денисенко, а також багато інших журналістів. У нас є ще час кого-то додати, тому ми ще не всіх афішуємо.

 

- Чому така трошки дивна назва «ЕcпpeсоTV»?

- Ми спочатку називалися «Новини-ТВ». Саме так зареєстрована наша компанія. Згодом Національна Рада сказала, що у них є сумніви, що ми маємо право так називатися. У нас сумнівів не було, але ж ми все таки вирішили піти на зустріч Нацраді і придумали, що канал буде називатися еспресо. Тому що це щось міцне, смачне, іноді гірке, але точно тонізуюче. Думаю, таким і буде наш канал та сайт. Крім того, ми хотіли, щоб українською, російською, англійською це слово розуміли однаково, бо у нас є багато глядачів в діаспорі.

 

- Який буде формат каналу?

- Це інформаційно-публіцистічний канал. Він про всі теми, які стосуються нашого життя. Також будуть прямі трансляції суспільно важливих подій.

 

- Чи будуть у вас політичні шоу на кшталт Савіка Шустера?

- Ні, не будуть, бо ми не вбачаємо за необхідне наймати іноземних ведучих, які на замовлення Банкової будуть коментувати українську політику. У нас будуть українські ведучі і сподіваємось, що на інших каналах з'являться шоу на кшталт наших.

 

- Але я знаю, що ви запросили працювати польського журналіста Міхала Бронятовського. Вам не вистачає українських редакторів?

- З Міхалом ми давні друзі. Він багато співпрацював в Польщі з Google, Youtube, різними інформаційними агентствами, зокрема з Reuters, російським Інтерфаксом. У нього вільна російська мова. Ми спочатку хотіли запросити Ростислава Хотина і він фактично погодився працювати, але потім дістав цікаву пропозицію із Брюсселя.

 

- У вас буде підписка на Reuters?

- Ми будемо передплачувати Reuters, фотоагенції та інші інформаційні агенції, а також будемо активно слідкувати за регіональними сайтами, за «Главним», іншими харківськими медіа, за Фейсбуком, Твиттером, всіма інформаційними джерелами, які доступні в сучасному світі.

 

- Чи буде Портніков вести «Політклуб»?

- Віталій буде вести свою авторську програму. Це не буде «Політклуб», а програма про найцікавіших персон, які нас чимось вразили на тижні, що минув. Але ми б хотіли відновити «Політклуб» в такому форматі, якому він був до телевізійного показу. Коли в кафе приходили люди, їх було багато і відбувалась відверта дискусія. Хочемо щоб це був справжній «Політклуб», а не постановка для телебачення.

 

- Чим буде займатися наш земляк Сергій Потімков?

- Він буде вести програму з Харкова. Як інші наші колеги зі Львова і Одеси висловлювати свою точку зору на події в Україні, бо він надзвичайно відомий і авторитетний журналіст. Буде розповідати нам про цікаві харківські співтовариства. У Харкові дуже велика кількість глибоких, талановитих, цікавих людей, про яких в Україні майже не знають. Це місто є серйозним інтелектуальним центром всієї країни. Для нас велика честь, що Сергій погодився з нами працювати. В цій програмі будуть інтерв'ю. Крім того, він готуватиме для нас блоги, записувати для нашого каналу та сайту відеоблоги відомих і цікавих харків'ян.

 

- На чиї гроші робиться цей проект?

- Поки що на мої. Але, очевидно, що я, як будь-яка нормальна людина, зацікавлений в тому, щоб залучити інвесторів. Сподіваюсь, що інвестиційний клімат у нас в країні буде таким, що мені вдасться це зробити. Безумовно, я розраховую на заробітки. Це невеликий канал, який ми робимо в невеликому приміщенні, яке давно мені належіть. З групою моїх товаришів ми об'єднані спільною ідеєю, і, повірте, ми зараз працюємо не для грошей, а для ідеї. Але, очевидно, мріємо, щоб заробити нормальні, хороші гроші. І якщо наш канал і сайт будуть цікаві людям, то ми будемо заробляти.

 

- Але навіть для такого економічного проекту потрібно мінімум 2-3 млн. доларів. Якій взагалі бюджет каналу?

- Це комерційна таємниця, яку би я не хотів оприлюднювати, зважаючи на те, що зі свободою слова в нашій країні зараз не все добре. Але, звичайно, це значно менші кошти. Тому що ми не купуємо дорогих фільмів, ми робимо все в маленькому приміщенні, максимально економимо. В наших умовах це в рази менше.

 

- Чи не є тут певні протиріччя між тим, що ви є депутатом і одночасно будете робити медіа-бізнес?

- Немає жодних протиріч, тому що власниками цієї компанії є моя дружина, моя сім'я, а творчою діяльністю я займатися можу. Як я вже казав, ми мріємо заробляти гроші для того, щоб бути незалежними. Але нас все ж таки об'єднує ідея вільного телебачення. Для нас це в першу чергу не бізнес, а спосіб самореалізуватися, відкрити якісь нові сторінки в медіа і працювати по тих стандартах, по яких ми б хотіли працювати, і яких в Україні, на жаль, все менше і менше. Це моя, між іншим, і політична, і громадянська позиція. Будь які люди, що будували країну, чи то Польщу, чи то Ізраїль, чи інші країни, що повстали після війни або в Східній Європі, всі вони за великим рахунком були редакторами своїх видань. Видавали їх підпільно, але це були медіа, які об'єднували навколо себе людей. Ми теж хочемо об'єднати мислячих, думаючих, інтелектуальних і відповідальних українців навколо нашого каналу.

 

Я був би радий, якщо українські відповідальні політики започатковували медіа і доносили якісь ідеї, а не ховались за псевдочиностями, які використовує влада для того, щоб не можна було вести мовлення. Чому глава адміністрації президента Сергій Льовочкін може бути власником каналу, а я не можу вести програму або творче консультувати канал? Чому інші олігархи, які впливають на політику і не виходять із Банкової, можуть через свої канали розповсюджувати темники, а ми не можемо працювати чесно?

 

- Ви, мабуть, чули звинувачення на вашу адресу у тому, що у конфлікті навколо минулого вашого проекту, каналу ТВІ, ви не підтримали колишнього власника?

- А я і не міг його підтримати. Я вдячний цьому чоловіку за співпрацю. Він робив багато хорошого колись. Але під час виборчої кампанії раптом вирішив замовляти сюжети проти опозиційних політиків. Турчинов, Пашинський, Абдулін, Дубовий стали не лише персонами нон-грата на каналі, а й об'єктами замовних знущань у гумористичних передачах. А от про Клюєва і Льовочкіна можна було говорити або добре, або ніяк. Навіть про поїздки Тані Чорновол у Межигір'я заборонялося говорити, і цей сюжет вийшов в ефір попри заборону власника. Проблема у тому, що ті журналісти, які мою позицію критикують чудово знають про такі маніпуляції, але мовчать про них. І у нашій фракції знають, що це правда, тому мене підтримують. Але саме через факти цензури і виник у мене конфлікт з попереднім власником.

 

- Ви особисто будете вести програму?

- Так, я буду вести програму «Вечір з Миколою Княжицьким». Вона буде подібна до той, що була на TVi, але сподіваюсь, що стане краще.

 

- Ліцензії ви зараз немає, і вряд чи вам її дадуть?

- Ні, думаю, що повинна бути. Ми дуже на це сподіваємось. Немає жодних підстав нам відмовляти. Але у нас є сайт, супутнико-кабельний канал, Youtube. Зараз там є можливість прямої трансляції. Технології розвиваються і заборонити телебачення не можливо. Але в даному випадку ми не революціонери заради революції. Ми хочемо робити чесне телебачення, показувати всі точки зору. Незважаючи на мою приналежність до певної політичної фракції (не до партії, бо я залишаюсь позапартійним), ми будемо робити канал, який надаватиме слово представникам всіх політичних сил. Це буде чесне, об'єктивне медіа і сподіваюсь нам вдасться реалізувати свою задуми.

 

Розмовляв Володимир Чистилін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Чистилін, «Главное»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду