Павел Решка: «Жоден текст не вартий кулі в голові»

Павел Решка: «Жоден текст не вартий кулі в голові»

18 Вересня 2013
13355
18 Вересня 2013
11:39

Павел Решка: «Жоден текст не вартий кулі в голові»

13355
Павел Решка: «Жоден текст не вартий кулі в голові»
Павел Решка: «Жоден текст не вартий кулі в голові»

Павел Решка - польський журналіст-розслідувальник і репортажист, кореспондент газети Tygodnik Powszechny. Отримав «Польського Пулітцера» та «усі премії Польщі, які тільки міг отримати журналіст». Також  неодноразово бував у «гарячих точках»: Югославії, Руанді,  Афганістані, на Північному Кавказі, в Грузії. Павел дав свої рекомендації щодо того, як працювати в місцях бойових дій, і застеріг від надмірного геройства.

 

Я вперше захотів поїхати до гарячої точки в 94-му році, коли побачив на CNN сюжет про те, що люди гинуть від холери. Холера - це хвороба «брудних рук», і щоб уберегтися від неї,  треба лише мити руки. І я  подумав, наскільки це страшно: я сиджу у Варшаві, а там люди помирають лише від того, що не мають води.  На війні я бачив багато з того, чого бачити б не хотів, і про що хотів би забути. Але після цього починаєш цінувати наше мирне життя. Найбільше геройство в таких місцях -  це геройство звичайних людей. Я б це назвав  «геройством повсякденного життя». Вони повинні виживати, дбати за свою родину в таких складних умовах, - а це великий подвиг.

 

На війні від журналістів ніхто не вимагає бути героями - ми повинні лише спостерігати. Але звісно, можемо і  допомагати - дати води, віднести на руках постраждалих до шпиталю, що розташований за кілька кілометрів. І допомагаємо не від геройства - буває так, що немає кому це зробити за нас.

 

Я дуже добре пам'ятаю лікаря зі шпиталю поблизу річки Йордан, який не мав чим лікувати поранених. І морг був настільки переповненим, і холодильна камера була зіпсута, що тіла загиблих лежали біля входу в морг та страшно смерділи. А погода була спекотна, тому тіла швидко псувалися.  І цей лікар хотів, щоб я це побачив,  написав, і щоб щось змінилося. Бо думав, що станеться диво, і  хтось обов'язково забере тіла, дасть ліки. Але,  на жаль, наші тексти не мають такого впливу. З іншого боку, якби нас, журналістів, там не було, то людей гинуло б іще більше. Місія журналіста в тому, щоб докопуватися до правди, і цю правду доносити до людей. Журналісти повинні інформувати, а не змінювати. Таким є наш внесок. 

 

Робота в гарячих точках небезпечна, але є багато інших небезпечних речей. Я їду в гарячі точки, бо вважаю, що хтось має туди їхати. Коли я їхав на війну в Грузії, то думав: «Чого я маю сидіти у Варшаві, де нічого не відбувається, якщо можу бути там?». І я не вважаю це своїм обов'язком, я лиш переконаний, що мушу про ці події розказати, а люди повинні знати, що відбувається. Найважливіше, що має знати молодий журналіст, коли приїздить до гарячих місць: жоден текст не вартий кулі в голові. Бо якщо отримаєш кулю в голову, то не напишеш того тексту. І має бути обов'язкова підготовка  вдома: знати правила безпеки, мати контакти.

 

Я лише раз у житті брав зброю до рук (в Афганістані) і  лише тому, що  не мав іншого вибору. І мусив декілька разів вистрілити, проте стріляв так, що впевнений - ні в кого не влучив. Але то був виняток,  і це ніколи не повториться. Якщо журналіст бере до рук зброю, він перестає бути журналістом. 

 

На жаль, зараз усе менше журналістів їде до «гарячих точок». І проблема, перш за все, фінансова, адже такі поїздки дорого коштують. Якби газети були багатші, то більше журналістів працювало б у «гарячих точках». Один мій колега не міг повернутися з Близького Сходу, бо не вистачило редакційних коштів.  Смішно, але так ми живемо.  І газети зараз менше зацікавлені в тому, щоб відправляти своїх журналістів за кордон. Мовляв, сиди в Польщі і пиши про те, що відбувається в Польщі. Таке  завжди було, але прикро, що нічого не змінюється. А міжнародна тематика  не дуже цікавить читачів. Коли вони натикаються в газеті про Близький Схід, то думають : «А, знову Близький Схід, знову нескінченні вбивства». Але ж ми не пишемо статистику, ми пишемо про життя людей.

 

Оксана Піддубна, Школа журналістики УКУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Піддубна, Школа журналістики УКУ для ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду