Німецький режисер Костянтин Вернер: «Ваші "відкоти" руйнують кіноіндустрію»

Німецький режисер Костянтин Вернер: «Ваші "відкоти" руйнують кіноіндустрію»

31 Серпня 2013
17560
31 Серпня 2013
09:29

Німецький режисер Костянтин Вернер: «Ваші "відкоти" руйнують кіноіндустрію»

17560
Про зйомки стрічки «Сніг у Карпатах» — роман солдата австро-угорської армії та дівчини з Галіції. Перша світова війна руйнує їхні плани і розкидає в різні країни. Зустрічаються вони лише в роки Другої світової
Німецький режисер Костянтин Вернер: «Ваші "відкоти" руйнують кіноіндустрію»
Німецький режисер Костянтин Вернер: «Ваші "відкоти" руйнують кіноіндустрію»

Йому 43 роки. Живе в Лос-Анджелесі. Приїхав в Україну із заявкою на новий гучний фільм - «Сніг у Карпатах». Як каже сам режисер, «за духом він має нагадувати «Доктора Живаго», а за атмосферою - «Віднесених вітром». Попередній фільм Вернера - «Королева слов'ян» - про часи, коли сонце було богом і по землі блукали чудовиська. А майбутній проект - значно ближчий до реалізму (зйомки плануються на 2015-й, зараз іде підготовчий процес) - про кінець Австро-Угорської імперії, про історичний «вир», всередині якого - любовна історія. 

 

- У центрі сюжету «Снігу в Карпатах» - роман солдата австро-угорської армії та дівчини з Галіції. Перша світова війна руйнує їхні плани і розкидає в різні країни. Зустрічаються вони лише в роки Другої світової, - розповідає режисер. 

 

За словами Костянтина Вернера, бюджет «Снігу в Карпатах» - 4 млн євро; оператором виступить Антоніо Рієстра, що зняв популярний фільм жахів «Мама» (2013 р.) з Джессікою Честейн у головній ролі, а згодом отримав премію «Гойя» за роботу над картиною «Чорний хліб». Поки що режисер не розголошує таємниць кастингу. Але натякає, що хоче запросити на головну чоловічу роль актора, відомого в Німеччині та Східній Європі. Хоче він бачити у своєму «Снігу» і львівських акторів, оскільки деякі тутешні театри вважає дуже сильними. Прокатом «Снігу в Карпатах» має намір зайнятися американський дистриб'ютор Entertainment One. Саме ця компанія показувала стрічки багатьох знаменитих режисерів, зокрема Девіда Кроненберга. 

 

- Місцем дії стрічки я вибрав українські Карпати, - каже постановник. - Цей край насичений містикою, через нього проходять багато міжнародних шляхів, і головне - він став майданчиком безлічі цікавих історичних подій.

 

Після цього я об'їхав Львівську й Закарпатську області, вже докладніше заглиблюючись у події Другої світової війни. Мене вразило, що Україна постійно опинялася ніби між молотом і ковадлом: з одного боку були російські війська, а з іншого - гітлерівська Німеччина. Незважаючи на те, що в Європі постійно знімаються фільми про Другу світову, - в них практично ніколи не згадується Україна. Не розкривають драматизму воєнних дій у Західній Україні і російські кінематографісти, - адже в них абсолютно інший погляд на історію.

 

- Чи залучаєте ви консультантів для роботи над сценарієм? 

- Спочатку я самостійно написав сценарій. За його переклад українською мовою взялася письменниця Наталка Сняданко. Вона дуже уважно проробила діалоги відповідно до місцевих діалектів. Нині ж сценарій перечитують кілька істориків, які стежать за тим, щоб у ньому не було жодних історичних неточностей. 

 

- Які міста й регіони України фігуруватимуть у фільмі?

- Події розгортатимуться у Станіславі (тепер - Івано-Франківськ). Правда, за останні сто років це місто докорінно змінилося, і там уже просто неможливо зняти історичний сюжет. Щоб знімати в сучасному Івано-Франківську, нам довелося б домальовувати багато декорацій із допомогою комп'ютерної графіки. Аби уникнути цього, я хочу знімати в одному чеському містечку, яке збереглося значно краще. Сьогодні воно почасти схоже на Станіслав тієї епохи. Ну, а самі карпатські ліси зніматимемо в Україні.

 

- В українській кіноіндустрії досить поширені «фокуси» з бюджетами. Простіше кажучи - «відкоти»...

-Якщо мені виділять суму, необхідну для роботи, з якої я муситиму частину віддати, то я просто не зможу зробити кіно! Якось я зустрічався з продюсером Джорджа Лукаса. Він мені розповів, що одного разу мав знімати в Україні фільм. Але через такі махінації мусив перенести місце зйомок... 

 

Такий спосіб ведення справ - «відкоти» - руйнує кіноіндустрію. У Росії та ж сама ситуація, і тамтешні продюсери навіть не починають роботу над фільмом доти, доки не отримають свою частку. Вони насамперед думають про особистий заробіток, а вже потім - про сам фільм. Але працювати за такою схемою не погодиться практично жоден іноземний продюсер. Україні необхідно негайно цього позбуватися.

 

Антон Філатов, «Дзеркало тижня. Україна»

Фото - http://gazeta.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17560
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мишко
3915 дн. тому
Тепер що, безграмотність стала ознакою хорошого тону? Яка в біса "Галіція"?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду