Гра довкола акцій ТВі триває

Гра довкола акцій ТВі триває

26 Травня 2013
21309
26 Травня 2013
13:53

Гра довкола акцій ТВі триває

21309
Звільнені журналісти каналу стануть його співвласниками. Формальними чи реальними?
Гра довкола акцій ТВі триває
Гра довкола акцій ТВі триває

Всі ми пам’ятаємо, як 7 травня з’явилася інформація про виведення активів із компанії «Медіа Інфо» компанією «Інфо 24». Через тиждень 14 травня прес-служба колишнього гендиректора ТВі Наталі Катеринчук повідомила, що Високий суд Англії заборонив компанії Balmore Invest Limited проводити будь-які угоди, які можуть призвести до втрати прямого та постійного контролю над акціями компанії «Медіа інфо».

 

А цієї неділі, 19 травня, Костянтин Кагаловський зустрівся з членами колективу ТВі, що звільнилися з каналу 29 квітня, запропонувавши їм стати співвласниками мовника. Як повідомляє «Детектор медіа», згідно з угодою, підписаною 19 травня під час прес-конференції в офісі руху «Чесно», Кагаловський передає журналістам 59% в ТОВ «Інтерпрофіт», а також 59% в ТОВ «Медіа Інфо», яка на 100% володіє Телерадіокомпанією «ТелеРадіоСвіт».

 

Нагадаємо, структура діяльності телеканалу ТВі ѓрунтується на двох основних компаніях: ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт», яка має супутникову ліцензію із терміном дії до кінця 2014 року, та ТОВ «Інтерпрофіт», який володіє всім необхідним для виробництва програм обладнанням. Фінансування діяльності компаній, як і раніше, бере на себе Кагаловський відповідно до узгоджених бюджетів.

 

«День» зателефонував Віталію Гайдукевичу — до 29 квітня телеведучому ТВі, щоб дізнатися, чи справді такий крок пана Кагаловського дозволяє істотно вплинути на ситуацію на ТВі?

 

— Ми матимемо право на формування редакційної ради. Буде підписано персональну угоду з кожним представником колективу. Люди, які стануть акціонерами цього медійного ресурсу, самі зможуть обирати головного редактора, самі формуватимуть редакційну раду, редакційний статут. Кагаловський, який залишається найбільшим акціонером, гарантує інвестиції в проект, а журналісти у свою чергу гарантують адекватність цього проекту, — зазначив Віталій у коментарі «Дню». — І відповідно ті, хто захоче отримати акції, адже це не примусово, пропонуватимуть правила гри на цьому ресурсі, а якщо пропонують, то і нестимуть відповідальність за правила гри, за редакційну політику. Тобто всі ці питання Кагаловський повністю віддає на відкуп людям, яким він запропонував акції. Те, що нам пропонує пан Кагаловський, я асоціюю з тим каналом, на якому працював останні два роки, тобто з каналом ТВі. Якщо ситуація повертається у русло до конфлікту, журналісти, які захочуть прийняти в дар певний відсоток акцій, формують редакційну раду, в якій, напевно, матимуть більшість, бо це логічно. Якщо є редакційна рада, буде редакційна угода між колективом, який займається виробництвом інформаційного продукту, та Кагаловським про невтручання. Насправді ідею озвучено, а нюанси цієї ідеї ще треба виробити.

 

Утім, наразі на ТВі працюють інші люди, а Костянтин Кагаловський, який на початку конфлікту заявляв, що вирішить проблемну ситуацію упродовж доби, досі не повернув контроль над каналом. Кримінальну справу про рейдерське захоплення мовника українськими правоохоронними органами не порушено. Артем Шевченко, який наразі виконує обов’язки генерального директора каналу, на прохання прокоментувати передачу частини акцій колективу зазначив: «Я особисто працюю у законному правовому полі й готовий коментувати все, що стосується телевізійного продукту, а не чиїсь олігархічні війни з піар-метою». Тобто те, що журналісти приймуть в дар від Костянтина Кагаловського певний відсоток акцій, не означає, що вони здобудуть автоматичний вплив на канал ТВі, який наразі виходить у ефір.

 

— Вирішенням юридичного конфлікту займається пан Кагаловський, бо це його підприємство, в якому він є власником. Вони вирішують, яким чином наші права як акціонерів можуть бути реалізовані, — прокоментував цей аспект Віталій Гайдукевич.

 

На думку юриста Інституту медіа-права Тараса Шевченка, проблема полягає у тому, що на сьогодні Кагаловський втратив контроль над телеканалом, і його частка на телеканалі по суті була розмита до незначної. «Цей контроль перейшов до інших людей — навіть складно чітко зрозуміти, до кого саме. Тому з точки зору втрати контролю — трохи дивною виглядає процедура передання прав на канал людиною, яка в даний момент по суті цими правами не володіє. Для того, щоб робити детальний юридичний аналіз, потрібно бачити всі документи, зокрема й підписані», — зазначив Тарас Шевченко.

 

«День» звернувся до Наталії Катеринчук, генерального директора ТВі, до початку конфлікту з проханням відповісти на запитання: чи є у Костянтина Кагаловського конкретні підстави вважати, що ситуація на каналі повернеться у колишнє русло?

 

 — Звичайно, оскільки все було зроблено (зміна власника і менеджменту. — Ред.) за підробленими документами, то статус-кво повернеться у будь-якому випадку. І журналісти повернуться й будуть працювати. Хоча на сьогодні у нас є інформація про те, що люди, котрі захопили канал, заднім числом переоформили договір оренди з «Інтерпрофіт» на відому нам структуру, і ми побоюємося, що вони, можливо, вже вкрали техніку і обладнання, яке тепер вже, можна вважати, належить нашому трудовому колективу, — зазначила пані Катеринчук у коментарі «Дню».

 

Вікторія Скуба, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вікторія Скуба, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21309
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду