Мене нема там, де нема можливості говорити правду

24 Квітня 2013
20839
24 Квітня 2013
19:18

Мене нема там, де нема можливості говорити правду

20839
На наш вік ще вистачить і важкої роботи, і недоброзичливців, і друзів, і ворогів...
Мене нема там, де нема можливості говорити правду
Протягом останньої доби я чув чимало звинувачень на свою адресу. І відносно того, що я підтримав нове керівництво телеканалу ТВі, і щодо того, що не підтримав страйк журналістського колективу, і що намагаюся пристосуватися до ситуації, що склалася.
 

Що ж, до таких звинувачень, до витівок провокаторів на свою адресу, до спроб скомпрометувати мою репутацію мені не звикати. Як і не звикати до вимог відповісти, на чиїй я стороні в конфлікті, що розгорівся.

 

Мені немає за що триматися. Я захищав і буду захищати майбутнє ТВіВідповідь ця є простою: я залишаюсь на стороні можливості журналістів і своєї особистої можливості говорити правду. Це головне, в чому я бачу свою професійну місію.

 

Я дотримувався цієї позиції протягом трьох десятиліть своєї роботи в журналістиці, не раз і не два чув закиди на свою адресу, але людей, які ці закиди висловлювали, давно вже в професії немає.

 

Я пішов з "Независимой газеты", коли її інвестором став Борис Березовський, бо розумів, що перше незалежне видання в Росії перетвориться на рупор прокремлівських кланів. Тоді теж довелося багато чого пережити після того, як нам вдалося обрати нового головного редактора газети і почати відновлення її доброго імені, відбулося захоплення видання нібито колишнім керівником редакції, а потім ми дізналися, що газета продана.

 

Я закривав програми на СТБ після загибелі свого редактора, тому що розумів, що не зможу більше говорити правду в ефірі. Я пішов з ICTV, коли зрозумів, що можу бути використаний в черговій клановій війні.

 

Я залишив "Газету 24", коли інвестор відмовився гарантувати її незалежність, що було головною умовою моєї роботи. На щастя, мій відхід огородив редакційний колектив від втручання в його роботу, але не зміг зберегти цей унікальний проект.

 

Колектив будь-якого каналу повинен працювати не для інвестора, а для глядачаЯ перераховую тільки деякі віхи своєї роботи. А міг би згадати ще десяток подібних обставин просто тому, щоб пояснити просту річ: мені немає за що триматися. Я захищав і буду захищати майбутнє ТВі не заради Володимира Гусинського, Миколи Княжицького, Ігоря Малашенкa, Костянтина Кагаловського, а заради саме цієї можливості: говорити правду. І якщо такої можливості на каналі не буде, і мене на ньому не буде. Думаю, це ясно.

 

Я не вірю в безкорисливість інвесторів на пострадянському просторі просто тому, що знаю, що це не більш ніж гарний міф. У цьому сенсі співпраця з Володимиром Гусинським і Костянтином Кагаловським в рамках телеканалу ТВі було для мене прийнятною саме тому, що обидва бізнесмени знаходяться в еміграції. Навряд чи ми знайшли б спільну мову в роки їхньої роботи в Росії, коли у кожного з майбутніх інвесторів ТВі були власні інтереси в цій країні.

 

Але разом з тим я переконаний, що колектив будь-якого каналу повинен працювати не для інвестора, а для глядача.

 

Природно, мої програми не будуть виходити в ефір до нормалізації ситуації навколо каналу і рішення творчого колективу продовжувати роботу. Але я впевнений, що те, що зобов'язаний зробити будь-який відповідальний керівник телеканалу - це забезпечити журналістам можливість виходити в ефір і розповідати правду про події у країні.

 

Вся унікальність будь-якого журналістського колективу - у рівні чесності, який він може собі дозволитиА завдання конфліктуючих сторін у бізнес-конфлікті - цивілізовано розібратися між собою, не залучаючи до війни журналістів, які не зможуть замінити собою судових інстанцій та державних органів. Те, що канал виявився заручником багатоповерхових офшорних схем, - справжня пастка, закладена його інвесторами. Однак не журналістів у цьому винити.

 

Зараз багато говорять про унікальний журналістський колектив, який може бути втрачений в результаті цієї ситуації. Я спостерігав за багатьма унікальними колективами, в багатьох працював. І усвідомив одну просту річ: вся унікальність будь-якого журналістського колективу - у рівні чесності, який він може собі дозволити. Якщо говорити правду не вдається, то й ніякий колектив не важливий.

 

Саме тому важливо не збереження унікального колективу, а легітимне продовження правдивої діяльності телеканалу. Якщо це не вдасться, тоді доведеться замислюватися про інші проекти і формувати новий колектив.

 

На наш вік ще вистачить і важкої роботи, і недоброзичливців, і друзів, і ворогів.

 

Віталій Портников, президент ТВі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Портников, ТВі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20839
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду