«Донбас Медіа-груп» поглинає луцьку телекомпанію «Аверс» (ОНОВЛЕНО коментарем керівництва ТК «Аверс»)

26 Грудня 2006
4089
26 Грудня 2006
12:38

«Донбас Медіа-груп» поглинає луцьку телекомпанію «Аверс» (ОНОВЛЕНО коментарем керівництва ТК «Аверс»)

4089
На адресу „Вголосу” надійшов відкритий лист акціонерів корпорації, з якого випливає, що нинішнє керівництво корпорації робить цілеспрямовані кроки, які ставлять під сумнів подальше існування “Аверсу” як самостійної структури. Після публікації статті "ТК" отримала коментар керівництва.
«Донбас Медіа-груп» поглинає луцьку телекомпанію «Аверс» (ОНОВЛЕНО коментарем керівництва ТК «Аверс»)

Скандал між акціонерами ВАТ “Корпорація “Аверс”, до складу якого входить і однойменна телекомпанія, давно вже вийшов за межі локального і набув загальнодержавних обрисів. Суди, захоплення, припинення та відновлення телетрансляцій, утиски журналістів і недопуск на територію акціонерів, яким належить 54% ВАТ, - стали невеселими буднями життя корпорації. На адресу „Вголосу” надійшов відкритий лист акціонерів корпорації, з якого випливає, що нинішнє керівництво корпорації робить цілеспрямовані кроки у напрямку зміни власника належного товариству майна, які ставлять під сумнів подальше існування “Аверсу” як самостійної структури.

 

Відкритий лист акціонерів ВАТ «Корпорація «Аверс» до громадськості та журналістів

Ми, Леонід Кирильчук, Олег Іщук та Володимир Яцюра, є акціонерами ВАТ “Корпорація “Аверс” і володіємо близько 54 відсотків розміру статутного фонду товариства. Неодноразово зверталися до органів влади із проханням припинити привласнення Величком О.В. майна і грошових коштів ВАТ “Корпорація “Аверс” та грубі порушення прав більшості акціонерів. Бездіяльність владних і правоохоронних структур змусила нас звернутися до Вас, аби читачі знали, що ВАТ “Корпорація “Аверс” невдовзі може припинити своє існування.

Луцька міська рада і виконком письмово повідомлені про заборону ВАТ “Корпорація “Аверс” вчиняти будь-які дії з відчуження майна та активів товариства. Така заборона накладена ухвалою Луцького міськрайонного суду від 26.10.2006 року у справі про визнання недійсним сфальсифікованого протоколу загальних зборів акціонерів №23 від 20.02.2003 року. Крім того, є рішення господарського суду, яким ТОВ “Донбас Медіа-груп” відмовлено у позові про визнання права власності на нерухоме майно, зазначене як майновий внесок ВАТ “Корпорація “Аверс” до статутного фонду цієї фіктивної структури.

Нашу стурбованість викликає те, що на розгляд виконкому все ж були подані документи ТОВ “Донбас Медіа-груп” про видачу свідоцтва на право власності на нерухоме майно, що знаходиться в Луцьку (зокрема, приміщення на проспекті Соборності, 26, 28 та вулиці Конякіна, 19-а), і ці документи сьогодні знаходяться на розгляді у виконкомі. Хочемо звернути увагу на неправомірність такого подання.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 28.11.2006 року накладено арешт на зазначене вище нерухоме майно. Предметом позову до суду є визнання недійсним рішення про створення ТОВ “Донбас Медіа-груп” як фіктивного підприємства. Це рішення просунуте Величком О.В. з метою привласнення майна ВАТ “Корпорація “Аверс” із використанням рейдерських схем. Позивач, відповідно, просив визнати недійсними всі наступні рішення про передачу майнових внесків ВАТ “Корпорація “Аверс” в обмін на корпоративні права фіктивного підприємства, які нічого не коштують.

Величко О.В. відсторонений від виконання обов'язків голови правління та члени правління Сінькевич В.О. і Патійчук Л.В прийняли рішення про участь у створенні нового господарського товариства “ТОВ “Донбас Медіа-груп”, у якому засновниками виступили ВАТ “Корпорація “Аверс” та мешканка Донецька Міглазова О.В., внесок якої становив усього 500 гривень, що становить 0,28 відсотка від розміру статутного фонду. ВАТ “Корпорація “Аверс” тим часом вносить вбудовані приміщення на проспекті Соборності, 26 загальною площею 625,8 квадратного метра та Соборності, 28 (603,5 кв. м).

Юридичною адресою новоствореного товариства значиться: м.Київ, вул. Артема, 21, офіс 406. Яким чином із офісу в Києві можна ефективно управляти комплексом у Луцьку і які вигоди від цього отримає товариство, важко собі уявити. Всім зрозуміло, що жодної необхідності у створенні такого товариства для корпорації немає, громадянка Міглазова О.В. не вносить значних активів, що могли б бути використані для розвитку товариства, ціна майнового внеску корпорації “Аверс” занижена в десятки разів від реальної ринкової вартості. Крім того, виникає необхідність сплати ПДВ від вартості переданого майна та оренди свого ж майна для здійснення діяльності товариства. Але комусь, виявляється, це вигідно.

Надалі було сфальсифіковано два протоколи зборів правління про передачу до статутного фонду ТОВ “Донбас Медіа-груп” приміщення на вулиці Конякіна, 19а у Луцьку двома частинами. Спершу передано частину приміщення вартістю 216218,53 гривні площею 110,3 кв.м., 515,4 кв.м. та 83,4 кв.м. (відповідно підвал, другий поверх та мансардне приміщення) - за актом від 11 жовтня 2006 року. Опісля передано другу частину приміщення вартістю 237288,47 гривні (частину підвалу площею 294,6 кв.м. та приміщення першого поверху площею 483,6 кв.м.) - за актом від 25 жовтня ц.р.

Величко О.В. настільки поспішав відчужити другу частину приміщення, що передав його як внесок до статутного фонду за тиждень до прийняття рішення ТОВ “Донбас Медіа-груп” про збільшення розміру статутного фонду (протокол №3 від 30 жовтня 2006 року), а громадянку Міглазову О.В., яку вже розшукує податкова міліція Печерського району Києва, така дрібниця в документації зовсім не схвилювала.

Зазначені у протоколах і актах прийому-передачі майна характеристики не відповідають дійсності та технічний документації, що підтверджується матеріалами інвентаризаційних справ Волинського ОБТІ. Щодо цих приміщень остання технічна інвентаризація проводилась ще у 1995 році. З того часу відбулися ряд перепланувань і перебудова, що не відображено в технічній документації і не проходило відповідного погодження.

Підписавши акт прийому-передачі нерухомого майна формально, без дотримання вимог законодавства, Величко О.В. і громадянка Міглазова О.В. порушили ряд законодавчих та нормативно-правових актів. Згідно з положеннями Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Вона є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати відповідну інформацію.

Відчужувач нерухомого майна - ВАТ “Корпорація “Аверс” - повинен був провести інвентаризацію, привести у відповідність з дійсними даними технічні документи, легалізувати проведені перебудову і перепланування, ввівши у встановленому законом порядку об'єкти в експлуатацію, отримати витяг із реєстру про наявність права власності на нерухоме майно та витяги про відсутність заборон для відчуження й інших обтяжень. Крім того, необхідно отримати відповідні повноваження на відчуження двох об'єктів нерухомості площею більше 1600 кв. м. Цього зроблено не було.

Про істинні наміри Величка О.В. свідчить той факт, що він штучно зменшив частку ВАТ “Корпорація “Аверс” у новоствореному товаристві. Збори учасників ТОВ “Донбас Медіа-груп” вирішили збільшити статутний капітал цього ТОВ до розміру 4 404 501,16 гривні. ВАТ “Корпорація “Аверс”, як бачимо, робило свій внесок нерухомим майном. Олена Міглазова - простими іменними акціями ВАТ “Спецелектрообладнання” номінальною вартістю 0,25 гривні в кількості 16 040 000 штук на загальну суму понад 4 мільйони гривень.

У протоколі зборів учасників ТОВ “Донбас Медіа-груп” від 3 жовтня 2006 року зафіксовано, що з урахуванням додаткових внесків статутний капітал між учасниками товариства розподілився таким чином: ВАТ “Корпорація “Аверс” - 394 001,16 гривні, що становить 8,95 відсотка статутного капіталу; Міглазова О.В. - 4 010 500,00 гривень, що становить 91,05 відсотка. Насправді її акції на фондовому ринку нічого не коштують, але у ТОВ “Донбас Медіа-груп” вносяться, щоб зменшити частку ВАТ “Корпорація “Аверс”, зроблену нерухомим майном, внесеним за заниженою не індексованою вартістю.

Тобто, це завідомо збиткова та економічно недоцільна передача майна до підконтрольної структури, що має на меті привласнення майна корпорації та завдасть значних збитків товариству і акціонерам. Величко О.В., звикши управляти товариством як сімейним бізнесом, усунувши більшість акціонерів від управління товариством, вирішив прибрати до рук його майно, фактично грабуючи акціонерів.

За таких умов реєстрація права власності на нерухоме майно за ТОВ “Донбас Медіа-груп” буде незаконною. Якби ця оборудка відбулася, то всі права власності на майно ВАТ “Корпорація “Аверс” перейшли б до рук донецьких ділків, а сама корпорація “Аверс”, як відпрацьований для Величка О.В. продукт, фактично припинила б своє існування.

Постає логічне запитання: правоохоронні органи нарешті вживатимуть заходів, щоб зупинити розкрадання “Аверсу” паном Величком О.В., чи ВАТ “Корпорація “Аверс” таки відійде в минуле, а її працівники поповнять кадровий резерв центру зайнятості?

 

Акціонери ВАТ “Корпорація “Аверс”.

 

Довідка «Вголосу»:

ТОВ «Донбас медіа-груп» було створено у 31 липня 2006 року після того, як між власниками акцій ВАТ «Корпорація «Аверс» розгорівся скандал навколо того, хто повинен надалі очолювати правління. Акціонери, які володіють майже 54-ма відсотками акцій, висловили недовіру голові правління Олегу Величку і обрали новим головою Леоніда Кирильчука. Однак пан Величко відмовився виконувати таке рішення акціонерів, вважаючи його неправомірним...

Після опублікування даної статті на сайті «Детектор медіа» редакція отримала коментар до неї від правління ВАТ "Корпорація "Аверс" ТзОВ "Донбас Медіа-Груп". Наводимо його повністю.

 

Коментар до відкритого листа щодо статті «Донбас Медіа-груп» поглинає луцьку телекомпанію «Аверс» іншої сторони в особі діючого правління ВАТ «Корпорації Аверс». ТзОВ та "Донбас Медіа-Груп"

«Громадянами Кирильчуком Л.О., Іщуком О.Р. та Яцюрою В.І. на ім'я членів виконавчого комітету Луцької міської ради подано скарги з приводу  оформлення Товариством з обмеженою відповідальністю "Донбас Медіа -  Груп" права власності на будівлі які внесені в статутний фонд  товариства. При цьому Кирильчук Л.О., Іщук О.Р. та Яцюра В.І. умисно  намагаються ввести в оману членів виконавчого комітету, перекручуючи  факти та спотворено викладаючи зміст нормативно правових актів.  Зокрема,  в скарзі зазначаються неправдиві дані щодо підробки Величком О.В. документів, оформлення їх "задніми" числами, відчуження майна за заниженими цінами, фальсифікацію протоколу про своє обрання та намір  Величка О.В. привласнити майно корпорації.
Ніколи, ніякого протоколу про своє обрання Головою правління ВАТ  "Корпорація "Аверс" Величко О.В. не підробляв. Величко О.В. ще був  керівником комунального підприємства, потім директором товариства з  обмеженою відповідальністю, в яке було реорганізовано таке підприємство,  а в послідуючому є головою правління Відкритого акціонерного товариства  "Корпорація "Аверс" з часу його створення шляхом реорганізації  товариства з обмеженою відповідальністю, ще коли ні Кирильчук Л.О., ні  Іщук О.Р., ні Яцюра В.І., будучи посадовими особами виконавчого комітету, не були акціонерами цього акціонерного товариства.

Ніякого оформлення документів "задніми" числами, допущено не було. Кирильчук Л.О., Іщук О.Р. та Яцюра В.І. видають бажане за дійсне, і з метою очорнити голову правління акціонерного товариства намагаються показати його "фальсифікатором" документів, при цьому роблять це абсолютно голослівно, не маючи для підтвердження своїх заяв жодних
доказів, а таких і не може бути. Усі складені з участю Голови правління ВАТ "Корпорація "Аверс" Величка О.В. документи відображають дійсний хід подій і відповідають дійсності, оскільки при складанні певних документів приймав участь не тільки Величко О.В. а й інші особи.

Є абсолютно неправдивим викладене у скарзі щодо фіктивності ТОВ "Донбас Медіа-Груп" та його неіснуючої адреси та звернення правоохоронних органів. По-перше, жодним правоохоронним органом не проводиться перевірка щодо створення чи діяльності ТОВ "Донбас Медіа - Груп". У скарзі не випадково не зазначають у яких саме правоохоронних органах знаходяться не розгляді матеріали. Щоб виправдатись від такого обвинувачення, необхідно перевірити усі правоохоронні органи Луцька, Києва і Донецька, що практично неможливим. На відміну від перевірки такої інформації щодо конкретно названого органу.

А щодо "фіктивності" юридичної адреси, то тут і доводити нічого, ось підприємство є, за вказаною адресою, звернулось із відповідною заявою до виконавчого комітету Луцької міської ради, зазначило свою адресу, за якою воно знаходиться та здійснює свою господарську діяльність та цілком виправдано розраховує отримати відповідь.

Абсолютно є неправдивим викладене в скарзі щодо того, що Величко О.В. є відстороненим від обов'язків голови правління товариства. Автори скарги хотіли б, щоб так умали і всі інші, але вони умисно замовчують ту обставину, що саме протокол №1-а від 01.06.2006 року "зборів" акціонерів в якому викладено начебто рішення про відсторонення Величка О.В. від виконання обов'язків є підробленим Кирильчуком Л.О. та Іщуком О.Р.. Саме це встановив 20.10.2006 року Луцький міськрайонний суд при розгляді справи щодо законності такого рішення зборів акціонерів, визнавши, що таких зборів після перерви взагалі не відбувалось. Протокол появився лише майже через три місяці і лише для того щоб якось виправдати намагання Кирильчука Л.О. зайняти посаду голови правління під час подій 22-23 серпня 2006 року з використанням явно незаконної ухвали також Луцького міськрайонного суду від 22 серпня 2006 року, до речі в послідуючому – 22.09.2006 року – скасованої судовою палатою в цивільних справах апеляційного суду Волинської області, та такої ж незаконної ухвали Корецького районного суду Рівненської області ( де Корець, а де Луцьк) якою фактично було заборонено акціонерному товариству та дочірнім підприємствам розпоряджатись своїм майном та здійснювати господарську діяльність. Замовчуючи ту обставину, що судом визнано, що зборів не було, ніхто Величка О.В. не відстороняв від виконання обов’язків голови правління, Кирильчук Л.О., Ящук О.Р. та Яцюра В.І. умисно намагаються перевернути фактичні обставини з ніг на голову.

Також неправдиво викладено у зверненні Кирильчука Л.О., Іщука О.Р. та Яцюри В.І. з правової точки зору можливість передачі майна товариству до його державної реєстрації. При цьому автори цього звернення покликаються лише на положення Цивільного Кодексу України, щодо набуття юридичною особою правоздатності і при цьому не згадують положення Закону України "Про господарські товариства" (ст. 52) та Цивільного Кодексу України (ст.144), відповідно до яких допускається вносити внески до статутного фонду товариства з обмеженою відповідальністю як коштами, так і майном і до державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю обов'язково має бути внесено не менше 50% статутного фонду. А відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (ст.24 п.4) для державної реєстрації юридичної особи обов'язково подається документ, що підтверджує внесення засновниками вкладів до статутного фонду юридичної особи. Тобто засновниками ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" - ВАТ "Корпорація "Аверс" обов'язково мав бути здійснений внесок до статутного фонду, а таким внеском було майно, до державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю. Таким чином, ВАТ "Корпорація "Аверс" передавши до статутного фонду ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" майно до державної реєстрації останньої, не порушило вимог чинного законодавства. А правочини, вчинені засновником в інтересах товариства до його державної реєстрації і надалі схвалені ним, в тому числі прийняття майна до статутного фонду з підписанням відповідного акту приймання-передачі, породжує права і обов'язки для самого товариства (ст.8 Закону України "Про господарські товариства"). Про ці положення чинного законодавства заявники умисно замовчують і наводять лише ті положення, які дають їм можливість тлумачити норми права у вигідному для них світлі і очорнити дії засновників ТзОВ "Донбас Медіа-Груп".

Також Кирильчук Л.О., Іщук О.Р. та Яцюра В.І. неправдиво повідомляють про зміст рішення Господарського суду Волинської області по справі за позовом ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" до ВАТ "Корпорація "Аверс" про визнання права власності, оскільки судом прийнято рішення про відмову в позові з тих мотивів, що з врахування порядку оформлення права власності на будівлі передані до статутного фонду товариства необхідно було звертатись до виконавчого комітету, що ніяким чином не свідчить про незаконність дій засновників при створенні ТзОВ "Донбас Медіа-Груп".

Не відповідає дійсності і викладене у зверненні про проведення  переобладнання приміщень по проспекту Соборності,26 та Собрності,28.  Оскільки з часу оформлення права власності на ці приміщення за ВАТ  "Корпорація "Аверс" ніякі переобладнання в цих приміщеннях не  проводились, підстав для внесення змін до технічної документації немає. Відповідно до ст.12 Закону України "Про господарські товариства" майно, передане до статутного фонду товариства, є власністю цього товариства. Тому, звернення ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" стосується не набуття права власності на майно, внесене до його статутного фонду, а оформлення цього права, видачі свідоцтва про право власності, оскільки з моменту складення акту приймання-передачі це майно вже стало власністю ТзОВ "Донбас Медіа-Груп".

Таким чином, звернення Кирильчука Л.О., Іщука О.Р. та Яцюри В.І. направлене на те, що з надуманих мотивів та шляхом повідомлення неправдивої інформації і викривленого тлумачення окремих положень чинного законодавства перешкодити ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" здійснити оформлення вже набутого права власності на майно.»

 

Крім того, правління ВАТ "Корпорація "Аверс" ТзОВ "Донбас Медіа-Груп" висловило до виконкому Луцької міської ради прохання при прийнятті рішення керуватись «не неправдивою інформацією, а вимогами чинного законодавства», а також «врахувати, що звернення про оформлення права власності підлягає розгляду у визначений строк.»

"Вголос", "Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4089
Теги:
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5652 дн. тому
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду