Томенко хоче притягувати чиновників до відповідальності за відмову надавати інформацію про розпорядження бюджетом

27 Лютого 2013
5028
27 Лютого 2013
12:43

Томенко хоче притягувати чиновників до відповідальності за відмову надавати інформацію про розпорядження бюджетом

5028
Томенко хоче притягувати чиновників до відповідальності за відмову надавати інформацію про розпорядження бюджетом

5 березня розпочнеться прийом пропозиції щодо змін до Закону про доступ до публічної інформації.  Пропозиції до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації можна буде надсилати протягом двох тижнів.

 

Про це 26 лютого повідомив голова Комітету Микола Томенко під час круглого столу «Актуальні проблеми застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» органами державної влади та місцевого самоврядування».

 

За його словами, рівень виконання Закону про доступ до публічної інформації є недостатнім. Тому внесення до нього поправок, які сприятимуть вирішенню цієї проблеми, є пріоритетним завданням Комітету з питань свободи слова.

 

Наразі одним з найбільш поширених порушень виконання закону є відмова надавати інформацію про розпорядження бюджетними коштами і майном. Це прямо суперечить ст. 6 Закону «Про доступ до публічної інформації», в якій вказано, що така інформація обмежуватися не може.

 

«Тому потрібно створити прецеденти притягнення чиновників до відповідальності за порушення Закону, можливо, навіть кримінальної.  Тоді інші знатимуть, що відмова надати інформацію може для них погано закінчитися», - переконував пан Томенко.

 

Серед інших пропозицій голови Комітету щодо можливих поправок до Закону було, зокрема, зобов'язання місцевої влади публікувати проекти рішень за 20 днів до їх розгляду.

 

«Зараз проекти не публікуються. Громада дізнається про все постфактум і не здатна ні на що вплинути, перешкодити ухваленню невигідних для неї рішень», - пояснив Микола Томенко.

 

Також він запропонував вилучити з генеральних планів (детальних планів територій) інформації з обмеженим доступом і перенести її у додатки. Таким чином, самі плани стануть доступними для громадськості.

 

«Проблема у тому, що більшість генеральних планів намальовано на картах Міністерства оборони, які мають обмежувальні грифи. Міністерство вже почало наукову роботу щодо визначення, які саме позначки на цих картах є небезпечними з точки зору їх відкриття», - повідомив Денис Іванеско, керівник головного Управління із забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента.

 

Віктор Резванюк, керівник інформаційного Управління апарату Верховної Ради, запропонував внести до закону уточнення, що за запитом може бути надана лише наявна задокументована інформація, а не та, яку потрібно створювати за запитом шляхом узагальнення або аналітичної обробки певного масову даних.

 

Також було запропоновано узгодити Закон «Про доступ до публічної інформації» із законодавством про  захист персональних даних. Зокрема, звузити межі захисту приватності державних службовців і посадовців відповідно до європейських стандартів і практики Європейського суду з прав людини.

 

Микола Томенко запевнив, що новий закон буде ухвалено до кінця 2013 року, а за сприятливих умов - ще до завершення літньої сесії парламенту.

 

З висновками та рекомендаціями учасників круглого столу «Актуальні проблеми застосування законодавства України про доступ до публічної інформації органами державної влади та місцевого самоврядування» можна познайомитись тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5028
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду