SOS до Варшави. Поверніть на «Інтер» українську. Звернення до членів Громадської ради та власників «Інтеру» добродіїв Фірташа та Льовочкіна

20 Лютого 2013
19338
20 Лютого 2013
19:05

SOS до Варшави. Поверніть на «Інтер» українську. Звернення до членів Громадської ради та власників «Інтеру» добродіїв Фірташа та Льовочкіна

19338
SOS до Варшави. Поверніть на «Інтер» українську. Звернення до членів Громадської ради та власників «Інтеру» добродіїв Фірташа та Льовочкіна

Як повідомили «Українська правда» та «Детектор медіа», 21 вересня у Варшаві Громадська наглядова рада Inter Media Group проведе засідання, де обговорить зміну власників та топ-менеджменту групи: «На порядку денному засідання Громадської наглядової ради - підведення підсумків моніторингу новинних програм каналу "Інтер" за час дії Меморандуму про співпрацю між Міжнародним фондом "Відродження" та UA Inter Media Group Limited, вироблення рекомендацій керівництву каналу та обговорення перспектив співпраці у зв'язку зі зміною власника медіа групи та її керівництва».

 

«Моніторинг новин "Інтера", що проводився провідними незалежними громадськими моніторинговими організаціями ("Академія Української Преси" та "Детектор медіа"), показав помітне покращення якості новинного мовлення на каналі за час дії Меморандуму», - йдеться у повідомленні фонду.

 

Цілком згоден з такою оцінкою. Протягом останніх місяців новини «Інтера» дійсно стали більше відповідати стандартам об'єктивної журналістики. Політична воля колишнього власника, вміння новинарів виготовляти якісній інформаційний продукт в умовах послаблення цензури, активність членів Громадської наглядової ради - ось три чинники, які забезпечили очевидний прогрес. Табу, по суті, залишилося одне - критика першої особи.

 

Однак забезпечення об'єктивності новин - не єдина проблема цього каналу, варта уваги Громадської ради. На сьогодні канал хай і меншою мірою, ніж, наприклад, «Україна», дискримінує українську мову та права україномовних глядачів.

 

Надаючи телерадіорганізаціям право «на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин», так званий закон «Ківалава-Каліснічєнка» передбачає, що «обсяги такого мовлення мають відповідати чисельності мовних груп».

 

Ця норма означає, що обсяг мовлення українською мовою визначається не за суб'єктивним побажанням власників. На загальнонаціональних телеканалах він має становити не менше 70%, що відповідає кількості громадян України, які визнають українську мову рідною - саме за цим критерієм визначаються мовні групи!

 

Сподіваюсь, що члени наглядової ради, як-то: шановні Євген Бистрицький, Ігор Бураковський, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Валерій Чалий, - порушать це питання перед власниками та менеджментом каналу. Особливі надії у мене на Івана Дзюбу, якого теж було проголошено членом ради.

 

Розраховую, що Дмитро Фірташ, який подає ознаки іміджу мецената-українофіла, зацікавиться темою поступового зникнення української мови з його приватного каналу, який, тим не менше, користується державним частотним ресурсом.

 

Думаю, глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін розуміє, що його мовна політика як власника каналу стане ще одним індикатором ставлення влади й ПР до української мови, рівно як його готовності виконувати норму закону, освяченого підписом «дорогого шефа».

 

Маю надію, що голова правління телеканалу «Інтер» Єгор Бенкендорф, який скорочував на Першому національному долю української мови, посилаючись на права російськомовних глядачів, тепер так само збільшуватиме частку української на «Інтері», переймаючись правами україномовних.

 

І навіть припускаю, що панове Євгеній Кисельов та Савік Шустер говоритимуть не лише мовою країни, яка запровадила для них заборону на професію й витурила на еміграцію, але й мовою країни, яка вже не один рік забезпечує гідною роботою, куснем хліба, грудкою масла та ложечкою чорної ікри.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Медведєв, політтехнолог, віце-президент Української PR-Ліги, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19338
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду