Суд зобов’язав «Українську правду» та «Юстиніан» спростувати коментарі відвідувачів

20 Лютого 2013
7154
20 Лютого 2013
15:39

Суд зобов’язав «Українську правду» та «Юстиніан» спростувати коментарі відвідувачів

7154
Суд зобов’язав «Українську правду» та «Юстиніан» спростувати коментарі відвідувачів

Справу за позовом, пред'явленим до видавництва «Юстиніан» та приватного підприємства «Українська правда», 14 лютого розглянув Апеляційний суд Києва і зобов'язав  спростувати інформацію, розміщену в коментарях цих інтернет-видань. Про це повідомляє Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).

 

До видань позивалися Олександр Сиволапенко та ТОВ «Євротрансгруп». Предметом позову були дописи під назвою «Подвиги» Александра Литвиненко - Саши Самарского - «Попугая» и его подельников», який 27 січня 2012 року розмістила громадянка Людмила Данкович-Глінська у розділі «Книга скарг без пропозицій» на сайті «Юстиніан» (http://www.justinian.com.ua), а також допис цього ж автора на сайті «Народні блоги» (http://narodna.pravda.com.ua/) «Українською правди» 22 квітня 2009 року під назвою «Шавки в мантиях до сих пор на свободе».

 

Справа стосується захисту честі, гідності, ділової репутації, спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди.

 

Своїм рішенням апеляційний суд зобов'язав власників сайтів «Юстиніан» та «Українська правда» спростувати інформацію, розміщену в зоні вільного доступу користувачів, тобто - у коментарях. Спростування вимагають розмістити на головних сторінках сайтів.

 

«Це рішення є прецедентним і воно не враховує практику Європейського суду за статтею 10 Європейської конвенції про захист прав людини та містить багато порушень українського законодавства, - каже адвокат, медіа-юрист ІРРП Людмила Опришко. - Такий прецедент є небезпечним, адже створює негативну практику покладання відповідальності на одну особу за висловлювання іншої. Тобто виходить, що власники сайтів відповідають не лише за інформацію, яку вони публікують, а й за коментарі на своїх сайтах».

 

Рішення апеляційного суду міста Києва буде оскаржене у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

 

Правовий захист видавництву «Юстиніан» надається медіа-юристами Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) в рамках Фонду стратегічних судових справ у сфері свободи слова та діяльності ЗМІ за підтримки МФ «Відродження».

 

Нагадаємо, раніше Печерський районний суд  зобов'язав «Українську правду» та юридичний портал «Юстиніан» спростувати дописи, які були розміщені у блогах та гостьовій книзі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7154
Читайте також
24.06.2020 12:15
Орися Грудка
для «Детектора медіа»
1 981
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2Геннадий
4082 дн. тому
Геннадий, а почему Вас не привлекли к отвественности за слово из трех букв, написанное соседом-алкашом на двери Вашей квартиры? Дверь-то Вам принадлежит - значит, хозяин должен и отвечать. Солидарно с алкашом. ))) А вообще - дебил ты, Геннадий )))
Маша
4083 дн. тому
Геннадій, все було б правильно, якби в статті не йшлося про те, що це був коментар на сайті, а не авторська стаття... То про яку відповідальність йде мова?
Геннадій
4083 дн. тому
все правильно. Солідарну відповідальність несуть як автор публікації, так і ЗМІ, яке його опублікувало. За базар треба відповідати навіть в інтернеті
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду