Григорій Чапкіс: «Продюсери забороняли нам спілкуватися з зірками»

4 Грудня 2006
2822
4 Грудня 2006
17:52

Григорій Чапкіс: «Продюсери забороняли нам спілкуватися з зірками»

2822
Хвиля всенародної мегапопулярності накрила його з головою лише на 76-му році життя, завдяки «ящику», коли Григорій Чапкіс виявився одним із суддів у «Танцях із зірками»!
Григорій Чапкіс: «Продюсери забороняли нам спілкуватися з зірками»

І де, скажіть, справедливість? Людина 60 років танцювала перед великими (світу цього) і малими (у тому числі й народами). Радував Сталіна, Далі, Щербицького, Брежнєва; вчив біля станка Наталю Ужвій і Амвросія Бучму... А хвиля всенародної мегапопулярності накрила його з головою лише на 76-му році життя, завдяки «ящику», коли Григорій Чапкіс виявився одним із суддів у «Танцях із зірками»! Тепер йому проходу не дають: захоплення, автографи, «інтерв’ю» на базарі. І його нинішній розклад — «на знос»: робота в спорткомплексі «П’ятий елемент» (на Рибальському півострові), підготовка «Віденського балу», репетиції, концерти, тренування... Ще раз повторюся: і де ж та справедливість, якщо...? Якщо один із соратників Вірського, патріарх вітчизняної хореографії (і ще безліч легендарних титулів) досі лише заслужений артист, а, наприклад, одна з учасниць того самого танцювального поп-проекту Н.Могилевська (пісеньки котрої, припустимо, багатьом подобаються), уже стільки часу народна артистка України... Як це усе називається? Це називається — ганьба культурної спільноти!

 

Упіймав його по телефону лише глибокої ночі — раніше було неможливо, весь у справах... Він каже: «У мене завтра підйом о пів на восьму ранку, але, звісно ж, на ваші запитання відповім...»

 

— Григорію Миколайовичу, може, дещо пафосне запитання: що дали гіперрейтингові танці народу загалом і вам зокрема? Чому такий бум-тарарам навколо передачі, наче живих танцюристів раніше не бачили?

— Для багатьох ця передача стала не просто відпочинком на канапі, а саме уроком танців. Певною підказкою — як можна змінити себе, стати кращим. Якщо уже ви запитуєте, що ця передача дала глядачу, то насамперед вона дала йому якусь ігрову формулу розвитку повноцінної людини...

 

— Куди метнули! Тоді скажіть, будь ласка, як би, наприклад, оцінив переваги і недоліки цієї «формули» ваш учитель — Павло Вірський.

— Вірський був великим майстром. Він не прощав ні собі, ні іншим недоліків у роботі! А коли врахувати, що часи були важкими і наш колектив був одним із небагатьох, яким дозволяли виїжджати за рубіж, то можете уявити, скільки заздрості його оточувало. У чому це виражалося? Допікали анонімками! Причому писали ж і свої, із тих, з ким він працював. А я був тоді секретарем партійної організації! Зрозуміло, мене часто викликали до ЦК з цього приводу. І тут важливо зрозуміти реакцію Вірського. Він цієї гидоти не читав узагалі. Він просто ущільнював графіки роботи. Спочатку по три виклики на день — репетиції, репетиції, репетиції... Потім — більше. Колектив знемагав. А Вірський казав: «Усі ці «хвороби» можна лише працею вилікувати!» І, знаєте, цей каламутний потік помалу висох... Ще один випадок, якщо не заперечуєте...

 

— Так, звісно...

— Якось ми виступали в Іспанії. І після концерту до Вірського підходить із компліментами Отто Скорцені — людина, яку називали правою рукою Гітлера. Вже дали завісу, Вірського обступили різні люди — журналісти, фахівці... Він гадки не мав, хто до нього підійшов. І не знав, що то саме Скорцені подав руку для вітання. Зате через кілька днів — «доповіді» про те, як фашист ручкається з радянським митцем. А я, як секретар парторганізації, під прицілом, оскільки «недоглядів»... Вірському телефонували із ЦК. Сказали, що Чапкіс більше не поїде на жодні гастролі. По суті, мене зробили «невиїзним». І в цей момент Вірський, авторитет якого був беззаперечним, став як скеля: «Без Чапкіса не поїду нікуди!» І таки наполіг на своєму. От що таке Вірський. Тому щодо його оцінок я навіть фантазувати не хочу...

 

— Григорію Миколайовичу, і усе ж таки, чому народ так активно голосував за пару Зеленський—Шоптенко, у якої був колосальний відрив від суперників?

— Вони стали нам рідними за цей час. Незважаючи на те, що продюсери позбавляли нас права спілкуватися — на час репетицій, щоб ні в кого не виникало підозр у симпатіях-антипатіях. Рівень обох пар високий. Те, що вони зробили за кілька місяців, небагато професіоналів зроблять за кілька десятиліть. «Очи черные» Ями—Могилевської — це ж шедевр, це справжня режисура. Деякі глядачі плакали, адже вийшов справжній спектакль! Єдине, що мене засмутило у зв’язку з цією парою — їхній останній вальс. Я поставив дев’ять балів. Оскільки цей номер виявився вочевидь слабшим... Що стосується Зеленського, то вже за реакцією аудиторії я зрозумів, що багато голосуватимуть за нього. Люди підходили на вулиці, у студії з проханнями: «Підтримайте Вову!» У нього хороша аура, він жартівник, улюбленець публіки, усі дівчата в нього закохані. Він і Козловський — кумири дівчат, тобто тієї найактивнішої частини аудиторії, яка надсилатиме есемески з ранку до ночі! Наташу Могилевську, на мій погляд, підтримали люди старшого покоління, а вони завжди в меншості, якщо йдеться про формат таких шоу. Хоча Наталя виступила відмінно.

 

— Ви чекаєте запрошення на новий сезон «Танців»?

— Не думаю. Поміняються і танцюристи, і судді. Участь у «Танцях» — досить важка праця. Кожна субота — це репетиції, прямий ефір. На фінальному гала-концерті мені запропонували танець...

 

— Ви приголомшливо танцювали!

— Ні... За десятибальною системою я поставив би собі лише «п’ять». Проте у нас і було всього дві репетиції.

 

— Це правда, що люди записуються в танцкласи трудовими колективами?

— Ми одержали в три-чотири рази більше бажаючих, ніж раніше. Люди, котрі соромилися свого віку, ваги, раптом перестали цим перейматися. А танець — то є ритм, правила гарного тону, особлива культура. До мене приїжджають 20-річні «бабусі» — милі, загалом, дівчата — із якимось багажем утоми за спиною. Приміром, одна з них каже: «Мені лише 22...» — «Як?» — «Так... Але доводиться постійно працювати, зранку — комп’ютер, навіть обід — за комп’ютером, потім — ліжко, а зранку усе по колу...» Сутулі, безбарвні, ніби не звертають на себе уваги! Однак рух — це життя! Гадаю, не відкрив вам великого секрету. Але повторювати це необхідно. На канапі з газетою не відпочивають, а повільно вмирають! Жиріють, тупішають. Танцюйте під грамофон у квартирі. Бігайте навколо будинку, але не стійте на місці! Я вже понад шістдесят років займаюся танцями, здається, якщо зупинюся, відразу помру. Відчуваю, що коли тихо-мирно ляжу на канапу, то відразу почну марніти. Тому так і напишіть своїм читачам: «Танці — це...»

 

Григорій Чапкіс народився у Кишиневі 1930 року. Малолітнім хоробро витанцьовував циганські танці. Сім’я бідувала. Під час війни залишили Кишинів — потрапили спочатку в Казахстан, потім у Київ. Спочатку наш герой не знав ні української, ні російської мови — тільки румунську. Чудом вступив до залізничного училища, та й то лише тому, що підкорив директора «циганочкою». У рік Перемоги життя юного Чапкіса різко змінив найкращий друг усіх танцюристів — Сталін. Він побачив хлопчика на сцені у складі «Трудових резервів», підійшов до нього, посадив до себе на коліна, подарував кіровський годинник... Фотографи зробили свою справу — хлопчик став знаменитістю. Незабаром йому повідомили, що хотіли б бачити у київському танцювальному ансамблі. Так народилася легенда. Чапкіс працював у театрі імені Івана Франка. Трохи пізніше зустрівся з Вірським. Танці Чапкіса — гопак, «повзунець» — бачили глядачі Канади, Іспанії, Росії, багатьох інших країн. Григорій Миколайович — лауреат трьох міжнародних премій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду