Нацрада вважає, що опозиція штовхає її до цензури, вимагаючи втручання в дільність провайдерів

8 Лютого 2013
4949
8 Лютого 2013
16:21

Нацрада вважає, що опозиція штовхає її до цензури, вимагаючи втручання в дільність провайдерів

4949
Нацрада вважає, що опозиція штовхає її до цензури, вимагаючи втручання в дільність провайдерів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у відповідь на вимогу народних депутатів Віталія Кличка, Арсенія Яценюка й Олега Тягнибока повернути телеканал ТВі до усіх базових пакетів операторів кабельного мовлення заявляє, що позиція регулятора залишається незмінною: Нацрада не може втручатися в господарську діяльність ліцензіатів. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

 

У вересні 2012 року Нацрада, виконуючи доручення Президента України, провела широкомасштабний моніторинг діяльності провайдерів програмної послуги, нагадує прес-служба. Тоді було проаналізовано діяльність 821 ліцензіата Національної ради у 27 регіонах України. Результати моніторингу засвідчили, що необхідність розширення універсальної програмної послуги призвела до змін програмних концепцій загалом. При цьому деякі програми були вилучені з програмної послуги, тому що обов'язковий пакет УПП розширився у два-три рази.

 

Як показав моніторинг, вилучення стосувалися не лише каналу ТВі, а також багатьох інших каналів. З 53 вітчизняних каналів, що підпали під вилучення, 13 інформаційних, 9 музичних, 8 просвітницьких, 8 інформаційно-розважальних, 6 кінопоказу, 5 культурологічних, 3 спортивних, 1 дитячий - нагадує прес-служба.

 

«Звісно, така ситуація, з одного боку, не може не турбувати Національну раду, а з другого - відповідно до чинного законодавства регулятор не має права втручатися в програмну політику провайдерів і диктувати їм, які програми і в який пакет включати. До пакетування програм Національна рада жодного стосунку не має», - заявляють у Нацраді. Нацрада вважає, що втручання в діяльність провайдерів кабельного мовлення - крок до цензури.

 

Проаналізувавши діяльність ліцензіатів і реагуючи на звернення президента і прем'єр-міністра, Національна рада звернулася до провайдерів програмної послуги з рекомендацією при формуванні пакетів програм насамперед надавати перевагу українським телекомпаніям. На думку регулятора, вітчизняне мовлення справді має бути в пріоритеті.

 

«Нині національний регулятор знову може повторити свою рекомендацію й закликати провайдерів програмної послуги керуватися такою настановою під час формування пакетів програм. Такою є позиція незалежного конституційного органу, що діє в межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією і законами України, й іншою вона бути не може», - резюмували в Нацраді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду