detector.media
08.02.2013 16:21
Нацрада вважає, що опозиція штовхає її до цензури, вимагаючи втручання в дільність провайдерів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у відповідь на вимогу народних депутатів Віталія Кличка, Арсенія Яценюка й Олега Тягнибока повернути телеканал ТВі до усіх базових пакетів операторів кабельного мовлення заявляє, що позиція регулятора залишається незмінною: Нацрада не може втручатися в господарську діяльність ліцензіатів. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

 

У вересні 2012 року Нацрада, виконуючи доручення Президента України, провела широкомасштабний моніторинг діяльності провайдерів програмної послуги, нагадує прес-служба. Тоді було проаналізовано діяльність 821 ліцензіата Національної ради у 27 регіонах України. Результати моніторингу засвідчили, що необхідність розширення універсальної програмної послуги призвела до змін програмних концепцій загалом. При цьому деякі програми були вилучені з програмної послуги, тому що обов'язковий пакет УПП розширився у два-три рази.

 

Як показав моніторинг, вилучення стосувалися не лише каналу ТВі, а також багатьох інших каналів. З 53 вітчизняних каналів, що підпали під вилучення, 13 інформаційних, 9 музичних, 8 просвітницьких, 8 інформаційно-розважальних, 6 кінопоказу, 5 культурологічних, 3 спортивних, 1 дитячий - нагадує прес-служба.

 

«Звісно, така ситуація, з одного боку, не може не турбувати Національну раду, а з другого - відповідно до чинного законодавства регулятор не має права втручатися в програмну політику провайдерів і диктувати їм, які програми і в який пакет включати. До пакетування програм Національна рада жодного стосунку не має», - заявляють у Нацраді. Нацрада вважає, що втручання в діяльність провайдерів кабельного мовлення - крок до цензури.

 

Проаналізувавши діяльність ліцензіатів і реагуючи на звернення президента і прем'єр-міністра, Національна рада звернулася до провайдерів програмної послуги з рекомендацією при формуванні пакетів програм насамперед надавати перевагу українським телекомпаніям. На думку регулятора, вітчизняне мовлення справді має бути в пріоритеті.

 

«Нині національний регулятор знову може повторити свою рекомендацію й закликати провайдерів програмної послуги керуватися такою настановою під час формування пакетів програм. Такою є позиція незалежного конституційного органу, що діє в межах своїх повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією і законами України, й іншою вона бути не може», - резюмували в Нацраді.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY