І завтра в клубі «танці». Після паркету зірок попросять на лід

4 Грудня 2006
2469
4 Грудня 2006
17:49

І завтра в клубі «танці». Після паркету зірок попросять на лід

2469
Дебатування драматичних колізій у телешоу «1+1» «Танці з зірками» плавно ввійшло в координати побуту, витіснивши медійне наслання під назвою «коаліція», що встигло за останні місяці обриднути.
І завтра в клубі «танці». Після паркету зірок попросять на лід

У країні стало на одну з гарячих тем більше. Тепер — «танцюють усі!» Дебатування драматичних колізій у телешоу «1+1» «Танці з зірками» (не забути нам розпач О.Сумської, пригніченість Н.Могилевської та патетичне фіаско Р.Писанки!) плавно ввійшло в координати побуту, витіснивши медійне наслання під назвою «коаліція», що встигло за останні місяці обриднути. І лексикон трудящих, на щастя, поповнився іншими, дивними для них неологізмами — «пасодобль», наприклад. Загалом, формат шоу Strictly Come Dancing, своєчасно куплений у ВВС, зробив свою справу — показники зашкалили: частка аудиторії — 54%, рейтинг — 27%. І цей танцювальний телешоуфеномен уже важливо суто по-ленінському визначити «… плюс пігмаліонізація всієї країни», де скульптор (Пігмаліон) — телевізор, а Модель (Галатея) — артист-глядач. Формулу запатентовано, посилання обов’язкове.

 

Фігура перша. ТРІУМФАЛЬНА. Безперечно, керівництву «1+1» слід проколоти дірочки на лацканах — для медалей «За відвагу та рейтинги». Гра вийшла, телесуперник переможений. Обличчя вітчизняних господарів проекту сяяли — у прямому ефірі особливо. Пан Мороз, пан Ряшин, пан Гончаренко… На гала-шоу спеціально прийшов сам пан Фуксман, чим надав проектові додаткової «засновницької» статутності. І якби персонально мене запитали, а в чому, по-твоєму, три головних джерела і три складових успіху цього дійства, я би без вагань відповів…

 

По-перше — вибір учасників. Три «локомотиви» — Р.Писанка, В.Зеленський, Н.Могилевська плюс три дуже сильних танцюристи з ними поруч. Їхні колоритні характери породжували яскраві сюжети (з продовженням) — за принципом довгограючого серіалу «вона любить його, а в нього є наречена, а в якій сукні вона вийде завтра». Оскільки все для обивателя, все для нього. Безперечно, наші герої, натури творчі, самі й режисерували номери. Було очевидно, що все це щиро, інколи — «до втрати пульсу». Найскладнішим став пошук танцюриста для Писанки. «Відфільтрували» всіх, доки не знайшли витривалого. І Могилевська випробувала на міцність по черзі трьох танцюристів, доки не зупинилася на талановитому Ямі.

 

По-друге, дуже важливий чинник успіху — прямий ефір. Вітчизняних глядачів не часто розважають мегабюджетними шоу. Та річ тут не лише в цифрах чи прекрасно виконаній технологічній «живій» телекартинці. Багато хто, очевидно, відчув, як переживають навіть «за кадром» — без особливого досвіду, без будь-якої «страховки». Ця схвильованість і надавала додаткової напруги передачі. Навіть телебос Антон Златопольський (канал «Росія») відзначив очевидну якість нашого «першого млинця» і особливо ефектний кастинг. Відмінно вислизав із ситуацій і ведучий Ю.Горбунов. По суті, тут його «телепереродження» — уже не хлопчик-жартівник, а світський лев і дотепний франт. Складніше, на мій погляд, із дівчиною Тіною, оскільки її відразу скрізь стало багато і скрізь вона метушливо «щебече». Але тут уже, вочевидь, зіграв принцип подієвості: співачка останнім часом — персонаж «хіт-парадний». І, по-третє, — свіжість формату. На контрасті зі звичним телеменю: тотально «хорошими» піснями та ще «прекраснішими» серіалами. Тобто з обридлою прайм-таймовою неминучістю. А «Танці» від головних — новизна, та ще й під сурдинку «наші теж можуть».

 

Фігура друга. ДОРОГОЦІННА. Бюджет танцювального задоволення вилився каналові в 1 млн. дол. Такі жорстокі цифри. Залишається незрозумілим одне: чому під рейтингову історію не підрядився жоден великий спонсор? Виявляється, не все так гладко з ВВС. Там просто не дозволили використовувати свій формат під потреби прославлених українських горілочників. Хоч би скільки платили — та хоч і п’ять мільйонів — честь мундира й імідж формату дорожчі.

 

Фігура третя. ДИСКУСІЙНА. Звичайно, потішно, що дорослі люди так близько до серця взяли результат. Гра є гра. Хай і не ЧС з футболу, проте й за дворові команди вболівають до сліз. Переконливу відповідь на запитання «чому перемогли одні, а не інші?» запропонував один із суддів — Григорій Чапкіс — на цій-таки сторінці. Але є ще одне важливе спостереження. Публіка частіше вибирає того, кого, як їй здається, «ображають». Попередній бурхливий піар (на різних обкладинках) із боку Н.Могилевської, коли перемогу впевнено віддавали їй, явно зіграв їй-таки в мінус. Були й театральні перебори з пристрастю до партнера, і надмірна напористість (особливо на тлі тургенєвської дівчини Олени Шоптенко). А вболівальників краще не дражнити. Вони відразу все зроблять навпаки, хоч би які кренделі ти виробляв на паркеті. Що цікаво, у народі промайнув навіть «політмотив» такого серйозного розриву між фіналістами: «Це тому, що вона була за Януковича!» Наші люди дивні: їм — новітні танці, а вони — знову стару «пісню про головне».

 

Фігура четверта. КОНТРПРОГРАМНА. Рейтингові вершки «Танців» стали справжнім матч-реваншем для В.Ряшина — після того, як він легендарно пішов із телеканалу «Інтер». Нова компанія, яку він придумав — «Стар Медіа», — тихою сапою за півроку підгребла ласі ділянки на телегороді. І їхнім мильним операм — скрізь у нас дорога і кращий час («Сестри по крові»). І своє новорічне кіно вони позиціюють майже з апломбом «а-ля Рязанов», тому що в головній ролі Б.Брильська і два канали («Росія» і «Плюси») вже купили картину «Дивне Різдво» (режисер М.Паперник). На студії Довженка вони ж щосили знімають «Новорічну ніч» для «1+1» (із танцювальним сюжетом). А телекола останнім часом дедалі активніше обговорюють тему, нібито суперрейтингові «95 квартал» і «Шанс» незабаром можуть змінити «канальну» прописку...

 

Отож креативникам з «Інтеру» саме час почухати потилиці й замислитися... про «творчих узбеків».

 

Успіх «Танців» — безумовно, додатковий бал гендиректору «1+1» Юрію Морозову. Людина скромна, як один у полі, опинившись на «плюсовому» господарстві (за відсутності парламентської О.Герасим’юк і білокам’яного О.Роднянського), зробив на початку сезону дві прості, але точні комбінації. І багато в чому виграв. По-перше, своєчасно зорієнтувався, що дивляться сусіди, — і вийшов на ВВС (неважливо, чи сам). По-друге, поставив у потрібний час мильну сагу про «Метро» — і перетягнув сімейну аудиторію на свій канал. За те й медалі.

 

Фігура п’ята. ТУЖЛИВА. Уже відомо, що шоу must go on. І що навесні у клубі знову будуть «Танці». Розпочнуть у березні — закінчать у травні. Єдина печаль. Де танцюристи? У приватній розмові з одним із продюсерів випитував: «То хто на новенького у весняний призов?» — «Звідки я знаю? Ніг багато, але має бути й голова! У Росії в лідерах танцювальних шоу — актори драматичні. А в нас як почнеш перебирати на пальцях однієї руки, так і згадаєш — Сумська, Горянський, Ступка, Роговцева...»

 

Справді, кого мобілізувати б? Ну… Скажімо (у плані суб’єктивної рацпропозиції)… Скрипка, Вакарчук, Лорак, Білик, Кароль, Повалій, Ліхута, Кузьма, Добровольська—Безулик—Мазур (обличчя каналу), Кличко, Руслана, Павлік… Можливо, Вітренко: вона вже «жінка, яка співає», тепер нехай потанцює. Іноземці — «варяги», як і горілка, у шоу не передбачаються форматом. Підошви потрібні виключно національні.

 

Фігура шоста. ПРОБЛЕМНА. За паркетними танцями скоро настане і «льодове побоїще» — від того ж таки виробника та на тому ж таки каналі. І, можливо, на ковзанах під музику П.Чайковського невдовзі зробить «аксель» чи «сальхов» навіть Р.Писанка. І все буде прекрасно. Крім інерції творити рейтинги на заїждженій колії. Якщо використовується формат, то вже вичавлюється з нього все: до останньої краплі, до останнього подиху. Час шукати нові трюки телеуспіху! Можливо, «Зірки в космосі»? Можливо, «Зірки в колгоспі»? Можливо, «Зірки в колонії»? Можливо, «Зірки в тераріумі»... Де багатьом із них, до речі, і місце.

 

Фігура сьома. СЕНТИМЕНТАЛЬНА. Рейтинги, формати, інші чинники — все правильно, все сходиться. Але, переконаний, у випадку з успішними «Танцями» перемогли навіть не зірки, а... наш емоційний порив-позитив. Нескінченні повтори пишномовностей, очевидна надмірність захоплення («Давайте говорить друг другу комплименты»)... Глядач справді чекає від телевізора доброго слова, від якого, як сказала героїня Т.Дороніної у відомому фільмі, «...и кошке приятно». Схід—захід, БЮТ—«Регіони», «Плюси»—«Інтер» — десь «контри», а тут — прямоефірна радість, перемога дружби народів і хвилі компліментарної справжності. Сто разів на хвилину «ви — прекрасні». А ще вічні нездійсненні сподівання населення на предмет того, що гарбуз стане каретою, корова — трепетною ланню, а мегера — казковою феєю.

 

Телеказка... а приємно!

Дзеркало тижня

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2469
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду