Польський режисер Малгожата Шумовська: «Сцени щонайжорсткішого сексу в моєму фільмі - завжди виправдані»

12 Січня 2013
23767
12 Січня 2013
10:18

Польський режисер Малгожата Шумовська: «Сцени щонайжорсткішого сексу в моєму фільмі - завжди виправдані»

23767
У січні в обмежений прокат вийшов фільм Малгожати Шумовської «Професіоналки»
Польський режисер Малгожата Шумовська: «Сцени щонайжорсткішого сексу в моєму фільмі - завжди виправдані»

Ця картина, що вже зчинила неабиякий галас, порушує актуальну для Європи тему проституції серед студентів. У головній «дорослій» ролі знялася сама Жюльєтт Бінош. А резонанс цю стрічку супроводжував на кінофестивалях у Торонто і Берліні.  В ексклюзивному інтерв'ю DT.UA Малгожата Шумовська розповіла про тему картини, про роботу з Жюльєтт Бінош, а також поділилася враженнями від зустрічі з «великим і жахливим» Ларсом фон Трієром, якого вважає «нетовариською людиною», оскільки він у постійній депресії. 

 

- Ідея фільму «Професіоналки» виникла досить тривіально, - розпочинає свою розповідь пані Малгожата. - Одного разу до мене підійшла продюсер Маріанна Слот зі сценарієм і запропонувала зняти отакий фільм. Ми зустрілися з нею в компанії Zentropa, де працює Ларс фон Трієр. До цього ми не були знайомі. Вона розповіла мені про картину «Професіоналки» і про те, що в ній ідеться про студенток-повій. Маріанні було важливо знайти саме нефранцузького режисера для зйомок фільму. Після цього ми приблизно рік працювали над сценарієм.

 

- Ви безпосередньо спілкувалися зі студентками-повіями, котрі заробляють так само, як і героїні вашого фільму?

- Так, звісно. Тіна Біркель, яка разом зі мною писала сценарій, спілкувалася з такою дівчиною у Франції, а мені вдалося зустріти подібну студентку в Польщі. На основі цих інтерв'ю ми написали практично всі діалоги у фільмі. Багатьом усе, що відбувається на екрані, здається неправдоподібним, але насправді вся картина побудована на особистих спостереженнях, а сюжет майже скопійований з реальних історій. Наприклад, дівчина, яку я зустріла в Польщі, геть не соромилася розповідати про своє заняття - для неї це було як будь-який інший студентський підробіток. Навпаки, вона навіть трохи пишалася тим, що може заробити так багато. Мене це шокувало. 

 

- Наскільки поширена проституція серед студентів Франції, Польщі?

- Не секрет, що цим займається дуже багато студентів. За моїми підрахунками - приблизно кожен третій польський студент. Щоправда, більшість із них не називають це проституцією. Хтось у такий спосіб розплачується за оренду квартири, а хтось - за дорогі подарунки. І це не тільки дівчата. Хлопці також цим заробляють. Вони йдуть у дорогі кафе й виловлюють підстаркуватих дамочок, готових заплатити за ніч з юнаком. Нерідко на місці дамочок опиняються й чоловіки. Іноді такі стосунки стають постійними, тож із хлопців-повій вони перетворюються на альфонсів. Серед них зустрічаються і такі, хто згодом іде в будинки розпусти.

 

- Як вашу картину сприйняли у Франції і Польщі?

-  У Польщі фільм сприйняли як «гламуризацію» проституції. Було багато розмов про те, наскільки шкодять такі вчинки студентів моралі всього суспільства. Словом, навколо фільму спалахнула справжня дискусія. Щоправда, «крапки» в ній так і не поставлено. У Франції резонанс був не настільки великим, бо там знімається набагато більше фільмів, ніж у Польщі, - приблизно 300 на рік. Проте про фільм написали найвпливовіші французькі газети: Le Figaro, Le Mond, Liberation і т.д. Реакція була різна: комусь фільм сподобався, а хтось його лаяв. Дуже добре картину сприйняли в США, особливо на нью-йоркському фестивалі.

 

- Малгожато, а як вам працювалося з такою кінозіркою, як Жюльєтт Бінош?

- Чудово. Це найбільш вражаючий досвід роботи з актрисою у всій моїй кар'єрі. На момент зйомок я була маловідомим режисером, а вона - великою актрисою, відомою всьому світу. Я страшенно хвилювалася. При цьому Бінош - дуже непроста людина, і спочатку поставилася до мене з недовірою. Вона наче вивчала мене. Але їй дуже сподобалася моя наполегливість. Після цього вона відразу відкрилася і охоче брала участь у постановці буквально кожної сцени. У підсумку в мене з нею було значно менше проблем, ніж з іншими акторами. Бінош надзвичайно багатогранна актриса, а її відкритість іноді межує з божевіллям.  Ми дуже подружилися, навіть почали думати про наступний спільний фільм. Поки що не можу багато розповісти - це буде історія про двох сестер. 

 

- «Професіоналки» - це не соціальне і не феміністське кіно. Це фільм насамперед про людський досвід...

- Для мене це фільм передусім про жіночу сексуальність та інтимність. У жінок сексуальність набагато сильніше пов'язана з коханням, ніж у чоловіків. Це стрічка про те, що переживає людина, якій бракує в житті кохання, пристрасті, сексу... У такому стані людина починає відчувати тягар самотності. Соціальний контекст у фільмі я відсунула на другий план. 

 

- «Професіоналки» не орієнтовані на масового глядача. Це авторське кіно. А проте фільм з'явився в кінотеатрах багатьох країн. Бокс-офіс фільму перекрив витрати на його зйомки?

- Не знаю, але можу точно сказати, що я не отримала вкладених у нього грошей (усміхається) . Стрічка вийшла в прокат у 40 країнах. Як для польського фільму - це шалена популярність. Лише деяким польським режисерам вдавалося зняти настільки затребувані картини. Попри те що фільм «Професіоналки» не має великого касового успіху, завдяки саме цій стрічці я прославилася. Це теж дуже важливо.

 

- У вашій картині безліч відвертих сцен. Особисто у вас є якісь табу на те, що можна показувати на широкому екрані, а що - ні?

- Я ніколи не ставлю перед собою якихось заборон, бо це в певних випадках заважає творчому вираженню. В історії вже було чимало фільмів, переповнених іще відвертішими сценами. Це кіно, що збуджує, але ще більше змушує глядача замислитися...  Кожен епізод у моєму фільмі, якщо навіть він дуже відвертий, - має велике смислове навантаження. Сцени жорстокого сексу, всіляких збочень або коли Жюльєтт Бінош мастурбує у кадрі - все це показується виправдано.

 

- У 2009 році ви виступили співпродюсером фільму Ларса фон Трієра «Антихрист». Як працювалося з «великим данським провокатором»?

- Попри те що ми працювали над одним фільмом, я практично не розкрила для себе цієї людини. Він абсолютний відлюдник. Ларс місяцями сидить удома зі своєю сім'єю і взагалі практично нікуди не виходить. Він виїжджає кудись лише в разі гострої потреби і то не більше одного-двох разів на рік. При цьому подорожує переважно автомобілем. Це абсолютно нетовариська людина, котра перебуває в постійній депресії. Одного разу було застілля, на яке він прийшов, привітався і просидів мовчки дві години, п'ючи разом з усіма горілку.  

 

- Коли не секрет, про що буде ваш наступний фільм?

- Я щойно закінчила знімати короткометражку, робоча назва якої «На ім'я». Над нею я також працювала в копродукції. Це історія про польського католицького священика-гомосексуаліста, який закохується в молодого хлопця з глибинки. Зараз ми готуємо цю стрічку до прем'єри. Мені дуже цікаво, як відреагують на картину поляки, адже наша нація дуже релігійна. Ситуація, коли священик виявляється гомосексуалістом, - це практично табу.

 

З досьє DT.UA. 

Малгожата Шумовська народилася в Кракові 26 березня 1973 року. Вона - випускниця кіношколи в Лодзі, також вивчала історію мистецтв. Її дебютний короткометражний фільм «Мовчання» здобув безліч міжнародних нагород. «Підйом» - другий її короткометражний фільм - був представлений у канській програмі «Кінофонд» 1999 року. Малгожата - автор і продюсер кількох документальних картин. У 25 років зняла свій перший повнометражний фільм «Щаслива людина», що виборов спецприз на кінофестивалі в Салоніках і був номінований на приз за режисуру на фестивалі Санденс. Видання Variety включило її до десятки найкращих молодих європейських режисерів.

 

Антон Філатов, «Дзеркало тижня. Україна» 

Фото - http://gazeta.dt.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23767
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду