«Тест» на лібералізацію

11 Січня 2013
2655
11 Січня 2013
09:10

«Тест» на лібералізацію

2655
Китайські журналісти вперше за 20 років виступили проти влади
«Тест» на лібералізацію

Новина про акцію, яку влаштували журналісти китайської газети Southern Weekend проти державної цензури, буквально збурила всі світові ЗМІ. Це - перше за останні 20 років привселюдне обурення медійників Піднебесної.

 

Близько 100 працівників видання, яке базується в місті Гуаньчжоу (провінція Гуандун), влаштували дводенний протест перед будівлею редакції. Їх підтримали й пересічні китайці, які дізналися про акцію за допомогою соціальних мереж. Проте англомовна газета Китаю TheGlobalTimes висловила думку, що журналісти SouthernWeekend - агенти «зрадницьких» ЗМІ, які використовували в своїх демонстраціях провладні активісти.

 

Причиною обурення SouthernWeekend була заміна новорічної передовиці з вимогою конституційних прав на іншу, що вихваляє заслуги китайської компартії. Зокрема, Дай Жійон - колумніст газети у статті «Китайська мрія конституціоналізму» використав слова генсекретаря компартії Китаю Сі Цзіньпіна щодо збільшення перевірок органів влади і надання більшої особистої свободи. В останню мить до статті було внесено зміни...

 

У відповідь журналісти зажадали відставки головного пропагандиста провінції Туо Жена і звинуватили його у вживанні «диктаторських заходів» в епоху «зростання відвертості». Варто зазначити, що SouthernWeekend досить впливовий китайський тижневик з накладом 1,6 млн. примірників, який славиться своїми критичними публікаціями. І в будь-якому разі, не реагувати на цей інцидент нова китайська влада просто не може. Це, як слушно зауважує багато експертів, «тест» для пана Сі. Більш того, на офіційному мікроблозі газети з'явилося спростування заміни новорічної статті. Це згодом і стало причиною страйку журналістів. Тим часом представник Міністерства закордонних справ Китаю Уа Чиньїн, яку цитує WallStreetJournal, зазначила, що в «Китаї немає так званої новинної цензури» і китайський уряд всіляко захищає вільне подання новин.

 

Варто зазначити, що в грудні минулого року китайська влада зробила більш суворими правила реєстрації інтернет-користувачів. Віднині провайдери інтернет-послуг повинні вимагати від користувачів надання персональній інформації. Багато експертів розглядають цей крок як спробу обмеження свободи користування інтернетом з боку влади, яка розглядає його як серйозну політичну загрозу.

 

Як повідомило «Дню» джерело в Китаї, «ситуація змінюється щодня» навколо цього скандалу. І передбачати наслідки демонстрації колективу SouthernWeekend, зокрема чи приведе вона до «якихось змін в китайській політичній системі», дуже рано.

 

«Поки що ми побачили безпрецедентний протест, в якому брали участь журналісти і редактори як онлайн, так і офлайн. Це вперше журналісти і редактори вийшли на вулицю і дуже чітко розкритикували високого чиновника, що відповідає за пропаганду, який безпосередньо заважав щоденній редакційній роботі. На своїх акаунтах в мікроблогах (у Китаї використовують Weibo, оскільки Twitter заблокований), вони під своїми справжніми іменами сказали «ні» цензурі, якій було піддано цю газету. І їх боротьба знайшла широкий і палкий відгук серед читачів в онлайн, деякі з них навіть прийшли до будівлі редакції, аби підтримати журналістів. Проте досі ми не отримали чіткої офіційної заяви і не знаємо, чи будуть журналісти і редактори покарані. Також незрозуміло - чи буде звільнено цього чиновника з пропаганди. Але з цього скандалу стало зрозуміло, що його кар'єра скінчилася. Він розсердив державну владу, викликавши величезний соціальний протест. Звісно, нова адміністрація країни розглядатиме його як баламута», - зазначило джерело.

 

На цей час китайські журналісти вже припинили страйк. За відомостями FinancialTimes, вони домовилися з владою про послаблення цензури.

 

Ігор Самокиш, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2655
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду