Чи можна прив‘язувати зарплату журналістів до кількості переглядів їх матеріалів?

10 Січня 2013
15854
10 Січня 2013
10:33

Чи можна прив‘язувати зарплату журналістів до кількості переглядів їх матеріалів?

15854
Чи можна прив‘язувати зарплату журналістів до кількості переглядів їх матеріалів?

Юрій Лобко, президент холдингу «Медіа інвест груп», заявив, що журналісти порталу Eizvestia.com («Экономические известия»), який входить до холдингу, отримуватимуть зарплату в залежності від кількості переглядів їх матеріалів.

 

Юрій розповів, що на сайті він без проблем може оцінити, наскільки ефективно працює той чи інший журналіст, тому що видно кількість відвідувачів, коментарі та лайки.

 

Кількість лайків = ефективність?

 

Ідея прив‘язки зарплати до кількості переглядів - не нова. Чимало видань на Заході пройшли через це багато років тому. Але схема не прижилась.

 

Є в цій схемі одна велика вада. Переважна більшість користувачів інтернету заходять в мережу не читати новини чи здобувати знання. Люди шукають розваг - котики, спілкування з друзями, перегляд фільмів:

 

Чи можна прив‘язувати зарплату журналістів до кількості переглядів їх матеріалів?

 

 

Щоденна аудиторія двох найпопулярніших українських онлайн-видань «Українська Правда» та «Корреспондент» складає 150-200 тис. чоловік. А унікальна аудиторія ТОП-20 українських онлайн-видань - не більше 800 тис. При цьому в інтернет щодня виходить понад 10 млн. чоловік. Тобто лише кожен 10 користувач протягом дня читає новини.

 

Але якщо копнути ще глибше - подивитись структуру новин - то велика частина переглядів припадає на скандали та відверто жовті новини.

 

Стаття про проблеми фондового ринку чи новина про погіршення ситуації на ринку феросплавів очевидно програє новині про те, що якийсь чиновник Табачников знову ненавидить українців, які проживають в одному з регіонів країни.

 

Прив‘язка зарплати журналіста до переглядів його статей, скоріше за все, призведе до поступового жовтіння видання. І замість аналітики стрічка новин Eizvestia буде забита заголовками типу «Долару конец?», «Когда ждать дефолта», «10 правил как не платить по кредиту».

 

А ви вірите в схему прив‘язки оплати зарплати до кількості переглядів? Діліться враженнями в коментарях.

 

Максим Саваневський, watcher.com.ua

Фото - watcher.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Саваневський, watcher.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду