Депутати хочуть відокремити «жучки» від диктофонів і скасувати кримінальну відповідальність за їхнє придбання

9 Січня 2013
4750
9 Січня 2013
17:17

Депутати хочуть відокремити «жучки» від диктофонів і скасувати кримінальну відповідальність за їхнє придбання

4750
Пропонують визначити поняття «спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації»
Депутати хочуть відокремити «жучки» від диктофонів і скасувати кримінальну відповідальність за їхнє придбання

Народний депутат Віктор Швець (фракція ВО «Батьківщина») пропонує чітко визначити, що є спеціальними технічними засобами отримання інформації, скасувати кримінальну відповідальність за їхнє придбання та зменшити строки покарання за незаконне виробництво, збут або використання. Відповідний законопроект № 1196 він зареєстрував 4 січня.

 

Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, на думку автора законопроекту, - це технічні, програмні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої та інші вироби, призначені (спеціально розроблені, виготовлені, запрограмовані, пристосовані) для негласного отримання інформації, а їхній перелік має встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

 

Пан Швець пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якими встановити кримінальну відповідальність за незаконне виробництво, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ст. 359 ККУ) та адміністративну - за незаконне придбання, зберігання, перевезення або пересилання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (ст. 195-5 КпАП).

 

При цьому пан Швець пропонує зменшити максимальне покарання за незаконне виробництво, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації з 4-х до 3-х років обмеження або позбавлення волі (з 4-7 до 3-6 років позбавлення волі за дії, вчинені повторно або за попередньою змовою, та із 7-10 до 6-8 років позбавлення волі за дії, вчинені організованою групою).

 

Автор пояснює необхідність ухвалення змін до кодексів тим, що на сьогоднішній день до категорії спеціальних технічних засобів штучно відносяться товари побутового призначення (мобільні телефони, диктофони тощо), «через що не лише блокується розвиток підприємництва в Україні, але й грубо порушуються права і свободи громадян». Це перш за все пов'язано з відсутністю на законодавчому рівні чіткого визначення спеціальних технічних засобів, наголошує депутат.

 

А визначення спеціальних технічних засобів, яке дається в «Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з розроблення, виготовлення спеціальних технічних засобів...», затверджених наказом Центрального управління СБУ від 31.01.2011 №35, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 23 лютого 2011 року за №225/12963, містить корупційну складову при підготовці експертами висновків щодо належності (неналежності) товарів до спеціальних технічних засобів, вважає пан Швець.

 

Нагадаємо, у парламенті минулого скликання схожий законопроект реєструвала народний депутат Ольга Боднар з «Батьківщини». Вона пропонувала чітко визначити в Кримінальному кодексі, що таке спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, скасувати кримінальну відповідальність за їх придбання та зменшити штрафи за незаконні збут або використання. Однак 12 грудня 2012 року законопроект було відкликано.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду