У Раді хочуть скасувати кримінальну відповідальність за придбання прихованих камер і «жучків»

6 Квітня 2012
10476
6 Квітня 2012
13:36

У Раді хочуть скасувати кримінальну відповідальність за придбання прихованих камер і «жучків»

10476
Та пропонують чітко визначити поняття «спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації»
У Раді хочуть скасувати кримінальну відповідальність за придбання прихованих камер і «жучків»

Народний депутат Ольга Боднар (фракція «БЮТ-Батьківщина») пропонує чітко визначити в Кримінальному кодексі, що таке спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, скасувати кримінальну відповідальність за їх придбання та зменшити штрафи за незаконні збут або використання. 3 квітня вона зареєструвала законопроект № 10299 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації».

 

На думку Ольги Бондар, необхідно гуманізувати чинні норми законодавства. «Сьогодні складно уявити хоча б один день, який пройде без сюжету, де журналісти за допомогою прихованих камер проводять своє розслідування. Наші сусіди росіяни використовували відеокамери для фіксації порушень під час виборів. Багато злочинів розкривається громадянами за допомогою відео/аудіо апаратури, - пише автор законопроекту в пояснювальній записці. - Разом з тим, останнім часом у ЗМІ почали все частіше з'являтися повідомлення про затримання співробітниками СБУ громадян під час купівлі чи продажу аудіо та відео техніки (таких, як диктофон, відео реєстратор, радіо няня, мініатюрна відеокамера, тощо), які були кваліфіковані як спеціальні технічні засоби отримання інформації».

 

Депутат нагадує, що діяльність з придбання або збуту спецтехніки криміналізували після внесення змін до Кримінального кодексу України у 2010 році. При цьому поняття і перелік спецтехніки негласного отримання інформації законодавчо залишилися не визначені, а діюча Методика не опублікована. Як наслідок, купуючи аудіо- чи відеотехніку, людина не має можливості дізнатися про те, чи вона купує спеціальний технічний засіб, чи ні.

 

Відтак, депутат пропонує перейменувати статтю 359 Кримінального кодексу «Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації» на «Незаконні збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації».

 

Штраф за незаконні збут або використання спецтехніки для негласного отримання інформації пані Бондар пропонує зменшити з 200-1000 неоподатковуваних мінімумів до 100-200 неоподатковуваних мінімумів. При цьому строк обмеження або позбавлення волі за порушення залишається незмінним - до чотирьох років (а також від чотирьох до семи років позбавлення волі за повторне порушення або за вчинене за змовою та від семи до10 років за порушення, вчинене організованою групою або якщо воно заподіяло істотну шкоду).

 

Також Ольга Бондар передбачила внести до Кримінального кодексу примітку, яка визначатиме, що таке спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, такого змісту:

 

«Примітка: 1. Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації - це технічні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, препарати та інші вироби, вироблені заводським способом (у тому числі іноземного виробництва), спеціально створені, розроблені, модернізовані, запрограмовані для виконання завдань з негласного отримання інформації під час здійснення оперативно розшукової діяльності у встановленому законом порядку.

2. Основною функціональною відзнакою спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації від виробів міжгалузевого та побутового призначення є визначені у експлуатаційній або іншій технічній документації заводу виробника можливості негласного отримання інформації.

3. Багатофункціональність, мініатюрність, можливість використання для негласного отримання інформації виробів міжгалузевого та побутового призначення не можуть бути достатніми підставами для визначення виробу, як спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації"».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10476
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
FlyTortoise
4409 дн. тому
Поскорей принимайте изменения к закону, а то в это время "машина правосудия" молотит реальные судьбы. А вообще мне кажется, что нужно судить за то как то или иное лицо пользуется информацией, которую он получил используя камеру-брелок. И в случае если его деяния будут признаны судом не законными тот факт, что информация получена при помощи камеры-брелка должно идти как отягчающее.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду