Правоохоронці звітували, як розглядаються інциденти за участю журналістів під час виборів

27 Грудня 2012
6221
27 Грудня 2012
13:46

Правоохоронці звітували, як розглядаються інциденти за участю журналістів під час виборів

6221
Правоохоронці звітували, як розглядаються інциденти за участю журналістів під час виборів

Учасники «Відкритої розмови» заслухали інформацію правоохоронців щодо розслідування інцидентів за участю представників ЗМІ під час виборів. Про це йдеться у повідомленні робочої групи.

 

На засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що діє у рамках програми «Відкрита розмова», правоохоронці представили доповідь про хід розслідування інцидентів за участю журналістів під час виборчої кампанії. Йдеться зокрема й про випадки порушень прав медіа.

 

Як повідомив заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров, за 7 інцидентами за участю журналістів під час виборів були порушені кримінальні справи, 3 з них направлені до суду. Під час розгляду інцидентів учасники засідання погодилися, що існуюче законодавство потребує змін у класифікаторах професій медіа-сфери. Зокрема, йдеться про необхідність врегулювання статусів фотокореспондентів і працівників інтернет-ресурсів.

 

В таблиці звернень щодо інцидентів за участю представників ЗМІ, які надійшли до Міжвідомчої робочої групи під час передвиборчої кампанії, зазначені декілька інцидентів, стосовно яких порушені кримінальні справи або ведеться перевірка правоохоронними органами:

 

9 липня стався напад на  журналіста інформаційного сайту Одеси «048.ua» Олександра Городілова. Під час висвітлення акції біля Одеської обласної адміністрації дільничний міліціонер напав на журналіста та  кинув його камеру на асфальт. 12 липня УМВС В Одеській області повідомило, що міліціонера притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

 

15 серпня у Вінницькій області стався напад на знімальну групу телеканалу «Інтер». Під час зйомки репортажу приватний підприємець з с. Кармалюкове Жмеринського району перешкоджав здійсненню професійної діяльності журналістів та вчинив напад на оператора знімальної групи, жбурнувши в нього каністрою з моторною оливою. Жмеринською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно Бондарчука В.П. за ч. 1 ст. 171, ч. 1 ст. 125 КК України. Також порушено кримінальну справу за фактом перешкоджання професійні журналістській діяльності (ст.171 КК України). Справу було скеровано до Жмеринського районного суду, і 17 жовтня винну особу засуджено за ч.1 ст.171 КК України та призначено покарання у вигляді штрафу.

 

4 вересня у Києві стався напад на знімальну групу телеканалу ICTV. З джипу, який переслідував авто журналістів, вибіг невідомий чоловік, розбив вікно та зламав руку  журналістці. ГУ МВС Києва  порушила кримінальну справу за фактом хуліганства. Прокуратурою встановлено особу зловмисника та порушено кримінальну справу відносно Примака В.С. Триває досудове слідство.

 

9 вересня стався напад на журналіста ОДТРК Ігоря В'юна (м.Кіровоград), який відомий у місті своїми сюжетами на актуальні соціальні теми. Невідомий напав на тележурналіста біля під'їзду його будинку. СВ УМВС в Кіровоградській області порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 296 КК України, осіб причетних до вчинення злочину встановлено. 5 жовтня кримінальну справу з обвинувальним висновком направлено до суду.

 

13 вересня зафіксовані погрози на адресу оператора телеканалу «Капрі» від міського голови м. Селідово (Донецька обл.). Мер міста Селидово Віктор Ремізов сказав оператору телеканалу «Капрі», який проводив відеозйомку, що може його вдарити. Інцидент стався після зустрічі  кандидата в народні депутати по округу № 59 Олександра Васильєва з викладачами Селидівського гірничого технікуму. Директор телеканалу «Капрі» Прилепський В.В. звернувся з цього приводу  із заявою в Селідовську міжрайонну прокуратуру. 24 жовтня матеріали перевірки з даного приводу надійшли із прокуратури в Селідовський РВ ГУМВС України в Донецькій області. 31 жовтня дані матеріали було направлено за підслідністю в Селідовську міжрайонну прокуратуру, якою на даний час проводиться перевірка. Рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за заявою пана Прилепського Селидівським міжрайонним прокурором не приймалось, зазначену заяву розглянуто в порядку вимог Закону України «Про зверненя громадян», заявнику надано роз'яснення. 

 

26 вересня у Києві стався напад на журналіста програми «Гроші» телеканалу «1+1» Дмитра Волкова. Біля будинку його жорстко побили двоє невідомих. Кілька місяців журналіст працював над темою «Земельний дерибан у Вишгородському районі», і саме з цією публікацією він пов'язує напад. Святошинське РУ ГУМВС в Києві за фактом нанесення тілесних ушкоджень журналісту порушило кримінальну справу за ст. 296 (хуліганство) КК. Досудове слідство триває, вживаються заходи щодо встановлення особи, яку Дмитро Волков упізнав як нападника.

 

20 жовтня журналістам Аліні Дяченко (інтернет-видання «Маєш право знати») та Андрію Качору  (газета «Громадський захист Київщини») невідомий розбив мобільні телефони, на які вони фіксували подію за участю Миколи Азарова у Броварах. Журналісти  звернулися до Броварської прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за статтею 171 КК України. Заяву було скеровано до Броварського МВ ГУМВС України. Броварською міжрайонною прокуратурою по даному факту було відмовлено в порушенні кримінальної справи. 1 листопада дану постанову було скасовано прокурором Броварської міжрайонної прокуратури, але 9 листопада повторно  прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи щодо службових осіб Броварської РДА, міської ради та керівника штабу «Партії Регіонів» за відсутністю в їх діях складу злочину, передбаченого ст.171 КК України. Одночасно матеріали щодо пошкодження майна прокуратурою передані до Броварського МВ ГУ МВС України в Київській області для прийняття рішення в порядку КПК України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6221
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду