Тріумфальне повернення «демона» української журналістики на екран

30 Жовтня 2006
2020
30 Жовтня 2006
14:38

Тріумфальне повернення «демона» української журналістики на екран

2020
Януковича підсилюють важкою артилерією: сьогодні відбудеться анонсоване повернення в ефір «1+1» ток-шоу «Епіцентр» на чолі з В’ячеславом Піховшеком. Точніше, це вже не ток-шоу, а прес-клуб. Аналітичний виклад подій тижня, як це було до Помаранчевої революції. Щоправда, зараз нам обіцяють об'єктивність.
Тріумфальне повернення «демона» української журналістики на екран

Януковича підсилюють важкою артилерією: сьогодні відбудеться анонсоване повернення в ефір «1+1» ток-шоу «Епіцентр» на чолі з В’ячеславом Піховшеком. Точніше, це вже не ток-шоу, а прес-клуб. Аналітичний виклад подій тижня, як це було до Помаранчевої революції. Щоправда, зараз нам обіцяють об'єктивність

Журналістика – складна штука. Сьогодні ти пишеш і говориш одне, а завтра може прийти новий власник і поставити тебе перед вибором: або робиш, що я вимагаю, або шукаєш нове місце роботи. Не знаю, чи так було з Піховшеком з приходом на пост прем’єр-міністра Віктора Януковича і початком підготовки «єдиного кандидата від влади», але факт разючої зміни, точніше, «демонізації» журналіста, очевидний.

І якщо на самому початку «Епіцентр» був справжнім ток-шоу, де висловлювали думки різносортні експерти, політики, журналісти, де Україна побачила Георгія Гонгадзе, то потім він став рупором кумівської пропаганди, коли Піховшек «аналізував» політичні події в Україні у кращих крадіях медведчуківських темників.

Мені чомусь пригадуються два моменти. Перший – це коли російське аналітичне агентство з промовистою назвою «Кремль.org» взяло інтерв’ю після теледебатів перед другим туром президентських виборі у «професіонала» – В’ячеслава Піховшека.

Ті дебати хоча й не були провалом, але закінчилися поразкою Януковича, бодай і не такою очевидною. Але тоді Піховшек буквально переконував «Кремль», що єдиний кандидат перевершив свого опонента. Цілком імовірно, що та інформація справді назначалася для «Кремля», але не того, чий сайт висить в Інтернеті, а того, який продовжує пильним оком спостерігати тепер уже за втраченими республіками і робить неотесані кроки для відновлення «Союзу нерушимого».

Інший факт. Понеділок, 22 листопада. Весь Київ, Україна протестує. Протестують журналісти, а телеканал «1+1» іронічно називають «1+1. Піховшек і оператор». Пан В’ячеслав продовжує наодинці вести телемарафон «Вибори-2004» і запевнювати аудиторію, що на Майдані нічого не коїться, що опозиція в агонії і все минеться.

І ось через три дні журналісти студії «1+1» позбавляються тиску, а Піховшек ганебно йде у відставку. Але він незабаром повернувся. Відсидівшись та почекавши, пока нова влада не захлинеться у внутрішніх суперечках, він повертається на «1+1» вести разом з Ольгою Герасим’юк програму «Іду на Ви». Попервах Піховшек хвилювався, давався в знаки негативний імідж, але згодом він освоївся і почав нагадувати звичайного себе: десь зманіпулював фактами, якісь притягнув за вуха, перекрутив, дав оціночні судження.

Якось так співпало, що повернення Піховшека збіглося з активізацією Віктора Януковича. Це, звісно, збіг.

А от нинішнє повернення «Епіцентру» зовсім випадково співпало із загостренням конфлікту між Банковою і Грушевського – Президентом і Прем’єр-міністром, особливо у світлі різних заяв обох Вікторів з приводу євроатлантичної інтеграції України та переходу пропрезидентського блоку в опозицію.

Підсилення Секретаріату Президента та переформатування його команди наряду з відвертими невдачами уряду і парламенту (це і ціна на газ, яку Партія регіонів обіцяла знизити, досі не прийнятий бюджет тощо) поставило за необхідність повернення старих вірних кадрів для інформаційної атаки. І тут Піховшек буде дуже доречний, адже не дивлячись на відверту суб’єктивність, він класний журналіст – професіонал. Хоча і діє неетично.

Чому саме Піховшек і чому «1+1»? Роднянський пояснив, що повернення В’ячеслава в ефір не стане причиною втрати глядачів, адже «проблема була не в тім, що В’ячеслав Піховшек вважав обов’язковою перемогу Віктора Януковича, а в тім, що у програмі не було альтернативної точки зору». Тепер вона, за словами керівництва каналу, має з’явитися.

Я ж дозволю собі припустити, що піти на такий крок після подій 2004 р. та невдачі «Іду на Ви» могло спровокувати пана Роднянського нестабільна ситуація з каналом, адже навколо нього як велись скандали і суди з приводу власності, так і продовжуються. Тому, після повернення до влади донецької команди і конфлікту з Президентом, він міг одержати певні преференції від Януковича і повернув «Епіцентр». І тепер на каналі склалася дивовижна ситуація: у неділю події аналізуватиме Олесь Терещенко, а наступного дня виступатиме Піховшек. Який комерційний зиск від такого у каналу, можна лише здогадуватися.

Звісно, можна тішити себе надією, що новий формат «Епіцентру» буде об’єктивним і цікавим. Можливо, так воно навіть і буде на початку. Але чомусь не віриться, що Піховшек не продовжить те, що він не закінчив два роки тому. Тим паче, з’явилися нові обставини: Віктору Федоровичу конче необхідна підтримка на загальнонаціональних каналах, а хто як не Піховшек з «Епіцентром» може її надати?

Так чи інакше, сьогодні ввечері ми наочно подивимося, яким буде старт «Епіцентру» і якою буде поведінка Піховшека. Зазвичай перед стартом прийнято говорити «Щасливої дороги». Та чомусь у цьому сенсі язик не повертається вимовити ці слова.

Василь Коломієць, спеціально для І-РЕПОРТЕРА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для І-РЕПОРТЕРА
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2020
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду