V-TV стала співвідповідачем Першого національного у справі щодо фільму «Адов ад»

23 Листопада 2012
8703
23 Листопада 2012
14:55

V-TV стала співвідповідачем Першого національного у справі щодо фільму «Адов ад»

8703
Договір на розміщення фільму канал і продакшн підписали «заднім числом»
V-TV стала співвідповідачем Першого національного у справі щодо фільму «Адов ад»

Продакшн-студія V-TV залучена в якості співвідповідача разом з Першим національним каналом (Національною телекомпанією України) у справі за позовом одного з підозрюваних в організації вибухів у Дніпропетровську Дмитра Реви щодо документального фільму «Адов ад». Про це повідомляє «Коммерсантъ».

 

22 листопада в Шевченківському районному суді Києва відбулося попереднє засідання за позовом Дмитра Реви про захист честі, гідності та ділової репутації до Першого національного, на якому сторони заявили ряд клопотань.

 

Адвокат Першого національного Андрій Калинчук попросив залучити до процесу в якості третьої сторони телекомпанію V-TV. «Ми лише поставили цей фільм в ефір. До його змісту ми відношення не маємо, це питання до творців фільму», - мотивував своє клопотання пан Калинчук. Суддя Ірина Макаренко визнала Перший національний та V-TV співвідповідачами по даній справі.

 

Крім того, суд погодився з доводами адвоката Дмитра Реви Оксани Томчук, яка повідомила, що у фільмі «Адов ад» були використані матеріали кримінальної справи, і зобов'язав V-TV до наступного засідання надати інформацію, як журналісти змогли скористатися матеріалами слідства.

 

Представник Першого національного заявив клопотання про зупинення провадження до завершення суду у справі терактів, аргументуючи, що для доведення достовірності інформації необхідне дослідження матеріалів кримінальної справи. Суд відхилив це клопотання, вказуючи, що відповідачі мають довести достовірність викладених і поширених на всю країну відомостей за будь-яких обставин, пише «Українська правда».

 

За наявними у захисників Дмитра Реви даними, договір, на підставі якого фільм був показаний в ефірі Першого національного, був підписаний з телекомпанією V-TV 22 жовтня - у день, коли було подано позов проти каналу. «Тим часом "Адов ад" транслювався 18 жовтня, коли договору ще не існувало. Хоча в документі зазначено, що право на трансляцію фільму надано з 18 жовтня. Тобто все оформлено заднім числом», - повідомила Оксана Томчук «Коммерсанту».

 

Ці доводи представники Першого національного вважають недостатніми. «Домовленість на трансляцію фільму була досягнута до його виходу в ефір. Права та обов'язки сторін, вартість фільму були узгоджені заздалегідь. Але потім трапилася заминка, сторонам були потрібні гарантії, тому договір був складений пізніше. Однак у ньому ми прописали, що права на трансляцію у нас будуть з 18 жовтня. Всі питання по змісту фільму потрібно задавати його авторам, ми ж діяли суворо за законом і на підставі договору», - заявив «Коммерсанту» адвокат Першого національного Андрій Калинчук.

 

Оксана Томчук повідомила «Українській правді», що у фільмі міститься вигадана інформація. Зокрема, Дмитро Рева представляється членом терористичної групи, котра здійснила теракти у Дніпропетровську 27 квітня цього року. В той час, як у матеріалах справи містяться докази непричетності пана Реви до вибухів, а єдиною підставою його тримання під вартою є телефонний дзвінок, здійснений, як з'ясувалося, оперуповноваженим СБУ з телефону Дмитра Реви на телефон іншого підозрюваного Віктора Сукачова у день затримання.

 

У фільмі, за словами адвоката, фігурують сфальсифіковані смс-повідомлення, якими начебто обмінювалися Віктор Сукачов із Дмитром Ревою. «Смс-повідомлень, про які йдеться у фільмі, не було взагалі. Ті повідомлення, про які є інформація в матеріалах справи мали абсолютно побутовий зміст, типові для того дня та були спотворені виключно з метою формування стійкого враження щодо причетності Реви до вказаного злочину. Людина, чия вина не доведена, названа терористом ще до закінчення досудового слідства. І ця інформація подана у вигляді фактів, навіть не оціночних суджень», - зазначила Оксана Томчук.

 

Разом із тим, у фільмі відсутня згадка про ще одного обвинуваченого у справі - Віталія Федоряка, рідний брат якого очолює один зі структурних підрозділів прокуратури Дніпропетровської області, нагадала адвокат.

 

Наступне засідання суду відбудеться 21 грудня.

 

Нагадаємо, адвокат Дмитра Реви Оксана Томчук подала позов 22 жовтня. Приводом для позову став показ 18 жовтня в ефірі Першого національного документального фільму «Адов ад», знятого київською телекомпанією V-TV, про вибухи в Дніпропетровську, Харкові та Запоріжжі в 2011-2012 роках.

 

«Ми вважаємо цей фільм елементом інформаційної війни, спробою створити Дмитру Реві образ злочинця, хоча на момент виходу в ефір ще навіть не було завершено досудове слідство (Генпрокуратура заявила про завершення розслідування справи тільки 24 жовтня. - ред.)», - заявила адвокат Дмитра Реви Оксана Томчук.

 

Фільм «Адов ад» створено телекомпанією V-TV, яка є виробником контрагітаційних роликів «Останнє попередження», на які скаржилися «Батьківщина» і партія УДАР. Ці ролики розміщувалися як передвиборна агітація на замовлення кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 220 Ганни Федорченко, яка балотується від Молодіжної партії України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8703
Читайте також
25.10.2012 10:21
Ірина Чулівська, «Українська правда»
24 172
17.10.2012 17:57
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
27 920
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду