АМКУ призначив найбільший в історії штраф за оманливу рекламу ліків

23 Листопада 2012
6875
23 Листопада 2012
12:47

АМКУ призначив найбільший в історії штраф за оманливу рекламу ліків

6875
Виробник «Амізону» має сплатити 7,6 млн грн за рекламне твердження: «9 з 10 українців обирають саме “Амізон”»
АМКУ призначив найбільший в історії штраф за оманливу рекламу ліків

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України оштрафувала на 7,6 млн грн ПАТ «Фармак» за розповсюдження оманливої реклами лікарського засобу «Амізон». Про це повідомляє прес-служба АМКУ. За словами адвоката Вікторії Пташник, це найбільший в історії АМКУ штраф за оманливу рекламу лікарського засобу.

 

Рекламний ролик містив твердження, що «9 з 10 українців обирають саме "Амізон"». На думку АМКУ, у громадян могло скластися враження, що 90% - це відсоток від усієї кількості українців, що є споживачами «Амізону».

 

Насправді, як показало маркетингове дослідження, на яке й посилається ПАТ «Фармак» у цьому рекламному ролику, 90% - це лише та кількість людей, що хворіли на грип, застуду та кашель, і при цьому використовували лікарський засіб «Амізон».

 

Натомість відсоток усіх споживачів, які приймали препарат «Амізон», за інформацією того ж дослідження становив лише 6,2%.

 

Розслідування АМКУ встановило, що під час проведення рекламної кампанії лікарського засобу «Амізон» значно зросли обсяги його реалізації. Так, у листопаді 2011 року обсяги реалізації препарату зросли порівняно з листопадом 2010 року майже в 3,5 разу зі 194,8 тис. шт. до 675,6 тис. шт.

 

«Отже, поширення на телеканалах України рекламного ролика могло сприяти вибору споживачами саме цього препарату, та в результаті вплинути на обсяг реалізації лікарського засобу "Амізон"», - резюмує АМКУ.

 

При цьому саме порушення вже припинено.

 

Це найбільший в історії АМКУ штраф з накладених коли-небудь на фармацевтичних виробників і, одночасно, найбільший з накладених за розповсюдження оманливої інформації, наголошує адвокат Вікторія Пташник, партнер юридичної компанії «Правовий альянс».

 

Ще донедавна найбільшим вважався штраф у розмірі 1 млн грн, накладений у 2010 році на австрійську фармацевтичну компанію Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG за трансляцію на українських телеканалах реклами препарату «Лазолван». Тоді АМКУ звернув увагу на недостатньо точне формулювання: «Кашель вилікує вам, звільнить подих - "Лазолван"».

 

Як свідчить практика, компанії, на які накладаються подібні штрафи, як правило, не сплачують подібні штрафи добровільно, а намагаються оскаржити їх у судовому порядку, говорить адвокат. Законодавство про захист економічної конкуренції надає для цього 2 місяці.

 

При цьому ПАТ «Фармак», звертаючись до суду, може обрати різну тактику захисту: оскаржувати наявність відповідного порушення взагалі або сконцентруватися на розмірі штрафу, визначеного органами АМКУ.

 

«В той же час варто пам'ятати, що Законом України "Про захист економічної конкуренції" встановлено, що за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі 1,5% від суми штрафу. Причому зупинення нарахування пені встановлено лише на час розгляду чи перегляду господарським судом справи про визнання недійсним рішення органів АМКУ», - додала пані Пташник.

 

Враховуючи значний розмір накладеного штрафу, ПАТ «Фармак» слід бути дуже обережним, щоб не потрапити під зобов'язання сплати, крім штрафу, ще й величезної пені, вважає адвокат «Правового альянсу».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6875
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду