За новим КПК досудовим розслідуванням порушень ст.171 займатиметься міліція

23 Листопада 2012
11969
23 Листопада 2012
10:51

За новим КПК досудовим розслідуванням порушень ст.171 займатиметься міліція

11969
У новому Кримінальному процесуальному кодексі є шість важливих для журналістів нововведень
За новим КПК досудовим розслідуванням порушень ст.171 займатиметься міліція

На засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка діє у рамках програми «Відкрита розмова», представники Міністерства внутрішніх справ і прокуратури розповіли про новели Кримінального процесуального кодексу, які торкаються прав журналістів. 

 

Загалом, в новому КПК є шість важливих для журналістів нововведень. По-перше, досудовим розслідуванням за ст. 171 про умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів відтепер займатиметься міліція, а не прокуратура. По-друге, розслідування подібних випадків розпочинатиметься не пізніше, ніж через 24 години з моменту надходження до міліції інформації про порушення. Для початку справи слідчому вже не потрібно чекати результатів дослідчої перевірки, яка раніше здійснювалася в межах 10 днів.  По-третє, подавати заяву щодо порушення зможуть про як їх жертви, так і просто свідки подій.  

 

«Тепер кожен громадянин має право звернутися до правоохоронних органів з заявою щодо здійснення суспільно небезпечних діянь. Це звернення має бути перевірено максимум протягом доби - слідча група відразу виїжджатиме на місце подій», -  пояснив Олег Татаров, заступник начальника Головного слідчого управління МВС України.

 

Серед інших новел КПК - надання журналістам пріоритетного права на присутність у суді на рівні з родичами та членами сім'ї обвинувачуваного і потерпілого (ст. 328 КПК).  Крім того, журналісти не можуть бути допитані як свідки про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації (ст. 65 КПК). Є й нововведення щодо захисту журналістських джерел - обмежено доступ до речей і документів, наданих журналісту на умовах нерозголошення авторства або джерела інформації (ст. 162 КПК).      

 

На думку Тетяни Котюжинської, Президента асоціації медіа-юристів, новий КПК має чимало плюсів, проте, найбільш гострих проблем, з якими зіштовхувалися журналісти, намагаючись захистити свої права, все ж не вирішує.

 

«В новому Кримінальному кодексі є чимало плюсів, але все одно багато питань лишаються невирішеними. Плюс - пріоритетне право журналістів на перебування на судових засіданнях, мінус - дозвіл на трансляцію засідання, фото- і відеозапису, як і раніше, надається лише за ухвалою суду і з врахуванням думки сторін. Якщо говорити про 171 статтю - не певна, що зміни в КПК нам дуже допоможуть. Адже основна проблема була не в тому, що справа не порушується одразу, а в тому, що вона взагалі не кваліфікується за 171 статтею. Новий КПК не вирішує цієї проблеми і не дає відповідей  на питання, які у нас є на сьогодні - як ми розуміємо умисел і його направленість, склад перешкоджання», - сказала пані Котюжинська.

 

Новий Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) України набрав чинності 20 листопада 2012 року. Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс України 13 квітня 2012 року.

 

 

«Детектор медіа»

 

Відео - ТВі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду