На приватних телеканалах повинні запрацювати наглядові громадські ради - експерти

22 Листопада 2012
5760
22 Листопада 2012
13:27

На приватних телеканалах повинні запрацювати наглядові громадські ради - експерти

5760
Після виборів телеканали втратили цікавість до медіамоніторингів - експерт. Постає питання, як надалі громадськості впливати на їх редакційну політику
На приватних телеканалах повинні запрацювати наглядові громадські ради - експерти

Як по завершенню проекту «Відкриті новини заради чесних виборів» підтримувати діалог між медіаекспертами і телеканалами та сприяти покращенню якості інформаційного телеконтенту, обговорювали експерти під час круглого столу «Моніторинг роботи медіа під час виборів: результати, висновки та рекомендації на майбутнє».

 

«Окрім короткого періоду виборів я не бачила, аби моніторинги мали вплив на редакційну політику телеканалів. Показовим був досвід «Інтера», який відверто коригував свою політику відповідно до зауважень в наших моніторингах», -  сказала Діана Дуцик, редактор сайту MediaSapiens (ГО «Детектор медіа»).

 

На її думку, необхідно на законодавчому рівні закласти механізми, які б захищали редакційні колективи від тиску власників. Поки таких механізмів не існуватиме, саморегуляція журналістського середовища і можливість опиратися тиску лишатиметься на такому ж низькому рівні, як зараз.  

 

«Якщо і трапляються поодинокі випадки ініціатив окремих журналістів щодо протистояння власникам, то їх підтримує переважно невелика частина колективу, тоді як інші воліють миритися з тією ситуацією, яка є, аби не втратити робоче місце. І це є серйозною проблемою», -  додала медіаексперт.

 

Іншим  можливим виходом з ситуації, за її словами, було би створення на приватних телеканалах наглядових громадських рад.

 

«Але тут все впирається у волю тих же власників. Якщо її не буде, то ради не запрацюють», -  відзначила пані Дуцик.

 

Нагадаємо, що під час попереднього круглого столу, присвяченого підбиттю підсумків проекту «Відкриті новини заради чесних виборів», Лариса Горська, директор ТОВ «Національні інформаційні системи» (телеканал «Інтер»), підтримала пропозицію створення на каналі наглядової громадської ради.

 

Тарас Шевченко, директор Інституту медіаправа, запропонував накласти на редакційні ради телеканалів обов'язок розглядати скарги від громадських організацій та глядачів щодо якості інформаційних продуктів і порушення законодавства.  

 

«Це втягувало б канал в публічну дискусію. Адже він має розглядати цю скаргу, давати відповідь, по суті - виправдовуватися, або вживати певних заходів», -  зазначив медіаюрист.

 

На думку Вікторії Сюмар, виконавчого директора Інститут масової інформації, соціальна відповідальність медіа полягає саме у якісному інформуванні суспільства і «за кілька років здатність продукувати якісну інформацію стане питанням виживання самих телеканалів», тож ті, хто першими це зрозуміють -  виграють на ринку.   

 

Нагадаємо, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення протягом виборчої кампанії зафіксувала понад 180 фактів, що мали ознаки порушення виборчого законодавства засобами масової інформації. Інформацію про порушення було надіслано до ЦВК. В той самий час Директор Інституту медіа права Тарас Шевченко  вважає, що Нацрада не справляється з розглядом скарг глядачів і читачів про порушення законодавства з боку ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду