Помер Борис Стругацький

19 Листопада 2012
6846
19 Листопада 2012
20:08

Помер Борис Стругацький

6846
Пішов із життя останній радянський письменик-класик
Помер Борис Стругацький

Письменник Борис Стругацький помер у понеділок, 19 листопада, на 80-му році життя після важкої хвороби. Про це повідомляє РІА «Новости».

 

За словами  близького друга письменника Ніни Катерлі, Борис Стругацький був хворий на рак крові, через це півтора тижні тому він ліг у лікарню на загальну перевірку. «Борис помер в 7:00 від важкої пневмонії ... мабуть, тоді він і захворів на пневмонію - може, застудився, а, може бути, вірус», - сказала вона.

 

Публіцист Дмитро Биков  на згадку про письменника зазнає: «Борис Стругацький залишався останнім з когорти кращих радянських художників, письменників, кінематографістів, разом з Тарковським, Висоцьким. Він був живий посланець з того часу, і він один з небагатьох, хто в 90-і роки не зрадив собі і залишився фігурою того ж масштабу».

 

Борис Стругацький народився в Ленінграді у 1933 році, закінчив механіко-математичний факультет ЛДУ з дипломом астронома, працював на Пулковській обсерваторії. З 1960 року -член Спілки письменників.

 

Він відомий насамперед як творець творів сучасної наукової та соціальної фантастики. Більшість творів були написані у співавторстві з братом Аркадієм Стругацьким, який пішов з життя в 1991 році. Класикою стали їхні твори: «Трудно быть богом», «Понедельник начинается в суботу», «Пикник на обочине», «Хромая судьба», «Жук в муравейнике», «Обитаемый остров», «Малыш», «Отягощенные злом, или 40 лет спустя», «Хищные вещи века», сценарій фільму А.Тарковського «Сталкер».

 

Після смерті брата під псевдонімом С. Вітіцкій (С. - офіційно не має розшифровки - однак походить від «Стругацький». Походження «Вітіцкій» таке: Борис Натанович жив у Санкт-Петербурзі на вулиці Перемоги, а по латині «Перемога» - Вікторія) вийшли його романи: «Поиск предназначения, или Двадцать седьмая теорема этики» и «Бессильные мира сего».

 

«Детектор медіа» висловлює співчуття рідним, близьким та шанувальникам таланту письменника . Світла йому пам'ять.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6846
Читайте також
12.10.2011 12:04
Сергій Довгань, «Україна молода»
27 975
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вик
4181 дн. тому
Для читателей ТК это разве персона? На мове не писал, по-украински не думал,и вообще, куда ему до великих украинских фантастов? Не удивлюсь, если большинство молодых и зрелых граждан незалэжной не знают, кто такие братья Стругацкие. В Могилянке ж не учат, по зарубежке не учат, читать русскую литературу - непатриотЫчно. А высокопробную - уже тяжело, мозг не подготовлен.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду