Дехто у російському керівництві наляканий – Володимир Познер

16 Листопада 2012
19936
16 Листопада 2012
08:35

Дехто у російському керівництві наляканий – Володимир Познер

19936
Дехто у російському керівництві наляканий – Володимир Познер

Один із найвідоміших російських телеведучих Володимир Познер заперечує, що його хотіли звільнити після того, як він виступив з гострою критикою російської влади на контрольованому нею «Першому каналі». Познер розкритикував вивезення з України і можливе застосування тортур до російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва, яке нагадало йому тактику КДБ. Телеведучий також обурювався тюремним ув'язненням учасниць панк-гурту Pussy Riot. Після ефіру 28 жовтня почалися заклики до звільнення Познера, зокрема від депутата Державної думи Іллі Костунова, і поширилися чутки, що телеведучий був змушений емігрувати. Володимир Познер спілкувався з Радіо Свобода під час свого недавнього візиту до Вашингтона.

 

- Чи Ви далі продовжуєте працювати на «Першому каналі» і чи плануєте залишатися в Росії?

 

- Відповідь - так. Були чутки, що моя остання програма вийде 11 листопада і що я покидаю Росію назавжди. Це абсолютно безпідставно.

 

- Чому Ви вирішили, що настав час виступити з такою гострою критикою і зробити це на державному телебаченні?

 

- Це єдине місце, де я міг це зробити, щоб когось досягти. Звичайно, я міг це зробити на своєму сайті і в журналі, який читає дуже маленька кількість людей. Але, щоб досягнути  великої групи людей, єдиний спосіб це зробити був через одну з трьох телевізійних мереж, які прямо чи непрямо контролює уряд. Це, по-перше. По-друге, я це сказав, бо відчував, що це треба сказати. Я вважаю, що ціла історія з Развозжаєвим була абсолютно несумісною навіть із найвіддаленішим розумінням напівнормальної юридичної системи і я відчував, що маю висловитися, бо мене ніхто не сприймає як безкомпромісного опозиціонера чи представника влади. Мене сприймають як людину посередині, і тому, коли я кажу щось дуже критичне і дуже гостре, то це викликає більший інтерес, адже інші передбачувані у цьому сенсі.

 

- Чи Ви бачите якісь ознаки розколу в Кремлі, групу, яка, можливо, більше готова сприймати критичні зауваження, які Ви зробили?

 

- Мені дуже важко відповісти на це запитання. Деколи ми бачимо те, що хотіли б побачити, а цього немає. Я не думаю, що є справжній розкол. Думаю, що Путін контролює ситуацію. Можливо, існує різниця між тим, що він вважає, що має відбуватися, і, тим, що, скажімо, вважає Медведєв (російський прем'єр -­ ред.), але це не розкол. Це нормальна різниця між людьми. Я певен, що дехто в Кремлі поділяє мої погляди, дехто ні, але чи це Медведєв і Путін, я дуже сумніваюся. Я не знаю, щиро кажучи.

 

- Ви висловили стурбованість з приводу справи Развозжаєва, але останнім часом у Росії відбулися й інші тривожні речі - стосовно фінансування недержавних організацій, визначення державної зради тощо, дехто це називає поглибленням авторитаризму. Як би Ви оцінили нинішню ситуацію?

 

- Передовсім я б сказав, що мені це не подобається і я не думаю, що тут є елемент параної. Це відображено в цих законах: закон про зібрання на поверхні є нормальним законом, але його можна застосовувати в дуже репресивний спосіб; закон про зрадників, знову ж таки, - його можна використати дуже різними способами. Тому я б сказав, що тут, безперечно, є небезпека. Це все є в Конституції. Не потрібні додаткові закони. Там усе дуже чітко сказано. У мене є відчуття, що деякі люди нагорі налякані і вони намагаються знайти шляхи, щоб контролювати людей, які дедалі менше підтримують владу. Вони дедалі менше вірять людям нагорі.

 

- Чи Ви відчували прямий тиск, щоб змусити подати у відставку або вибачитися?

 

- Ні, але коли я бачився з Костянтином Ернстом, який є генеральним директором «Першого каналу», а я з ним зустрічався зовсім з іншого приводу, то він почав із запитання: «Чи я повинен тебе звільнити?» І я сказав: «Так, давай. Тут будуть гарячі новини». Він розсміявся і сказав: «Я не знаю, хто цей бовдур, але давай про це забудемо» і це все. Можливо, до нього телефонували, але він на мене ніколи не чинив тиску, кажучи, «ти знаєш, до мене телефонують, і це дуже неприємно». Тому жодного тиску я не відчував.

 

Із Володимиром Познером спілкувався Richard Solash

«Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду