Правозахисники критикують Азербайджан через свободу слова

9 Листопада 2012
22636
9 Листопада 2012
08:17

Правозахисники критикують Азербайджан через свободу слова

22636
Правозахисні організації посилюють критику влади Азербайджану через погане становище зі свободою слова в цій країні. Нова критика лунає у дні, коли Баку готується прийняти міжнародний форум щодо політики управління інтернетом.
Правозахисники критикують Азербайджан через свободу слова

Цього тижня, коли Азербайджан приймає міжнародний Форум з управління інтернетом під егідою ООН, в Організації з безпеки і співпраці в Європі виступили з новою критикою становища зі свободою слова в цій країні.

 

Представник ОБСЄ зі свободи засобів інформації Дуня Міятович спеціально прибула до Баку на зустрічі з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим та іншими керівниками країни, щоб закликати їх до реформ, зокрема, до переведення наклепу з кримінальних злочинів до адміністративних порушень.

 

«Я зустрілася з найвищими керівниками країни, включно з президентом Алієвим, щоб обговорити питання, пов'язані з моїм мандатом, а також попросити змінити законодавство, нагадати, що чинні закони спричиняють проблеми в Азербайджані зі свободою слова. Якщо закони змінять, якщо наклеп декриміналізують і буде зроблено низку інших реформ за допомоги міжнародних організацій, гадаю, в Азербайджані можна буде зупинити цю неприємну тенденцію», - сказала вона.

 

За словами Міятович, на своїх зустрічах вона порушила численні питання про судові справи в галузі свободи слова, особливо ті, в яких ідеться про безпеку журналістів, блогерів та активістів, і ці питання порушуватимуть і далі в контактах із владою Азербайджану.

 

Свобода слова в Азербайджані «надзвичайно обмежена» - HRW

 

Правозахисна організація Human Rights Watch зі США з нагоди Форуму з управління інтернетом у Баку закликала владу Азербайджану відзначити це зібрання тим, щоб звільнити не менш як вісім ув'язнених журналістів і трьох правозахисників. Як мовиться у звіті цієї організації, свобода висловлювання в Азербайджані «надзвичайно обмежена».

 

Зокрема, за даними правозахисників, в Азербайджані існує практика ув'язнювати журналістів, правозахисників і опозиційних активістів, переважно за фальсифікованими кримінальними звинуваченнями, вочевидь як помста за їхні викриття чи діяльність, а винних у залякуванні журналістів чи нападах на них не притягають до відповідальності.

 

Принижень, знеславлень і намагань змусити замовкнути зазнала в Азербайджані і журналістка Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова. Минулого місяця Міжнародний фонд жінок-журналістів присвоїв їй нагороду за відвагу в журналістиці за її статті про корупцію і злочини у владі країни.

 

Сергій Драчук,  «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сергій Драчук, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22636
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду