detector.media
31.10.2012 17:30
Редактори сайту УНІАН навели приклади цензури

Шестеро редакторів сайту УНІАН звернулися до генерального директора УНІАН Вадима Осадчого з відкритим листом, у якому наводять факти цензури з боку керівництва. Копія цього листа надійшла в редакцію «Детектор медіа». Сам Вадим Осадчий поки що відмовився коментувати лист підлеглих.

 

За словами співробітників УНІАН, керівництво заборонило висвітлювати діяльність президента Віктора Януковича в негативному ключі, а також на період виборів зобов'язало відстежувати активність лідера комуністів Петра Симоненка й одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі.

 

Редактори стверджують, що отримували від керівника департаменту інтернет-проектів Миколи Кондратенка листи, де він дає прямі вказівки «отслеживать активность КПУ и вождя пролетариата и обращать пристальное внимание на их новости». А саме на новини про передвиборні поїздки Петра Симоненка по областях.

 

Ще одним прикладом однобокого висвітлення виборчого процесу, за словами редакторів сайту УНІАН, була особлива увага ресурсу до одного з кандидатів-мажоритарників у 218-му виборчому окрузі. «Лише за жовтень ми розмістили на сайті 37 коментарів цього пана», - заявляють редактори.

 

При цьому редактори УНІАН повідомляють, що на сайті було накладено табу на прізвища кандидатів-мажоритарників Донія, Ар'єва, Бригинця.

 

У листі наводяться декілька прикладів новин, які були зняті із сайту з розпорядження Миколи Кондратенка за узгодження з Вадимом Осадчим:

- 13.08 «Опозиція заявляє про появу фальшивого інтерв'ю Турчинова»;

- 22.08 «Симоненка закидали яйцями та гнилими фруктами»;

- 24.08 «Із журналісткою, яка таємно проникла в Межигір'я, раптом увірвався зв'язок»;

- 02.09 «ЗМІ: інтереси ПР в окружкомах представлятимуть 13 з 18 членів»;

- 29.09 «У Донецьку металурги чекали Януковича годину - зустріч тривала 5 хвилин»;

- 03.10 «Регіонал подав до суду на журналіста через пост у мережі».

 

«Нам також було заборонено висвітлювати на сайті події на Всесвітньому газетному конгресі, коли побили наших колег з "Української правди". Редактор Жаловага намагалася особисто порозумітися з вами, але реакція була очікувана: на висвітлення журналістського протесту на сайті ви особисто наклали табу», - пишуть редактори сайту УНІАН Вадиму Осадчому.

 

У відповідь на заяву Вадима Осадчого, що редактори сайту не усвідомлюють різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю, автори відкритого листа наголошують, що вони не є авторами інформації - вони беруть її здебільшого зі стрічки новин агентства. «Таким чином, ви ставите під сумнів профпридатність усього творчого колективу УНІАН, оскільки стрічка новин - це основний продукт агентства, над яким працюють десятки висококвалфікованих журналістів і редакторів», - наголошують редактори сайту. І додають, що їхнє завдання - вибір найважливіших новин і формування до них лаконічних і вдалих заголовків, які б привернули увагу читачів, а відтак збільшили відвідуваність сайту.

 

«У нас є підозра, що "жертовним бараном" у цій історії ви зробите Миколу Кондратенка, якого поставили на сайт "смотрящим"», - припускають редактори сайту, зауважуючи, що пан Кондратенко видавав розпорядження після узгодження з генеральним директором.

 

Редактори сайту УНІАН заявляють, що результатом реформ Вадима Осадчого стало різке падіння відвідування сайту: у рейтингу bigmir УНІАН спустився з 2-3 місць на 7-8.

 

Лист підписали старший випусковий редактор Любов Жаловага, редактори Олександр Волинський, Валентина Романенко, Роман Романюк, Наталя Овдієнко, більд-редактор Наталя Негрей.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий поки що відмовився коментувати «Детектор медіа» відкритий лист своїх підлеглих.

 

Нагадаємо, 26 жовтня п'ятеро редакторів сайту УНІАН заявили про цензуру з боку генерального директора Вадима Осадчого. Приводом до цього стало те, що гендиректор оштрафував двох редакторів сайту на 200 гривень кожну за оприлюнення на сайті новини під заголовком «На Банковій - пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Штрафам, за словами співробітників, передувало розпорядження зняти новину із сайту.

 

Генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий, коментуючи ситуацію, сказав, що деякі співробітники компанії сприйняли спробу зробити інформаційні продукти УНІАН нейтральними і позаконтекстними як цензуру або практику утисків свободи слова, не усвідомлюючи різницю між об'єктивністю і суб'єктивністю.

 

29 жовтня журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив із заявою про існування в Україні системної політичної цензури, прикладом якої стала ситуація в УНІАН. «Стоп цензурі!» вимагає від менеджменту УНІАН припинити цензурування новин, а від Адміністрації президента - публічно пояснити факт існування політичної цензури в Україні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY