Навіть один в полі – воїн. Але для перемоги все-таки була потрібна підтримка

31 Жовтня 2012
13219
31 Жовтня 2012
08:26

Навіть один в полі – воїн. Але для перемоги все-таки була потрібна підтримка

13219
Навіть один в полі – воїн. Але для перемоги все-таки була потрібна підтримка

Проте підмога колег і громадських активістів так і не надійшла.

Замість слів - трохи цифр. Новий Калинів: Чорновол -525 на Дубневич -436. Калинів: Чорновол -525, Дубневич -436. Гординя: Чорновол -281 на Дубневич -172. Між двома останніми селами аномальна зона -Корналовичі, де Чорновол програє майже 300 голосів (100 на 374). Далі Мала Білина, де Чорновол виграє 3 голоси, а потім Велика Білина, де Чорновол виграє вдвічі. Кульчиці Чорновол виграє з великим відривом 477 на 250, Залужани 50 на 50. А посередині цієї зон раптом бачимо село Дубляни, де раптом Чорновол -179, Дубневич -703. Майже на 500 голосів перевага!!!

Інший приклад. Рудки: одна дільниця- Чорновол-441, Дубневич 285, друга дільниця -406 на 364, третя дільниця 430 на 226. І тут село Вишня, яке майже впритул до Рудок: Чорновол 151, Дубневич -602.

Третій приклад. Бісковичі 584 на 584. Поряд Викоти, де за Чорновол лише 128, а за Дубневича 736.

У Викотах спостерігач від «Батьківщини» Ірина розповіла причини цієї аномалії. За її словами бюлетені Чорновол перекладали до бюлетенів Дубневичів. Скаргу вона не написала, бо їй популярно пояснили, що в цьому селі їй ще жити.

В Городоцькому районі було ще простіше, після 17 вечора поїхали в села автомобілі і давали по 500 грн. за голос. Так, наприклад, мені розповіли люди в Годвишні. В Городоцькому районі в результаті найвища в Західній Україні явка виборців.

Ось так була втрачена перемога. Я не змогла протистояти, бо мала невелику команду в день виборів.

Мені вдалося вистояти в бою передвиборчої компанії, де проти мене працювали великі гроші, адмінресурс місцевої влади, брудні технології, продажні місцеві «авторитети» та священики, які не вірять в Бога, груба сила, шалений опір чи в кращому випадку ігнор політичних партій та місцевих депутатів. Люди за мною пішли. Але в день виборів мені не вистачило банальної підтримки колег та громадських організацій.

Було зрозуміло, що партійні спостерігачі та члени дільничних комісій мій результат не захистять, в кращому випадку проігнорують, в гіршому працюватимуть на опонента. Наприклад, в Городоцькому районі, в кінці серпня місяця обдзвонюючи членів дільничних комісій від «Батьківщини» з питанням: чи будуть вони працювати на Дубневича, було отримано ствердну відповідь у 85% випадках. Взяли інших. Але хто йде в комісії? Нажаль такі, яких легко купити чи додавити. Тому в день виборів, коли заходила в комісії відчувала себе на ворожій території.

Це я розуміла тому намагалася знайти спостерігачів зі Львова, витягнути колег-журналістів. Але львівських активістів виявилося не багато, їх взяли інші кандидати, до речі, у яких не було таких проблем на окрузі, як у мене. Мені допомогла лише «Відсіч». Дякую. Зголошувалися ще окремі люди. Але незалежних спостерігачів набралося лише 60 на 247 дільниць. Цього виявилось дуже мало. Хоча там, де стояли хоробрі дівчатка з «Відсічі», вони зберегли мою перемогу.

В принципі, те що підмоги не буде я зрозуміла за два тижні до виборів. Тому направила всі сили на агітацію - збільшення розриву між нами. В останній день провела 23 зустрічі у вагонах електрички. Моя підтримка була така, що люди аплодували. Але не допомогло. Фальсифікації на дільницях та грубі гроші все з'їли.

Найстрашніше, що мені не дає спокою, це усвідомлення, що члени комісій, які «зробили» країні фальшивого депутата, в своїй більшості працюють вчителями. Тобто люди, без жодної моралі, совісті і патріотизму навчають наших дітей. При чому вони цілком свідомо «зробили» депутатом корупціонера (вони знали про мільярди, які Дубневич витягнув з залізниці). Вони знали, що це людина без жодних моральних принципів, адже були свідками, яку чорну компанію він вів проти опонента. Наприклад, його газети писали, що я, психічно хвора, принижували мене, як жінку. Наприклад, були публікації, що я працювала... повією у зонах військових конфліктів в Чечні і Югославії (а я мама двох дітей).Вчителі, не дурні люди, щоб не бачити цієї ницості, тому абсолютно свідомо «зробили» покидька народним обранцем. Яке майбутнє у такої країни? Хочеться опустити руки і зневіритися.

Але не можна. Це злочин - зневіритися. Особливо зараз.

Особливо після прикладу мого округу. Адже більшість все-таки зробила свій вибір не на користь грошей. Люди все-таки хотіла, щоб у парламенті був не той, хто вкраде і поділиться, а той, що буде боротися проти корупції в парламенті та відстоювати державність України.

Тому не можна опускати руки, а навпаки вірити в ідеали, вірити в людську гідність і національну свідомість українців. Насправді є за кого боротися в цій країні і є сенс платити найвищу ціну.

P.S.Прошу юристів допомогти мені добитися перерахунку голосів по окремих дільницях.

 

Тетяна Чорновол,  «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13219
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду