АУП не розуміє, з якими даними її моніторингу НТКУ порівнює свої підрахунки

25 Жовтня 2012
6439
25 Жовтня 2012
19:41

АУП не розуміє, з якими даними її моніторингу НТКУ порівнює свої підрахунки

6439
АУП не розуміє, з якими даними її моніторингу НТКУ порівнює свої підрахунки

Президент Академії української преси Валерій Іванов вбачає дискредитацію результатів професійних моніторингових досліджень у появі «моніторингів» Національної телекомпанії України та Державного комітету телебачення і радіомовлення. Так пан Іванов прокоментував оприлюднені НТКУ власні підрахунки доступу політичних сил до ефіру Першого національного каналу.

 

НТКУ оприлюднила свої дані у відповідь на результати дослідження АУП. «З якими показниками АУП ви порівнюєте свої?», - цікавиться пан Іванов у НТКУ. Він наголошує на тому, що саме новини прайм-тайму, а не авторські програми чи реклама є предметом дослідження за Меморандумом між моніторинговими організаціями та телеканалами, до якого приєднався і Перший національний. А за даними моніторингу новин прайм-тайму у перший тиждень жовтня дві третини уваги та три чверті синхрону на Першому віддано владі і владній коаліції.

 

За даними НТКУ, нагадаємо, частка опозиції в політичних новинах Першого національного в серпні-жовтні становила 29%.

 

Наводимо повний коментар-репліку Валерія Іванова:

 

«З сумом ознайомився з прес-релізом Національної телекомпанії України. Можна тільки вітати заяву, що НТКУ «у виробництві новин ... керується принципом надання рівного доступу для всіх кандидатів і партій - суб'єктів виборчого процесу». Вітати, якби вона підтверджувалася фактами. На жаль, ні. Я свідомо скоротив попередню цитату, щоб виділити саме політичні новини. Чому? По-перше, це саме той жанр, завданням якого є дати якомога повну та об'єктивну картинку реальної дійсності. Це особливо важливо в період передвиборчих баталій. Перед авторськими програмами, і тим більш перед рекламою таке завдання не стоїть. По-друге, саме новини прайм-тайму є предметом дослідження за Меморандумом між моніторинговими організаціями та телеканалами, до якого приєднався і Перший національний.

 

Але давайте подивимося на зміст релізу. З якими показниками АУП ви порівнюєте свої? Давайте конкретизувати. Новини останнього місяця перед виборами. Перший тиждень жовтня 100 (сто) % новин про події в Україні подані тільки з однією точкою зору, другий тиждень - 97 %. Спростуйте це, колеги! Рейтинги уваги: влада і владна коаліція (президент, представники Партії регіонів, позапартійна влада, представники КПУ, мажоритарними від влади) перший тиждень 66 %, другий - 69name="_GoBack"> % (з них ПР в обох випадках 43 %). Дві третини уваги! З синхроном ще краще. Перший тиждень - 74 %, другий - 67 % (безпосередньо ПР - 47 % и 44 % відповідно). Для порівняння: рейтинги уваги Батьківщини 12 % і 7 % (синхрон 12 % і 9 %), Удару 5 % і 2 % (синхрон перший тиждень 2 %, другий - взагалі відсутній). Це «забезпечення рівного доступу для всіх кандидатів у народні депутати і партій - суб'єктів виборчого процесу»?

 

Цікавим є те, що дискредитація результатів професійних моніторингових досліджень йде за схемою дискредитації результатів опитувань. Структури, які, судячи з усього, не мають ані досвіду, ані уявлення про соціологію та методи вивчення громадської думки і змісту масової комунікації, дають «зі стелі» вигідні результати. Для чого це робити? Для самозаспокоєння? Для того, щоб гарно виглядати в очах світової громадськості? Щоб начальство не сварило? А може краще все ж таки зробити більш цивілізовані новини, що відповідають загальновизнаним світовим стандартам? Чи це занадто важкий шлях?

 

Колеги з НТКУ сприймають будь-які заяви «про заангажованість каналу та необ'єктивність» як маніпулятивні. Ваше право. Ви вільні люди (принаймні, хочеться на це сподіватися). Але подумайте і про сприйняття своєї цільової аудиторії. Про рейтинги своїх новин. Про відповідальність перед тими, хто їм ще довіряє. Щиро сподіваюся на продовження дискусії у більш конструктивному форматі. Дослідницька група АУП готова зустрітися з представниками каналу як для пояснення методології проведення дослідження, так і для допомоги в налагодженні нормальної роботи новинної служби, у тому числі із залученням відомих закордонних фахівців».

 

«Детектор медіа» очікує на інформацію Національної телекомпанії України про виконавців, методологію та особливості представленого нею моніторингу.

 

Нагадаємо, що з вересня свої результати моніторингу доступу політичних сил до телевізійного ефіру оприлюднює Держкомтелерадіо. Їхні дані кардинально відрізняються від результатів моніторингів телеконтенту, які проводять «Академія української преси», асоціації «Спільний простір» і комітет «Рівність можливостей».

 

Олександр Чекмишев, керівник Комітету «Рівність можливостей», пояснює таку різницю відмінністю підходів до визначення опозиційних та провладних партій, а також різним підходом до питання, чи вважати виступи високопосадовців (президента, прем'єр-міністра, членів уряду тощо) агітацією за Партію регіонів, чи виконанням своїх прямих обов'язків. Сам пан Чекмишев схиляється до першого варіанту, тоді як Держкомтелерадіо - до другого.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6439
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду